Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Kraftverket för professionella dans- och scenkonstnärer


SITE UTLYSER TRE OLIKA RESIDENS 2022

Foto: Emelie Johansson.

Vi påminner om att SITE för närvarande har tre aktuella utlysningar ute för 2022: Residens med konstnärlig mentor, residens för samtida cirkus och årsresidens till vår inkubator!

SITE Inkubator/Årsresidens:
SITE erbjuder ett antal residensplatser för scenkonstnärer som under ett års tid får en bas i våra lokaler i Farsta, samt stöd i att utveckla sin konstnärliga verksamhet och organisation. Sök innan 13 mars. Läs mer här.

Residens med konstnärlig mentor:
Tillsammans med Milvus Artistic Research Center erbjuder SITE under hösten 2022 ett residens för en koreograf / danskonstnär som får möjlighet att utveckla sin koreografiska praktik tillsammans med en konstnärlig mentor. Sök innan 30 mars. Läs mer här.

SITE Residens för samtida cirkus:
SITE erbjuder hösten 2022 ett residens i Farsta, Stockholm, för en grupp eller konstellation av konstnärer som arbetar med samtida cirkus. Sök innan 30 mars. Läs mer här


VÄLKOMMEN DANIEL!

Foto: Daniel Iinatti.

Vi hälsar Daniel Iinatti varmt välkommen till SITE!

Daniel är vår nya projektledare och kommer inledningsvis att fokusera på att att planera SITE Specific-festivalen och SITE:s nordiska residens, samt även ansvara för en del kommunikationsarbete.

Daniel Iinatti har en bakgrund som frilansande curator, projektledare och producent. Han har tidigare arbetat inom det fria kulturlivet och har erfarenhet både från konst-, scenkonst- och musikfältet. Daniel har tidigare arbetat som projektledare för Unga Kontoret, en kulturplattform för unga vuxna i Hökarängen. Han driver även skivbolaget Country Music och är engagerad i det självorganiserade konstnärsresidenset Sikås Art Center i Jämtland. 

Du når Daniel här.


NYHETER FRÅN RESIDENSKONSTNÄRERNA PÅ SITE:

UNCOVER CHOREOGRAPHY STARTAR ETT NYTT PROJEKT I APRIL

UC visade pop up-dans vid Rudasjön i Haninge i februari. Foto Thomas Hultgren.

Uncover Choreography, Sanna Söderholm och Elinor Tollerz Bratteby, bjuder in till A LITTLE BIT WET N A LITTLE BIT WILD på Fylkingen den 11-12 mars mars kl. 19. Välkommen!

Den 25-29 april har UC residens på Studio Skaftarp för att initiera arbetet med nya projektet OUR COLLECTIVE NERVOUS SYSTEM. Veckan avslutas med en öppen visning. I direkt anslutning stannar UC till på ReMida Skillingaryd för workshops med förskolebarn.

I maj ser UC fram emot samarbete med Skogen i Göteborg och Insister Space, för att påbörja nygamla verket QUÖÖRIEM. Den 26-29 maj medverkar UC på Supermarket Stockholm Independent Art Fair.

Kontakta gärna konstnärerna via epost om du vill veta mer. Läs mer om Uncover Choreography här


ALICA TSERKOVNAJA ARBETAR MED 2 PROJEKT OCH ÅKER PÅ TURNÉ

Bild från researcharbete av LEAN IN. Foto Alica Tserkovnaja.

Alica Tserkovnaja jobbar tillsammans med ljudkonstnären Feronia Wennborg med projektet LEAN IN, där de undersöker gränserna mellan nuet och det imaginativa, samt de relationella, hierarkiska och performativa aspekterna av att navigera ett gemensamt rum. De arbetar med föremål kopplade till rekreation och omsorg av kroppen för att utforska teman som lindring, absorbering och vila. Verket ska visas under Site Specific festival 16-18 juni och spelas på Fylkingen hösten 2022.

Alica samarbetar med författare och textilkonstnär Anna Nygren med projektet MERMAID&PERSEFONE (arbetsnamn). Projektet tar upp tematiker kring vänskap, förvandling och brytpunkter. Projektet är inspirerat av sagor och myter som gestaltar modiga prinsessor och deras äventyr i magiska världar.

Under våren och hösten 2022 turnerar Alica som dansare i barnföreställningen LIVS LEVANDE av Robin Jonsson och Moa Backman. Tillsammans med den dansande roboten Alex ställer föreställningen frågor om vad det betyder att vara levande. Vilka förmågor, känslor och tankar behöver en varelse för att räknas? Och kan man lita på en robot?

Läs mer om Alica här


ADAM SEID TAHIR ÅKER TILL BÂTARD FESTIVAL I BRYSSEL

Foto: Vladyslav Kamensky.

Adam Seid Tahir (han/hon/dom) förbereder sig just nu för att visa föreställningen SEVERAL ATTEMPTS AT BRAIDING MY WAY HOME under Bâtard Festival i Bryssel 14-16 april. Ett solo som skapades tillsammans med Amina Seid Tahir och spelade på My Wild Flag hösten 2021. Föreställningen är ett samlande av strategier och ritualer för hemskapande i en afro-nordiskt kontext. Läs mer om festivalen här. Mer om föreställningen här.

