Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Senaste nytt från RG

I januari 1981 bildades föreningen Rekryteringsgruppen (som i dag heter RG Aktiv Rehabilitering). I över 40 år har vi arbetat för att personer med ryggmärgsskada eller liknande förutsättningar ska ges möjlighet att nå sin fulla potential och styra sitt eget liv. Det kommer vi att fira på Hjultorget den 18–19 maj. Håll utkik efter mer information i kommande nyhetsbrev, på hemsidan och i Facebook.

Och verksamheten fortsätter såklart – nu satsar vi framåt på nästa 40 år. Vi börjar med ett fullspäckat 2022 och låter vårt första nyhetsbrev tala för sig själv. Trevlig läsning, och vi hoppas att just du vill följa med på vår fortsatta resa!


Bli ledare

Vi söker hela tiden nya ledare till våra aktiviteter. Vi välkomnar personer med eller utan egen skada, som är födda i Sverige eller har en annan språklig och kulturell bakgrund. Att delta som ledare på RG:s kurser och läger ger en unik möjlighet att fortbilda sig, med deltagaren i centrum. Här ges ett 24-timmarsperspektiv på hur det är att leva med en fysisk funktionsnedsättning och de olika moment det innebär. Mer information om att vara ledare »

”Man möter RG:s deltagare på ett helt annat sätt än man möter patienter inom vården. Det har absolut breddat mig som fysioterapeut. Mina erfarenheter hos RG bidrog säkert till att jag fick mitt nya jobb inom habiliteringen.”
- Leg. fysioterapeut och RG-ledare

Vad söker RG hos dig som ledare på kurser/läger?

Ledarnas positiva attityd och fokus på möjligheter lyfts ofta av deltagarna som avgörande för att få dem att våga och vilja. Det är därför viktigt att du som deltar:

  • har ett specifikt intresse av RG:s målgrupp
  • är inriktad på att lära dig utifrån metoden Aktiv Rehabilitering, där deltagaren står i centrum.

Ledarutbildning för engagerade i RG:s verksamhet

Alla som engagerar sig ideellt inom RG har möjlighet att gå olika utbildningar. Vi vill att du ska känna dig trygg i din roll, vare sig du är friluftsledare, träffar patienter med nyförvärvad ryggmärgsskada på sjukhus eller sitter i styrelsen. Utbildningarna ger dig kunskap om RG:s organisation och olika typer av rörelsenedsättningar samt en grundläggande kunskap i ledarskap.

Vi erbjuder en ledarutbildning i tre steg. Steg 1 är obligatorisk för alla som är aktiva inom RG. Steg 2 och 3 ger möjlighet till fördjupning inom flera olika områden. Mer information och anmälan »


Äventyrsläger

Äntligen är RG:s Äventyrsläger tillbaka! Efter några års uppehåll kan nu du som är mellan 14 och 18 år hänga med på fartfyllda dagar ute i naturen, där vi fokuserar på självständighet genom friluftsliv.

I stugor belägna i norra Stockholm kommer du att få vara med på olika aktiviteter, utbyta erfarenheter och få tips av inspirerande förebilder. Vi kommer bland annat att testa på en utflykt med Zoom. Självklart blir det också en del skönt häng, snack och skratt.

För mer information och anmälan »


Projektmedarbetare sökes

I december 2021 godkände Allmänna Arvsfonden projektansökan RG Aktiv Start. Projektet går över tre år och syftar till att utveckla och anpassa RG:s uppsökande verksamhet till den nya vårdkedjan med nationell högspecialiserad vård och även inkludera nya målgrupper, till exempel personer med höga ryggmärgsskador och anhöriga till personer med ryggmärgsskada. Läs projektansökan här »

Nu söker vi projektmedarbetare som vill vara med och göra visionerna till verklighet. Du blir del i en engagerad och öppensinnad projektgrupp om 6–7 personer, som alla jobbar mot ett gemensamt mål. Under projektets gång kommer du att utöka ditt nätverk över hela landet, utveckla dina ledaregenskaper och få utlopp för kreativa idéer – vi vågar också utlova en hel del skratt på vägen...

Tjänsterna har flexibla arbetstider med möjlighet att arbeta hemifrån. Läs mer här. Vid intresse, kontakta projektledare Elin Goude Öhgren elin.goude-ohgren@rgaktivrehab.se


Aktiv Rullstol – Aktivt Liv

Den 14–16 mars genomförs vår uppskattade kurs Aktiv rullstol – Aktivt liv, på Bosön. Under kursen får du lära dig grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om rullstolsanpassning. Om du, i din yrkesroll eller privat, är intresserad av manuella rullstolar så är detta kursen för dig.

Mer information och anmälan»


Årsmöte 2022

Årsmötet är din chans som medlem att ställa frågor, lämna in motioner och påverka föreningens verksamhet. Årsmötet 2022 genomförs lördagen den 9 april klockan 16.00 på Bosön, Lidingö. Du kan delta antingen fysiskt eller online. Mer information och möjlighet att anmäla sig till mötet finns på RG:s hemsida. Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast den 18 mars.

För att delta på årsmötet behöver du ha betalt medlemsavgiften. Om du varken sett till fakturan i postlådan eller i din e-post, kan du kontrollera om den hamnat i e-postens skräppostmapp. Kontakta kansliet om du saknar fakturan.

Vi ses lördagen den 9 april!


Coloplast SpeediCath Compact Evee

Hur då förebildscoach?

Efter avslutad rehabilitering, när man går från att vara patient till att vara en individ med eget ansvar över sin livssituation, vet vi att det är av stor betydelse att få träffa en förebild. En förebildscoach erbjuder stöd i samband med hemkomsten från sjukhuset och motiverar till att ta eget ansvar för den nya livssituationen.

