Nyhetsbrev från Svenska Båtunionen. Problem med att se det? Öppna det i webbläsaren här!

 

Svenska Båtunionens nyhetsbrev november 2021

Till båtklubbsfunktionärer, båtförbund och prenumeranter. Vi hoppas ni gillar det och hittar något spännande. Dela gärna nyheter vidare i er klubb, på er hemsida eller i ert klubbblad.

 

Nominera till Årets Båtklubb 2021

Priset är enastående: förutom äran och uppmärksamheten som året bästa båtklubb, en samling båttillbehör värda långt över 100 000 kr. Nynäshamns Segelsällskap utsågs till Årets Båtklubb 2020 och nu öppnas möjligheten att delta i kampen om 2021 års utmärkelse.

 
Nominera här
 
 

Uppdaterat om båtbottensanering

Nu är Svenska Båtunionens miljösidor uppdaterade med tips och råd om båtbottensanering för båtklubbar. Sedan Transportstyrelsens Skrovmålet släpptes i september finns deras rekomendationer inbakade i våra sidor. 

 
Läs mer här
 
 

Nominera till Båtlivets Unga Hjälte

Vem eller vilka blir Båtlivets unga hjälte 2021? Utmärkelsen Båtlivets Unga Hjältar ska gå till en ungdom eller en grupp ungdomar som gjort något utöver det vanliga i båtlivssammanhang. De kan ha startat en verksamhet för barn i sin klubb, räddat någon i nöd eller på annat sätt visat handlingskraft och civilkurage i båtlivet. Priset delas ut till en hjälte i båtlivet som är max 30 år gammal.

 
Nominera här
 
 

Ny version av BAS - 17 februari - 3 mars 2022

BAS, Båtunionens Administrativa System, kommer snart i ny version och blir ännu bättre. Om din klubb inte använder BAS idag är det nu verkligen läge att fundera på att lägga över administrationen i BAS.

Nu går vi in i slutskedet i utvecklingen av nya BAS. Det innebär en period av användartester, justeringar, information och utbildning. Efter att ha hört återkoppling från användare samt egna analyser av användarorganisationernas verksamhet så har vi nu fastställt datum för nedstängning av nuvarande BAS till 17 februari och start av nya BAS senast 3 mars. Ni kommer alltså kunna avsluta 2021 och inleda 2022 i “vanlig ordning” i nuvarande BAS-system. All data kommer att migreras från befintligt system till det nya under den tid BAS är stängt. Alla era medlemmar, avgifter, fakturor m.m. kommer att finnas i nya BAS när ni öppnar det.

Vi kommer att använda e-postutskick till “BAS Ansvarig” i båtklubbar och båtförbund som primär informationskanal rörande nya BAS. Se därför till att ni har registrerat rätt person på den funktionen i klubben och att det finns en fungerande e-postadress till personen.

I nya BAS så kommer du inte att hitta en massa nya funktioner. Däremot kommer man att göra saker på nya sätt. En devis är att “det ska vara lätt att göra rätt”. Processer, som t.ex. att fakturera, kommer att vara mer guidade med tydliga steg. Detta ger bättre stöd för användaren men det innebär även högre grad av styrning vilket kanske kan göra att de som skapat egna “workarounds” och processer kan uppleva begränsningar. När nu sluttesterna börjar komma igång, kommer vi också kunna göra förhandsvisningar och presentationer. Information om sådana förevisningstillfällen kommer att spridas så brett vi bara kan. Läs nyhetsbrev, kolla Svenska Båtunionens hemsida, kolla det regionala båtförbundets hemsida m.m.

 

Pilotutbildning om styrelsens ansvar

Inom ramen för vårt projekt SBU-akademin bjuder vi in styrelseledamöter inom Svenska Båtunionens båtförbund och båtklubbar till en pilotutbildning med temat Styrelsens ansvar.

Utbildningen omfattar två kvällar och genomförs digitalt i Zoom måndagarna 6 och 13 december kl.19.30-21.00.

