Bo-brev från BRF Bageriet 2. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

BRF BAGERIET 2

MAJ 2020


I bobrevet för maj berättar vi om...

... bakgrunden till styrelsens motion till stämman, aktuell status för laddplatser, trädgårdsarbetet, garantiåtgärderna - ja, du känner igen rubrikerna. Lite om parkeringsplatserna, vad är det för "ompyssling" som våra hus löpande behöver - och så återligen lite om ordningen i miljöhuset (usch vilken trist följetong, hoppas att det inte blir fler avsnitt av den). Och så har du kanske turen att återförenas med din gamla cykel.

Du har väl inte missat att sista anmälningsdatum till stämman är den 9 juni - och själva stämman är den 15 juni. Kom själv eller utöva din rösträtt via ombud! 


Bakgrund till styrelsens motion

Ni har alla fått kallelse till vår årsstämma den 15 juni och styrelsens motion om förstudie angående effekterna av en fusion/sammanslagning av dom båda Bageri-föreningarna. Här kommer lite mer information om bakgrunden till motionen. 

Från början planerades Bageriet 1 och 2 som en förening. Men eftersom byggprojektet drog ut på tiden, så bröts det upp i två separata projektet. Bageriet 1 färdigställdes helt och blev klart två år tidigare än 2:an. Frågan om att gå samman har bubblat upp i olika sammanhang i flera år.

Här är några punkter som varit på tapeten: 

  • Vi har gemensamma resurser i innegårdar och garage som ändå kräver samverkan.
  • Våra byggnader är i stort sett likadana, vi utgår från samma ritningar, så vi har idag två styrelser som hanterar samma frågor kring t ex ventilation och underhållsplaner.
  • Vi hade samma avtal från start och har än idag så pass lika avtal att två styrelser hanterar samma avtalsfrågor.
  • Större förening har lättare att förhandla bra priser vid upphandling av nya avtal.
  • Större förening har lättare att förhandla bra räntor vid omförhandling med banken.
  • Vid en sammanslagning får vi en dubbelt så stor pool att fiska engagerade medlemmar ur för styrelseuppdrag, trädgårdsgrupper osv.

Men det har alltså aldrig gjorts någon formell utredning av plus och minus av en ev sammanslagning, av hur svår en sådan resa är, eller hur lång tid det kan ta att räkna hem kostnaderna. Dom här frågorna hoppas vi att en förstudie ska kunna ge svar på. 

Styrelsen för Bageriet 1 har gjort motsvarande motion till sin stämma, som är i slutet av maj. En förutsättning för att det ska bli aktuellt med en förstudie, är att medlemmarna på båda stämmorna ger sitt godkännande.


Snart dags för laddning

Är det dags för elbil eller laddhybrid? Vi har beställt installation av laddplatser för totalt 10 bilar - utbyggbart till fler när vi fyllt denna första omgång - med målet att dessa ska vara tillgängliga från och med 1 juli. Månads- och kWh-kostnader är inte fastslagna ännu men vi har för avsikt att ta beslut om detta på nästa styrelsemöte och återkomma med detta i junis månadsbrev. Kontakta oss på styrelsen@bageriet2.se vid intresse.


Gröna vågen kommer

Trädgårdsgruppen har arbetat vidare och den planerade uppfräschningen av trädgårdarna är nu på gång. Företaget Greenwelle var här och träffade trädgårdsgruppen i måndags och presenterade sitt förslag. Våra gräsmattorna kommer att läggas om och det kommer planteras en ligusterhäck mot Monbijougatan. Vi kommer även få en del andra växter planterade, t ex lavendel. Arbetet planerar att starta i början av juni.


Ventilationen - vår långbänk

Ventilationsproblemen är minst sagt en långbänk. Assemblin har meddelat att dom blev klara med sina åtgärder den 11 maj 2020 och att de egentligen åtgärdade grundfelet redan 14-15 januari i år.

Men vi har under hela våren både fått inrapporterat fortsatta problem från flera boende - och själva upplevt dom - så vi tycker inte att Assemblin lyckats lösa dessa återkommande problemen med os och märkliga dofter.

