Heimbygdas nyhetsbrev april 2022. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Heimbygda i rörelse..

Så har ljuset återvänt, liksom snön, och vi står inför påsk efter en ovanlig vinter där världen förändrats på många sätt.

I föränderliga tider blir vår historia och vårt kulturarv än viktigare, eftersom det är genom det som vi kan få förståelse för vad som sker. Vi ser tydligt att hembygdsrörelsen spelar en väldigt viktig roll just nu.

Sedan sist så har vi haft årsmöte, även detta år blev det digitalt, men det var god uppslutning och ett väldigt trevligt möte tycker vi. Vi hälsar Caroline Norbäck, ordförande för Kyrkås hembygdsförening, in i styrelsen som ny ledamot.

Överlag så händer det mycket för oss i Heimbygda nu. Arbetet med att ta fram ett underlag till en kulturarvsstrategi pågår för fullt och jag vill passa på att tacka er som deltagit i nån av de workshops vi haft nu, de har gett många bra inspel. Den 15 juni kommer vi att ha en fysisk samling kring Östersund, inbjudan kommer lite längre fram. Vi har flyttat fram den planerade kulturarvskonferensen till 14 oktober.  

Vi börjar nu att planera hembygdsgalan den 8 oktober, har du inte bokat in det än så se till att göra det nu. Då kommer vi att mingla, äta gott, dansa och dela ut priser. Och med anledning av det så är det hög tid att nominera era förslag till våra olika priser nu! Läs mer om det här i nyhetsbrevet.

Vi förändrar också vår sommarmarknadsföring i år. Det blir ingen sommartidning då utvärderingen vi gjorde visade att den var svår att sprida. Istället satsar vi nu på att annonsera kommunvis i de olika publikationer som finns. För att ni ska komma med i annonseringen behöver vi få in era uppgifter, mail om detta gick ut förra veckan så se till att svara på det. 

Med detta önskar vi er nu en riktigt glad och fin påsk, och ser fram mot att ses framöver!

/Trine Amundsen, ordförande Heimbygda


Heimbygda tar hem stort projekt

I mars blev det klart att Heimbygda beviljas 3 miljoner från EUs regionalfond för att genomföra projektet "Bilden av oss- normkreativt län för stärkt konkurrens- och attraktionskraft".

Projektet är en del av Heimbygdas arbete med att vara en samhällsaktör och lyfta in hembygdsrörelsens kraft och perspektiv in i den regionala utvecklingen. "Bilden av oss" handlar om att förändra både den mentala och den faktiska bilden av landsbygd, från den stereotypa bilden med tomma lador och enstaka människor till bilder som visar det liv som hela tiden pågår här.

Det kommer att bli workshops, en hemsida och en publikation. 

Projektledare är Susanne Kvarnlöf och Anneli Åsén, bildjournalister med lång erfarenhet av att jobba i hela länet. Förra året gjorde de utställningen Rota mi, om sina hembygder Offerdal och Svenstavik och om att vara kvinna i landsbygd.  


Nominera!!

Nu samlar vi alla utmärkelser och priser till ett tillfälle och kommer att dela ut dem på hembygdsgalan den 8 oktober. Men för att vi ska ha priser att dela ut så måste ni nominera! Här kan du läsa mer och hitta hur du nominerar. 

Ni kommer väl ihåg?

Att uppdatera era kontaktuppgifter till oss efter årsmötet? För att ni ska få all information från oss är det viktigt att vi har rätt uppgifter så se till att göra detta så snart som möjligt!

Ta kontakt med Eva på vårt kansli om du har några funderingar, på kansli@heimbygda.se.  

Datum för 2022

Här kommer datumen att hålla reda på i år:

26 april digitalt medlemsmöte

13 september digitalt medlemsmöte

8 oktober höstmöte och hembygdsgala

14 oktober Kulturarvskonferensen Samling kring lägerelden

6 december digitalt medlemsmöte

Hembygdsböcker

Ger ni ut hembygdsböcker eller årskrönikor? Vi tittar nu på möjligheten att hjälpa till att sprida/sälja de som görs i våra medlemsföreningar och vill veta om detta är intressant för er. 

Om det är det så svara på vårt formulär här

Du vet väl om att du är försäkrad?

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften till Sveriges Hembygdsförbund omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring. Alla som går studiecirkeln "säker föreningsgård" får en självriskscheck till ett värde av 9300 kr. Läs mer om försäkringen här


Håll koll på riks!

Det händer mycket även inom hembygdsrörelsen nationellt. Denna vår har de erbjudit ett späckat webbinarieprogram och än finns det många tillfällen kvar, här hittar du det. Håll utkik på Sveriges hembygdsförbunds hemsida och facebooksida. Parallellt med detta fortsätter satsningen på Kulturarvet som besöksmål.För mer information om Heimbygda gå in på vår hemsida eller facebooksida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Heimbygda  eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!