Innehållet tar bland annat upp: stadgar, ordförandes och styrelsens ansvar för verksamheten och funktionärer, arvoden och uteslutning m.m.

Utbildningen leds av Bengt Gärde, advokat och f.d. ordförande i Svenska Båtunionen.

Sista anmälningsdag är torsdagen 25 november. Deltagande i pilotutbildningen är gratis.

SBU-akademin byggs upp med stöd av projektmedel från Svenskt Friluftsliv.

 
Anmäl dig här!
 
 

Lyckad konferens för hållbart båtliv

Konferensen arrangerades 26-27 oktober av Svenska Båtunionen, Havs- och vattenmyndigheten och Havsmiljöinstitutet. Samarbetspartners var Sweboat, Skärgårdsstiftelsen och Länsstyrelsen Västra Götaland.

Konferensen samlade runt 70 deltagare från 35 olika organisationer. Under två dagar fick deltagarna fördjupa sina kunskaper om båtlivets utmaningar och lösningar, delta i workshops och utvidga sina nätverk.

Tolv intressant föredrag hölls och samtliga presentationer finns att ladda ned från batunionen.se

 
Framtidens båtliv
 
 

Sista dag för LOVA-ansökan 30/11

Båtklubbar har möjlighet att söka LOVA-bidrag för åtgärder som förbättrar vattenmiljön i sjöar, vattendrag och kustvattnet. LOVA-bidrag söks från länstyrelsen och vissa länstyrelser har 30 november som sista dag för ansökan.  På batunionen.se har vi samlat svar på vanliga frågor om LOVA-bidrag och vad man kan söka bidrag för. Exempel är utbyte av medlemmars gamla tvåtaktsmotorer, instalation av bortstvätt eller spolplatta med rening och sanering av biocidfärger från båtbottnar. Läs mer om LOVA här.

 

Planera för utbildning redan nu

Svenska Båtunionen har de senaste åren tagit fram utbildningsmaterial med smarta steg-för-steg tips för dig som organiserar seglarskola eller båtskola för barn och unga i klubben. Dessutom har vi Rorsmansmärket, en enkel kurs i båthantering och sjösäkerhet även för vuxna. Rorsmansmärket är en utmärkt grund för en klubbaktivitet, för nya klubbmedlemmar och båtägare, som avrostning eller när man vill lära känna en ny båt som besättning. På Svenska Båtunionens hemsida hittar du materialet och mer information under fliken Utbildning

 

Nytt utbildningsmaterial allemansrätten

Nu finns Svenska Båtunionens utbildningsmaterial om allemansrätten färdigt att ladda hem från batunionen.se. Tillsammans med filmerna om allemansrätten för vattenburet friluftsliv producerade av dokumentärfilmaren och journalisten Folke Rydén, passar utbildningsmaterialet utmärkt till seglarskolan, eller som en del av Rorsmansmärket. Filmer och utbildningsmaterial är framtaget med stöd av Naturvårdsverket. Läs mer och ladda hem materialet här.

 

Utnyttja medlemsavtalen

Dags att se över materiel eller säkerhetslösningar i höst? Som medlem i Svenska Båtunionen har anslutna båtförbund och klubbar bra förmåner inom en rad områden. Läs mer om förmånerna från företagen nedan
Belysning
LedkungenMarinarmatur
Försäkring
Svenska Sjö
Hamnutrustning
Flaggfabriken KronanHjärtstartarePoly ropesShore Safety
Hotell och konferens
Nordic Choice Hotels
Kontor, förbrukningsmaterial och verktyg
StaplesWürth
Lotter
Folkspel
Stöldskydd
SecitsSecuremarkRedKnows
Yachtsafe

 
Home PageFacebookTwitterInstagram

Copyright © 2021 All rights reserved.

Du får detta meddelande för att du har ett funktionärsuppdrag i båtklubb inom Svenska Båtunionen, är användare med administratörsuppdrag i BAS eller själv anslutit dig till prenumerationslistan.

Postadress:
Svenska Båtunionen, af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm, Sweden

Uppdatera mina uppgifter eller avregistrera mig från nyhetsbrevet.

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!