För att stå oss starkare gentemot PEAB och Assemblin har vi hyrt in en extern ventilationsexpert för oberoende teknisk undersökning och vi avser fortsätta driva detta vidare som garantiärende. Sommaren har historiskt inte uppvisat samma problembild så troligen kan vi först till hösten återkomma till er boende om ytterligare en omgång med loggning och rapportering från er om hur ni upplever ventilationen.


Ingen vill väl ha P-böter...

Det händer att boende som hyr P-plats på gården kommer hem och hittar en annan bil på sin plats. Tänk på att det krävs ett giltigt parkeringstillstånd för att ställa bilen på gården. QPark gör sina rundor här och sätter P-böter om det inte finns något synligt tillstånd i bilen. Så klart kan du låta dina vänner låna din plats om du inte själv står där – men då måste dom också lägga ditt P-tillstånd i bilen.

Har du bil men ingen plats? Det finns lediga platser ute på gården för 700 kr/månad.

Och om din motorcykel behöver en parkeringsplats, så finns ledig plats i garaget för 400 kr/månad.


Underhållande pyssel

Det är en del ompyssning för att våra hus och föreningen ska må bra. Det här är ett axplock av senaste månadens löpande underhåll:

  • Vi fortsätter övergången till miljövänligare belysning - den här gången är det lysrören längst nere i trapphusen som bytts ut till LED.
  • Som ni säkert har märkt så öppnar bilgrindarna olika fort. Vi har därför beställt byte av hjul och rem i växellådan för att trimma upp hastigheten på den långsamma grinden.
  • Låset till miljöhuset har bytts ut, eftersom det var svårt att öppna. Använd det lilla handtaget under nyckelhålet när ni öppnar dörren i stället för att dra i själva nyckeln. Det är mycket enklare och låskolven håller längre.
  • Klottret i en av portarna på Monbijoutgatan har tagits bort.

Vår nya följetong?

Vi ger oss inte, följetongen om miljörummet fortsätter... Sedan sist så har det t ex dykt upp en gammal torkställning, som är "lite" för stor för att få ner i tunnan för metallavfall. 

Vårt sopavtal omfattar inte bortforsling av den typen av sopor – sådant måste man själv köra till återvinningsanläggningen. Tänk också på att vika ihop alla pappkartonger, så att vi inte fyller upp tunnan med bara luft. 

Vad säger ni, ska vi inte försöka att gemensamt hålla lite bättre ordning i miljörummet? Så slipper föreningen kostnader för extra tömningar - och ni slipper dom här tråkiga inslagen i bobrevet.


Saknar du din gamla cykel?

För något år sedan märkte vi upp alla cyklar med röd/gula band och dom cyklar som ingen verkade bry sig om, har vi sedan dess förvarat i ett av våra förråd. Nu ska vi polisanmäla dom som hittegods och sedan - efter 3 månaders karantän - ska vi göra oss av med dom. Men först vill vi ge dig chansen att se om någon av cyklarna är just din försvunna gamla älsklingshoj.

Hör av dig till styrelsen innan midsommar om du känner igen din cykel på bilderna nedan, så ser vi till att du får tillbaka den innan vid går vidare med hittegodsanmälan.

Grå Monark

Grön Cheyenne

Röd Busetto

Blå/svart okänt märke

Blå Avon Young Lady

Grå Mustang City

Vit Kayoba

Svart okänt märke

Blå Peak

Ljusgrön Aus???

Röd Occana

Grå Yosemite 2 stycken

Vit Svenska Postkodlotteriet


Har du synpunkter, önskemål, frågor och funderingar, vill du bidra med din kompetens eller engagera dig i "trädgårdsgruppen"?

Kontakta oss gärna via mejl styrelsen@bageriet2.se

Mer information finns på hemsidan bageriet2.se.
Facebook gruppen Bageriet 2 använder du när du snabbt vill nå ut till dina grannar! 

homepagefacebook

styrelsen@bageriet2.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i BRF Bageriet 2. Skulle du vilja avsluta din prenumeration så får du själv ta ansvar för att införskaffa information - men vi lovar att inte bli bittra :) - bara klicka här.
Kontakta styrelsen om du vill uppdatera din emailadress med en ny!

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!