Men även vid andra tillfällen i livet kan man vara i behov av extra stöd. Kanske i samband med en flytt, nytt jobb eller en period med ovanligt mycket smärta. Då kan det vara extra givande om coachen också är en förebild som själv lever med en ryggmärgsskada. Idag finns elva färdigutbildade förebildscoacher i Västra Götalandsregionen och under våren 2022 utbildar vi ytterligare 24 förebildscoacher runtom i landet. Förebildscoacherna har olika åldrar, bakgrund, skadenivå, fritidsintressen och familjesituation. Det kostar inget att prata med en förebildscoach, mötena kan ske antingen fysiskt eller online och allt ni säger stannar mellan er.

Är du intresserad? Kontakta Ulla: ulla.e.karlsson@vgregion.se, eller Madde: madelaine.bille@rgaktivrehab.se


Familjeläger 4–8 år

Familjelägret riktar sig till barn mellan 4 och 8 år och deras familj. Det är en jättefin möjlighet för hela familjen att komma i väg och göra något roligt och lärorikt tillsammans.

På Mättinge kursgård kommer vårdnadshavare att ges möjlighet att utbyta erfarenheter och få ny kunskap om hur det är att vara vårdnadshavare till ett barn med funktionsnedsättning och träffa andra familjer som är i liknande situation. Barnen får genom lek utveckla självständighet som kan vara värdefull nu och för framtiden.

Läs mer på RG:s hemsida » 


Tematräff 4 april

Fotograf i rullstol – vardagens problemlösningar

Mats Laveborn arbetar som reklamfotograf med studio i Kalmar. Här berättar han om lösningar som behövs när man inte kan gå, klättra på stegar eller cykla för att få den perfekta bilden. Han är idérik när det gäller att tackla svårigheter och se möjligheter. Han är också förebild och uppsökare inom RG.

Anmäl dig här» 


Träna utomhus i vinter

Med skridskokälken får du bra träning och frisk luft samtidigt. Ett utmärkt alternativ den här vintern när vi helst ska träna utomhus. Kälkåkningen stärker bål- och ryggmuskler och ger cirkulations-/konditionsträning.

Vi har åkning och uthyrning på fyra orter i landet. 

Inga förkunskaper behövs. Och du, ta med en vän!

Information och anmälan »

RG-dag skridskokälke 26 februari

Den 26 februari har du som medlem i RG chans att testa skridskokälke i Göteborg, Norrköping, Stockholm eller Luleå. Upplev friheten att ta sig fram på isen, sittandes i en skridskokälke!

Anhöriga, vänner och eventuella personliga assistenter är också välkomna.

Mer information och anmälan »


Introkurs 4–10 april

”Det bästa och mest mentalt utvecklande som hänt sedan jag skadade mig (förutom att bli pappa, pretty damn good anyway 😉)” - deltagare Introkurs

Introkursen vänder sig till dig som nyligen har drabbats av ryggmärgsskada eller har liknande förutsättningar, oavsett kulturell eller språklig bakgrund. För att delta behöver du ha manuell rullstol och använda den större delen av dagen. Har du en inkomplett skada med gå-/ståförmåga kvar behövs ingen rullstol.

Vi har nu finslipat kursinnehållet med ökat fokus på ADL-träning och rullstolsteknik. Vi skapar en tydligare koppling till din vardagsmiljö inom all träning vi erbjuder och inom ämnena vi lyfter i grupper och föreläsningar.

Under kursen får du bland annat:

  • träffa och coachas av duktiga förebilder som själva har en skada lik din egen; flera av dem pratar även andra språk än svenska
  • träna mycket på ADL (aktivitet i dagligt liv)
  • träna förflyttningar i en trygg miljö
  • introduktion och inspiration till träningsformer som du kan fortsätta utveckla hemma.

Var: Bosön, Lidingö

Ansök senast: 21 februari

Varmt välkommen att söka »


RG Integration förlängs till 31 december 2022

Under förlängningen kommer projektet att arbeta med fysiska kurser och aktiviteter i Aktiv Rehabilitering. Samtidigt identifierar vi vilken förberedelse deltagarna behöver och inom vilka områden vi behöver extern kunskap. Vi fokuserar också på att utbilda förebilder från målgruppen till framtida ledare inom föreningen.

Projektet kommer även att skapa utbildningsmoduler till professionen som möter målgruppen. Syftet är att de ska få möjlighet till ökad kunskap om: RG och vad vi kan erbjuda, målgruppens behov och möjligheter samt normkritik.


Kalendarium RG Aktiv Rehabilitering

Mer information om alla aktiviteter ovan hittar du på RG:s hemsida.


Medlemstidningen Kick på nätet

RG ger ut tidningen Kick till medlemmar och andra intressenter. Här förmedlas innebörden av Aktiv Rehabilitering – dess målsättningar och hur man når dem. Numera publiceras 70 procent av artiklarna på kick.se. Läs kick.se »


Ditt medlemskap gör skillnad

Bli medlem och ta ställning för allas rätt till Aktiv Rehabilitering och ett självständigt liv efter vars och ens personliga förutsättningar.


Annonsera

Vill ni annonsera i nyhetsbrevet, i tidningen Kick eller på vår hemsida? Information om möjligheterna finns i annonsbladet »

Kontakta vår annonssäljare Peter Sundström på e-post peter@bs-media.se eller telefon 08-10 39 20.


RG Aktiv Rehabiliterings samarbetspartner 2022

Coloplast

Decon

StarMobility

Zoomability

Panthera

Samarbetspartner på kurser och läger

Parasport Sverige
Valjeviken

facebookinstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i RG Aktiv Rehabilitering eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!