Bobrev från BRF Bageriet 2. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

BRF BAGERIET 2

OKTOBER 2021


Hej i husen!

I oktober månads bobrev tar vi tempen på ditt kylskåp och vi dammar av lite gamla tips om hur du kan fixa mindre skavanker i lägenheten snabbt och enkelt. Vi berättar också om att slutnotan för våra båda inglasningsprojekt nu är klar att skickas ut. Det är dags för nästa steg i processen kring eventuell sammanslagning med Bageriet 1 - vad händer då? Och så har vi uppdaterat våra trivselregler kring när det är okej att borra och hamra. Om detta och lite till kan du läsa i bobrevet för oktober. 

And for our members having problems to understand Swedish, we have added a short summary in English at the end of the "bobrev".


Hur mår ditt kylskåp?

Längst in i kylskåpet finns ett litet avrinningshål där kondensvattnet från kylskåpet ska rinna ned till en behållare på baksidan. Där avdunstar sedan vattnet av värmen från kompressorn. Men om avrinningshålet är igensatt av matrester, så kan inte vattnet rinna ut till kondensbehållaren. 

I värsta fall läcker det i stället ut på golvet under kylskåpet och orsakar vattenskador på parketten.

Kontrollera därför alltid att det inte har hamnat smuts i det lilla avrinningshålet varje gång som du gör rent i kylskåpet.

Kondensvattnet behöver fri väg utmed bakre väggen i kylen. Därför ska du inte stapla matvaror på varandra mot bakväggen i kylen. Se också till att hyllorna har ett litet avstånd in till väggen. Annars riskerar kondensvattnet hamna på hyllplanen istället för att rinna ner till avrinningshålet. 


Favorit i repris

När vi ändå pratar om det "inre underhållet" så kan vi väl köra en repris på ett inslag från ett bobrev för några år sedan.

Vi bjöd då på lite tips om hur du med enkla medel fräschar upp i lägenheten. Här kommer lite "copy paste" från den gången:

  • Spiskåpan i köket har ett uttagbart filter som behöver regelbunden rengöring om du använder spisen mycket. Det lossas, tas ut och läggs i varmt vatten med diskmedel i. Använd en diskborste och skrubba det rent innan du låter det torka och sätter det på plats. Filter som är gjorda helt i metall kan visst även diskas i diskmaskin. Det är ju ännu enklare!
  • Diskhon blir snabbt brunsolkig och ful av te- och kaffeslattar men kan poleras skinande blank med hjälp av bakpulver. Diska ur hoarna med diskmedel och ta sen och strö lite bakpulver och polera med en fuktig svamp. Hoarna skiner som silver!
  • Frånluftsdonet som sitter i köksdelen kan liksom fläkten samla mycket damm och fett från matlagning. Med en bit fuktat hushållspapper, en tops eller en våtservett kan du enkelt få bort det smuts som har satt sig runt öppningen.
  • Tilluftsdonen i sovrum, vardagsrum och badrum kan med fördel få en försiktig dammsugning med mjuk borste även runt omkring i taket för att få bort damm och smuts som samlat sig.
  • Vita väggar som fått fläckar blir som nya när du tar en ren svamp med lite diskmedel på och drar försiktigt bort. De flesta fläckar försvinner lätt.
  • Mindre skav på vita väggar, snickerier eller möbler? En liten burk vit färg eller en flaska gammal hederlig Tippex fungerar bra till att fylla i eller dutta över små skador på kritvita ytor som väggar, hörn eller möbler.

  • Om du har fått en skada på ytterdörren, och behöver bättra på den marsipangröna färgen, så är det ju viktigt att du får rätt nyans på färgen. Här är färgkoden från den färgburk som vi i styrelsen har i vårt förvar. Du får gärna låna färgburken om du behöver, men risken är att den är för gammal för att kunna använda.
  • Duschdörrarnas lister är ofta de som slits och gör att det ser sjaskigt ut. Hur man än skrubbar så är det svårt att hålla dem fräscha. Efter några års användning kan det vara läge att köpa nya och byta. Du hittar dem hos tillverkaren INR eller badrumsåterförsäljare/VVS-företag, som t ex Rinkaby Rör (som har fysisk butik ute på Fosie och som har lägre priser än INR). Eller så väljer du billigare standardversioner, som finns på de flesta byggmarknader. Allt du behöver veta är vilken tjocklek på glas du har och vilken längd du behöver, så går det att hitta nya som kan kapas till rätt längd.

Nu kommer slutnotan för balkongerna

Den andra omgången med inglasning av balkonger är nu klar och vi har fått slutbesked från Stadsbyggnadskontoret. Det betyder att det är dags för föreningen att fakturera ut alla de gemensamma kostnader som vi legat ute med för de båda inglasningsprojekten - det gäller bygglov samt besiktningskostnad. 

Observera att detta alltså gäller både er som fått era balkonger inglasade under det senaste året (etapp 2), men också alla er som var med i etapp 1 av inglasning under 2017. För etapp 1 kommer fakturan att landa på ca 2600 kr och för etapp 2 på ca 1680 kr. Den högre kostnaden för etapp 1 beror på att den inglasningen krävde en extra besiktning. 


Extra stämma om fusionsplan

På våra två informationsmöten den 30/9 presenterade Jurideko den förstudie om eventuell sammanslagning av Bageriet 1 och 2, som dom har genomfört - och som ju har delats ut i postfacken till alla medlemmar.

Nästa steg är att båda föreningarna ska kalla till extra stämmor där medlemmarna får ta ställning till om vi ska ta fram en fusionsplan eller ej. Datumet för den extra stämman i Bageriet 2 är ännu inte spikat, men inbjudan kommer att skickas ut i god tid.


Gillar du att renovera?

