Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV DECEMBER, 2021

Ny medarbetare på AO Bransch

Vi har nu avslutat rekryteringen till AO Bransch och välkomnar Ulrika Åkesson till Svenska Köttföretagen. Ulrika har drygt 20 års erfarenhet från livsmedelsindustrin. Hon har bland annat varit affärsområdeschef på Källbergs Industri och marknadschef på Dafgårds. Närmast kommer hon från Agroväst Livsmedel där hon under de senaste fem åren arbetat som projektledare för flera forsknings- och innovationsprojekt med inriktning lantbruk. Ulrika är särskilt engagerad i frågor som rör svensk hållbar kött- och mjölkproduktion.

Start typing something...

Ulrika Åkesson, ny medarbetare AO Bransch

Fritiden ägnas åt ost då hon tillsammans med sin man driver en verksamhet för småskalig mognadslagring av ost i Götene. Ulrika är diplomerad fromager och utbildad inom affinage. På fritiden arrangerar hon ostprovningar och håller föredrag om svensk osttradition. Hennes akademiska bakgrund är inom informations- och kommunikationsteknik. Ulrika börjar jobba hos oss den 18 januari 2022.

 

Klimatåtgärder på svenska slakterier

Att arbeta med resurseffektivitet och hållbarhetsfrågor är ett ständigt pågående arbete för svenska slakterier. Här har vi samlat 10 exempel på viktiga klimat- och resurseffektiva åtgärder som pågår på många svenska slakterier. Åtgärderna bidrar till ett klimatsmartare kött som är en del av det naturliga kretsloppet. Ekonomisk- och miljömässig hållbarhet går många gånger hand i hand där samma åtgärder bidrar till så väl minskad klimatpåverkan som förbättrad lönsamhet. Ett exempel på detta är att så många delar som möjligt på djuret går till livsmedel.

Läs mer >> Klimatåtgärder för svenska slakterier

 

Glöm inte att räkna dina får i december

Varje år ska du räkna dina får och getter. Du räknar djuren någon gång mellan den 1 och 31 december. Du ska både föra in uppgifterna i din stalljournal och rapportera dem till oss. Du kan rapportera uppgifterna på två olika sätt, i vår e-tjänst eller på en blankett. Blanketten skickar vi ut i december varje år till alla som håller får eller getter.

Uppgifterna om hur många får eller getter du har ska ha kommit till Jordbruksverket senast den 15 januari året efter räkningen.

Mer information hittar du här >> Räkna dina får och getter i december varje år

 

Kundenkät 2021

Är du livdjur- eller seminkund?

Årets kundenkät har i dagarna skickats ut via e-post, men har du inte fått den går det bra att gå in via länken nedan och svara på frågorna. Enkäten tar ca 5 min att svara på.

Tack för att du hjälper oss att utveckla vår verksamhet!

 
Gå till kundenkäten >>
 
 

Seminförsäljningen minskar och livdjursförsäljningen ökar!

Seminförsäljningen minskade med 5,2% i november, vilket till stor del beror på att november förra året var en av de bästa månaderna försäljningsmässigt med över 60 000 doser. Från årets början har seminförsäljningen minskat med 0,8%.
Försäljning av semin från moderraserna minskade i november med 1,7% men har ökat med 2,2% sedan årets början. Topigs Norsvins moderraser står för 87% av volymen.
Försäljningen av semin från faderraserna minskade med 5,3% i november, och har minskat med 1% sedan årets början. Försäljningen av Norsvin Duroc ökade i november, medan övriga faderraser minskade. Hampshire är fortsatt den största faderrasen med 78% av volymen.

Läs mer >> Seminförsäljning

Försäljningen av livdjur fortsätter att öka och ökade med 36,7% i november. Från årets början har försäljningen ökat med 7,2%. Försäljningen av dräktiga gyltor i november var oförändrad jämfört med föregående år, men har hittills i år minskat med 8,5%. Försäljningen av obetäckta gyltor minskade med 7,3% i november, men har under året ökat med 9%.

Hybridämnen är den största kategorin med 48% av volymen och är även den kategori som ökat mest i år med 10,1%.

Läs mer >> Livdjursförsäljning

 

Majoriteten av Hampshire-galtarna resistenta mot E-coli

Sedan 1 mars 2020 har tillvalet “SelECt” funnits för Hampshire i vårt produktsortiment. Tillvalet har garanterat att galtarna är resistenta mot E. coli-stammen F4. HK Scan har testat galtarna under en lång tid och kan konstatera att ca 70-80 % av galtarna bär på genen och därför är sortimentet inte längre intressant. Det finns ingen större mening att särskilja ut dessa galtar när sannolikheten att galtarna i semindosen till största del kommer att bära på genen.

Läs mer >> HKScan Agri

 
 

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 | 541 31 Skövde
Tel 0500-48 30 65 | info@kottforetagen.se | kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!