Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev juli 2021

Sommartider - sol och bad

Sommarvärmen har nu spridit sig i hela landet och på många av våra öar är det febril aktivitet. Det är nu många öbor jobbar som mest och det är fullt i vikar och på klippor. Jag hörde en man som sa häromdagen att vad vi ska vara lyckliga som får vistats i denna underbara natur, och jag kan inte annat än att hålla med, det är en fantastisk miljö att stessa i och även som bofast kan man se skönheten=) 

Skärgårdsfrågorna tar dock inte semester, saker och ting ställs på sin spets nu när många fritidsbor och turister besöker oss; färjorna ska fungera, covid-tester ska utföras, sophanteringen och vattenfrågan är ständigt aktuella och vad gör vi om det börjar brinna på öarna nu när det är så torrt?

Vi i SRF jobbar fortlöpande med frågorna och som en kickstart på hösten ska vi samla alla gruppledare i våra arbetsgrupper och tillsammans med styrelsen ska vi göra en lägesrapport och entusiameras för att komma någon vart med de ständigt aktuella levnadsvilkoren för oss.

Lotten Hjelm ordf. Jungfruskär


Strandskyddsutredningen

Skärgårdarnas Riksförbund arbetar vidare med frågan, främst via vår BOgruppp. I veckan har en debattartikel skickats ut och vi hoppas att vi kan få den publicerad.

ALJKunskapssök i GrannLand

Vi har ett fiskeprojekt med stöd av SydostLeader som går ut på att jämföra tillämpningen av regelverk som rör fisket. 

Nu har förlängning beviljats och projektet kommer att pågå till 22-06-30.

LH & ALJ


Vi gratulerar Birgitta

Foto privat.

Birgitta Källgren, ordförande Smålandskustens Skärgårdsförening, har av Västerviks kommun utsetts till Årets ideella samhällsutvecklare. Foto privat.

Vi vill också passa på att gratulera Birgitta Källgren, ordförande Smålandskustens Skärgårdsförening, som av Västerviks kommun utsetts till Årets ideella samhällsutvecklare.

Motoveringen lyder:

”Birgitta är outtröttlig i sitt engagemang för ett gott liv i Tjust skärgård. Hon har länge engagerat sig i skärgårds-utveckling på Idö, i hela Tjust skärgård, längs Smålands-kusten och nationella sammanhang. Birgitta samverkar med räddningstjänsten för säkerhet i skärgården, med kommunen i landsbygdsrådet och med regionen iskärgårdsrådet i en konstruktiv anda. Hon är en eldsjäl med hjärtat i Tjust skärgård”.

ALJ


Biosfärområde och Nationalpark

Nu börjar arbetet med att skapa Stockholms skärgårds första biosfärområde. WWF och föreningen Nämdö Green Archipelago har avtalat om en förstudie kring ett biosfärområde som ska omfatta hela Nämdö skärgård, inklusive den nationalpark som planeras att invigas 2025. Som en del av förstudien har ett brett projektarbete inletts, som engagerar både fastboende och fritidsboende i Nämdö skärgård.

I Nämdöskärgården ligger förbättrade, hållbara förutsättningar att bo och leva högt upp på dagordningen. Bostäder, skola, egen energiförsörjning, lokal livsmedelsproduktion och ett marint forskningskluster är några av de områden som de lokala arbetsgrupperna redan arbetar med.

Här finns info om Nationalparksbildandet

Här finns info om Biosfärområdet

LH


ESIN

ESIN är rösten för drygt 350 000 öbor på drygt 1600 små öar i Europa. ESIN, som består av elva medlemsländer, startade på initiativ av Skärgårdarnas Riksförbund 2001. Då först som ett nätverk som efter några år formaliserades till en organisationen.

I höst kommer ESIN att fira 20-års jubileum och detta är planerat att ske i samband med att vår franska systerorganisation firar sitt 50-års jubileum i mitten av september. Vi avvaktar nu pandemins framfart och hoppas att vi skall kunna träffas som planerat.

Mer information om ESIN finns att läsa här

ALJ


Trevlig sommar önskar Skärgårdarnas Riksförbund

Skärgårdarnas Riksförbund
Borgen 126, 472 95 Varekil

www.skargardarna.se

info@skargardarna.se

facebookyoutubeinstagram

Våra medlemsföreningar

Blekinge Kust och Skärgårdsförening

Bohusläns Skärgårdsråd

Gräsö Skärgårdsråd

Hemsö Skärgårdsförening

Holmös Utvecklingsforum

Hvens Byalag

Luleå Skärgårdsförening

SIKO, Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktaktorganisation

Smålandskustens Skärgårdsförening

S.S.I.F., Sörmlands Skärgårds Intresseföreningar

Söderhamns Kust- och Skärgårdsförening

Vinöns kultur- och hembygdsförening

Visingsörådet

Östergötlands skärgårdsförening

SURF, Skärgårdens Ungas Riksförening

Våra arbetsgrupper

Besöksgruppen

Blåljusgruppen

Bredband & Telefoni

Fiskegruppen

Färjegruppen

Miljö & Energi

Redaktionsgruppen

Skärgårdsboende

Skärgårdsbönder

Skärgårdsskolor

Skärgårdens Unga


Vår arbetsgrupp

Skärgårdsskolor i nätverk – för erfarenhetsutbyte och samverkan firar i år 10-årsjubileum. Under dessa år har man producerat en hel material som finns till försäljning.

Mer information här


Nedslag runt kusten och på våra öar

Många ideella timmar läggs dagligen ner i våra medlemsföreningar för att vara med och påverka och möjliggöra att det går att bo och verka i våra kuster och skärgårdar och på våra öar. 

Håll utkik på våra medlemmars hemsidor och sociala medier får se vad som är aktuellt nu under sommaren.

ALJ


Rapporter från våra arbetsgrupper

Våra arbetsgrupper arbetar vidare med sina uppgifter under sommaren. Första helgen i september kommer ett möte med representanter från arbetsgrupperna och styrelsen att hållas. Ett inspirationsmöte inför höstens arbete.

Redaktionsgruppen fyller på med intressanta inlägg på Facebook, Instagram och hemsidan. Skicka gärna in notiser eller förslag på vad vi kan skriva om till info@skargardarna.se

Det finns alltid plats för fler engagerade öbor, så känner du att du har tid för att vara med och arbeta i en grupp hör av dig till info@skargardarna.se

LH & ALJ


Smått och gott

Vi önskar alla en trevlig sommar med bad, sol och lagom mycket värme.

LH & ALJ


Den 11 augusti har vi nästa styrelsemöte i SRF. 

Vill du se andra kommande mötesdatum; kika här.


Nyhetsbrev

Om du inte fått detta Nyhetsbrev direkt i din mejlbrevlåda men vill ha kommande så anmäl din mejladress till info@skargardarna.se. Tipsa gärna andra Skärgårdsintresserade om vårt Nyhetsbrev.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem eller så vi tror att du är intresserad eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!