Att renovera lägenheten är kul och det blir ju så fint när det är klart. Men tänk på att grannen kanske inte tycker att det är lika kul att du borrar och spikar när barnen just har somnat. 

Eftersom våra lägenheter har fått några år på nacken med mer renoveringar som följd, så har styrelsen beslutat om att förtydliga våra trivselregler kring detta.

I fortsättningen är det bara tillåtet att borra och hamra följande tider:

- Vardagar mellan kl 8-20

- Helger mellan kl 10-18 

Men även om det är tillåtet att renovera på dagtid, så uppmanar vi dig ändå att i förväg informera dina grannar, om du har större renoveringsarbeten på gång.


Om TV-boxen går sönder...

... så har du rätt att få den utbytt till en ny utan kostnad. Samma sak gäller om fjärrkontrollen slutar fungera - och det inte beror på att barn eller barnbarn har spelat fotboll med den (för i så fall får du nog själv bekosta en ny).

Telia har en egen support för oss med kollektivt anslutna abonnemang och du når den på tel 020-20 20 70.

Du kan också logga in med bank-id på Mitt Telia och själv starta felsökning. 


Nya kundportalen

Sedan den 1 oktober har BoNea en ny kundportal hos Nabo. Här hittar du information om din bostadsrätt och dina avgiftsavier. Inloggning gör du liksom tidigare med ditt bank-id. 

Fastighetsförvaltning av bostadsrättsföreningar | Nabo

När du är inne i portalen är det bra om du kontrollerar och uppdaterar din mailadress, eftersom BoNea inte har flyttat med den från den gamla portalen (pga GDPR). I framtiden så kommer styrelsen kanske att komplettera befintliga informationskanaler med utskick från portalen - och då är det viktigt att din mail är registrerad där.

Om du går i försäljningstankar och behöver ta ut en s.k. mäklarbild, så finns inte den funktionen med i portalen. BoNea hänvisar nu till att mäklarna själva ska ta ut detta via maklarservice.com.

För andra frågor från mäklare hänvisar BoNea till det kontaktformulär som finns här. Det formuläret ska också användas om du vill ha ett utdrag ur lägenhetsregistret. Även banker och andra kreditinstitut hänvisas till kontaktformuläret. 


Felanmälan till Sydsverige

Du har väl inte missat att Sydsverige Entreprenad har ändrat sin länk för felanmälning och beställning. Länken med "Tiberg" i namnet gäller inte längre utan det är denna länk som du ska använda:

https://felanmalan.sydsverigeab.se/


GDPR-säkring av nyhetsbreven

I de bobrev som vi lägger upp på vår hemsida, rensar vi bort alla personuppgifter på medlemmar som omnäms i bobrevet. T ex så tar vi bort hela avsnittet om nya och avflyttade medlemmar, innan vi publicerar på hemsidan. Detta gör vi eftersom bobreven kan läsas av vem som helst.

Namn på medlemmar i styrelse och valberedning låter vi dock ligga kvar, eftersom det ändå är offentliga uppgifter.

Om du vill läsa hela vår personuppgiftspolicy så hittar du den här.


Buller och tomgångskörning

I förra bobrevet bad vi om din hjälp att under september månad logga eventuella problem med buller och tomgångskörning från transporter till Coop och Möllevångsskolan (när, var, vilken leverantör och om det var kylbilsleverans). 

Men vi har inte fått in några rapporter alls till styrelsens mailadress. Det kanske beror på att det inte varit några problem under september. Eller så beror det på att du glömt att skicka in din rapport...? Gör det nu i så fall - till styrelsen@bageriet2.se.


Summary in English

We understand that it can be hard for our not-Swedish-speaking members to unerstand the information in our "bobrev".So here is a short summary for you:

 - Be sure that the drainage hole in your refridgerator isn´t clogged, so that the condensation water can dissappear. Otherwise your floor might get water damaged.

- Some maintenance tips: You can easily clean the metal filter from your kithcen fan in the dishwasher. And use some wet kitchen paper or "tops" to clean the ventilation hoods in the ceiling. Use baking powder to make your kitchen zink shine like silver. If you need green paint for your front door, we have the "colour code". 

- If you have a glass balcony, you will soon get the final invoice from Bageriet 2 for our costs for building permit and inspections. This applies to both balcony projects (even the old one from 2017).

- We will soon call for an extra meeting (stämma) were you as a member can vote on next step in the Bageriet 1 and 2 fusion process. Watch out for the invitation.

- New rules if you are renovating your appartment - you are only allowed to drill and hammer weekdays between 8-20, weekends between 10-18.  

- If your TV-box or remote doesn´t work any longer, you can get a new one by calling this support number at Telia: 020-20 20 70.

- Login with bank-id to BoNeas new customer portal here. If you´re planning to sell, your broker can order the "mäklarbild" from maklarservice.com. Other questions, use the contact form here. And please, check and update your email in the portal.

- Use this link for error reports to Sydsverige.

- When we publish our "bobrev" on our website, we remove all personal information due to GDPR. You find our personal data policy (in Swedish) here.

- Did you notice any "noisy deliveries" to Coop or Möllevångsskolan during September, but forgot to mail your report to the board - it´s not too late, do it now!


Har du synpunkter, önskemål, frågor och funderingar?

Kontakta oss gärna via mejl styrelsen@bageriet2.se

Mer information finns på hemsidan bageriet2.se.
Facebook gruppen Bageriet 2 använder du när du snabbt vill nå ut till dina grannar! 

homepagefacebook

styrelsen@bageriet2.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i BRF Bageriet 2. Skulle du vilja avsluta din prenumeration så får du själv ta ansvar för att införskaffa information - men vi lovar att inte bli bittra :) - bara klicka här.
Kontakta styrelsen om du vill uppdatera din emailadress med en ny!

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!