Adam kommer i sommar även att påbörja förarbetet för ett nytt projekt som är centrerat i relationen mellan kommunikation, ljudskapande, ansiktsavläsning och ansiktsuttryck från svart kultur. Dom är också i uppstarten av att skapa en publikation om koreografi för och av BIPOCs tillsammans med Lydia Östberg Diakité.

Läs mer om Adam här och här.


MIREIA PIÑOL ARBETAR SOM ETT YTTRE ÖGA MED ANDRA KONSTNÄRER

Marilen Ribot Estelrich, cirkusartist och Mireia Piñol, external artistic help. Foto av konstnären.

Mireia Piñol har under november 2021 och januari 2022 arbetat med olika former av ”external eye guidance” inom skapande och dramaturgi tillsammans med Irene Piñol och Guillem Alba, inom ramen för sitt projekt USTOPIA.  Projektet genomförs med stöd av Konstnärsnämndens internationella resestipendium och krisstöd från Kulturrådet.

I januari var det premiär för filmen ”keep dreaming you” producerad av Herman Nygren för SVT Hemmakultur med dans, koreografi, text och performance av Mireia Piñol. Se filmen här

I februari 2022 har Mireia hjälpt till som yttre öga i cirkusartisten Marilen Ribot Estelrichs nya produktion CUIRASSA OBERTA, som har premiär 2023, tack vare Kulturrådets krisstöd.

Läs mer om Mireia här.


JANNINE RIVEL BJUDER IN TILL FILMVISNING OCH MINGEL!

ROSETTE. Foto: Petra Koppla Dahlberg.

Varmt välkommen till Eskilstuna och biograf Royal den 19 mars kl.15! Då blir det premiär för livevisning av Jannine Rivels dansfilm ROSETTE.  Filmen har visats digitalt under kulturkonventet Folk och Kultur och Dansfilmsfestivalen, men nu är det äntligen dags att ses och uppleva tillsammans. Anmäl dig här

Vecka 10 och vecka 16 ges Klein technique klasser online och vecka 11 undervisar Jannine på Danscentrum Väst. I början av maj ges även en workshop via Dansalliansen. 

Från maj till september är KOREOGRAFISKA UTFLYKTER - EN DELTAGANDE DANSFÖRESTÄLLNING I SKOGEN på turné. Teamet dansar såväl offentliga föreställningar som för förskola, samt ger workshops.

Under våren och hösten gör Jannine researcharbete i studio kring skrattet och dess mekanismer. Planerad premiär är 2024, och hon söker samverkanspartners. Hör gärna av dig för ett inledande möte! För kontakt, se konstnärens hemsida här


GÜLBEDEN KULBAY SNART I RESIDENS PÅ BOTKYRKA KONSTHALL

Gülbeden Kulbay ställer ut på Intercult i april. Foto av konstnären.

Gülbeden Kulbay kommer att ställa ut performance-verket ALLT JAG OFFRADE på Intercults kontor den 8 april, ett verk där hon flätar samman personliga berättelser. I maj huserar Gülbeden Kulbay på Botkyrka konsthall med ett residens och i september visas delar av projektet SYSTRAR I RÖRELSE på Riksidrottsmuseet.

På Site Specific Festival, som i år äger rum 16-18 juni på och runt SITE/Konstverket i Farsta, kommer Gülbeden Kulbay att uppföra performanc-verket POLYRIT.

Håll utkik för datum och uppdateringar på konstnärens hemsida och Instagram. Läs mer om Gülbeden Kulbay här


SHAYA KHALIL ÄR UTVALD KONSTNÄR I TVÅ PROJEKT

Shaya Khalil medverkar som performer i koreografen Paloma Madrid's verk FÖR ATT VETA VART DU SKA, BEHÖVER DU VETA VAR DU KOMMER IFRÅN på Haninge Konsthall 12 feb-20 mars. Läs mer här.

Shaya är utvald konstnär till Learning Labs Cross Innovation, ett projekt som drivs av inkubatorn Klump Subtopia, Kungliga Musikhögskolan och Boja i Vilnius (LT) där metoder från kultursektorn används inom andra branscher för att bidra till utveckling. Mer info här

Shaya har också blivit utvald konstnär till WIIT's Metaverse Creation Lab, som är ett projekt med ett utforskande kring definitionen och representationen av "jaget" i ett digitalt sammanhang samt kring aspekter av ansvarsfullt skapande. Det är ett kreativt labb för att skapa en unik virtuell identitet samt ansvarfullt skapande för Metaverse. MIIT står för Women in Immersive Tech Europé. Mer info om projektet här

Läs mer om Shaya Khalil här.


SITE Sweden │ Mårbackagatan 11 │ Hus H │ 123 43 Farsta

www.sitesweden.seinfo@sitesweden.se

Du får detta nyhetsbrev för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev och för att vi tror att du är intresserad av information om samtida kultur. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!