Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Psykisk hälsa/ohälsa

Psykisk ohälsa ses ofta som en naturlig del av åldrandet, och ohälsan kan på grund av detta vara svår att upptäcka. Därför behövs insatser för att stärka välbefinnandet bland äldre och identifiera riskfaktorer och symtom på psykisk ohälsa.

Det finns många åtgärder som kan förebygga psykisk ohälsa och stärka psykiskt välbefinnande bland äldre. Äldres psykiska hälsa kan främjas av bland annat fysisk aktivitet, hälsosamma matvanor och social gemenskap.

Läs mer här:


Vad är psykisk ohälsa?

Psykisk ohälsa är ett brett begrepp som innefattar tillstånd som är olika allvarliga och långvariga. Psykisk ohälsa spänner över ett spektrum från mildare besvär av övergående oro, till långvariga psykiatriska tillstånd som påverkar funktionen. Självrapporterade besvär såsom ångest och depressiva symtom eller nedsatt psykiskt välbefinnande beskrivs ibland som psykiska besvär. Symtomen är då inte så omfattande att en diagnos kan ställas, och de är oftast normala reaktioner på en påfrestande livssituation. Psykiatriska tillstånd som diagnostiseras och behandlas av hälso- och sjukvården och allvarligt påverkar funktionen är exempelvis depression och schizofreni.

Läs mer här


Att må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Att vara ledsen, trött, orolig, irriterad, besviken eller arg är vanliga reaktioner som oftast går över av sig själv. Känslor är automatiska och kan inte styras med vilja. De är reaktioner som utgår ifrån en medfödd instinkt och vad du har varit med om under ditt liv.

Din känsla är aldrig fel eller oacceptabel utan viktig.

De flesta klarar sig med hjälp och stöd från personer i sin omgivning eller att göra saker själv för att må bättre. Det finns flera ställen som du kan kontakta om du behöver mer stöd och hjälp.

Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du har ångest eller känner dig mycket nedstämd under minst två veckor. Adress och telefonnummer till mottagningar hittar du här.

Läs mer här


Det går att stärka den psykiska hälsan

Alla har rätt till en god psykisk hälsa och det är aldrig för sent att stärka din hälsa. Det finns mycket du själv kan göra för att må bra och att göra något litet varje dag räcker långt. 

Några av de viktigaste sakerna för ett hälsosamt åldrande är:

•fysisk aktivitet – att röra sig utifrån sin egen förmåga spelar stor roll både för att hålla igång kroppen och hjärnan. Du sover bättre och risken för flera kroppsliga och psykiska sjukdomar minskar om du rör på dig.

•bra matvanor – att äta god och näringsrik mat, och kanske äta tillsammans med andra, är bra både för den psykiska och den fysiska hälsan.

•social gemenskap, delaktighet och meningsfullhet – att ha regelbunden kontakt med andra människor, träffa släkt och vänner och att känna sig behövd – är alla skyddsfaktorer för den psykiska hälsan.

Läs mer här


Äldrepsykiatrisk mottagning

Region Västmanland startar en helt ny mottagning med forskningsinriktning där syftet är att personer över 65 år ska få möjlighet till specialiserad vård utifrån sina behov och förutsättningar. Den nya äldrepsykiatriska mottagningen ska starta efter sommaren.


Samtalsgrupp Senior

Känner du dig som en senior, har du möjlighet att delta i våra kostnadsfria samtalsgrupper ”Samtalsgrupp Senior”. Gruppen leds av en samtalsgruppsledare och vi samtalar om ett tema vid varje tillfälle (och fikar förstås). Samtalen utgår från de teman som finns i samtalskorten Livsmod, Livsglädje, Livsmening – När livet utmanar. Vi har samtalsgruppsledare i nästan hela Västmanland, så hör av dig om du önskar en grupp nära dig!
Om du vill anmäla dig till en grupp, eller har frågor kan du ringa till kundcenter på 021-128085, eller gå in på vår webb  www.sv.se/vastmanland

Läs mer här


Bildkälla: mind.se

Den allvarligaste följden av psykisk ohälsa är självmord. Andelen självmord är högre bland äldre än yngre personer och högst andel finns bland män i åldern 80 år eller äldre. En vanlig orsak till självmord är depression. Men också annan psykisk ohälsa eller hög konsumtion av alkohol eller tabletter kan öka risken för självmord.

Att någon gång ha tankar om att ta sitt liv är inte ovanligt. Men om självmordstankarna är återkommande eller om du har konkreta planer på att ta ditt liv ska du söka hjälp. Prata gärna med någon du känner förtroende för. På din vårdcentral kan du få hjälp och behandling. Det finns också olika stödlinjer, till exempel självmordslinjen, dit du kan ringa anonymt.

Mind Självmordslinjen Telefon: 901 01 webbplats: www.mind.se

Om du mår mycket dåligt och känner att du inte orkar mer, ska du söka hjälp direkt på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller akutmottagning, eller ringa 112.

Läs mer här


Psykisk ohälsa och alkoholkonsumtion

Alkohol är en substans som påverkar hjärnans nervbanor och de kemikalier som har en direkt påverkan på dina handlingar och ditt humör. På kort sikt kan du dricka måttligt och ibland slappna av. På lång sikt kan alkoholen ha en bestående påverkan på din mentala hälsa. Vissa personer kanske dricker alkohol för att lindra stress eller ångest och för att bedöva sina känslor. Med tiden kan de börja dricka mer och behöver mer alkohol för att uppnå samma effekt. Om du dricker för mycket alkohol kan detta förvärra stress och ångest och orsaka ytterligare psykiska besvär.

Det kan vara bra att fundera över vilken relation du har till alkohol. Vill du ändra på denna relation, oavsett vad detta innebär för just dig, kan det vara bra att börja reflektera över vilka skillnader du vill uppnå.

Läs mer här:


Hur påverkar alkoholkonsumtion den psykiska hälsan?

AUDIT är ett test för identifiering av alkoholberoende och har tagits fram av Världshälsoorganisationen(WHO). 

Gör testet här:

Bildkälla: drinkiq.com


Din psykiska hälsa - Youtube

Bildkälla: ABF

Psykisk hälsa handlar om hur du mår och trivs i vardagen och om din förmåga att hantera livets upp- och nedgångar. Här kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra.

Läs mer här:

Se film här:

Källa: ABFs film & medienätverk


Öppet hus på Hälsans hus 31 augusti kl. 10:00-15:00

Personalen på Hälsans Hus guidar, motiverar och inspirerar till rörelseglädje och träning. Här finns allt från sittande lättgymnastik och balansträning till utmanande stationsträning i grupp. Gym, bassäng och en samlingssal används till de fysiska aktiviteterna vi erbjuder. Gymmet har också maskiner som är lätthanterliga. Efter träningen kan du varva ner i vår bastu eller bubbelpool.

Start 1 september

Träning på olika nivåer för alla över 65 år i Västerås

Pris gym och bassäng

35kr/gång 

10-kort 315 kr,

20-kort 595 kr

Övrig träning är kostnadsfri.

Öppettider måndag-fredag 8.00-16.00 lördag-söndag 8.00-15.00

Läs mer här


facebooktwitterinstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!