Nyhetsbrev med senaste nytt. Bilderna är länkade. Problem att visa det?  Se det i webbläsaren.

I Rydebäck arbetar vi tillsammans för att skapa en attraktiv livsmiljö för människor, natur, kultur och rekreation.

NYHETSBREV


Nr. 11, 9 juni 2022   
Kontakt: info@rydebacksbyalag.se Facebook: Rydebäcks Byalag

Ansvarig utgivare: Rydebäcks Byalag,
Ordf. Ted Mårtensson – Redaktör: Malin Persson

Nyhetsbrevet når varannan vecka ca: 5.000 personer i Rydebäck och omgivningar samt ledande politiker och tjänstemän i Staden.
Byalaget arbetar ideellt och utan personliga ersättningar.


TEST AV VMA I RYDEBÄCK 13 JUNI

Rydebäck får en egen tyfon (Hesa Fredrik)!

Den 13 juni klockan 15 kommer du för första gången att kunna höra den tyfon, mer känd som ”Hesa Fredrik”, som installerats i Rydebäck. Den är en del av det varningssystem Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Vanligtvis förmedlas VMA via radio och tv samt numera även via webben (Krisinformation.se), appen SR Play samt sms till mobiler (om den används i det drabbade området) och talmeddelanden till fasta telefoner i det drabbade området.

Men vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande.

Utomhusvarningssystemet kan användas för beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig. Utomhussignalerna testas den första helgfria måndagen, klockan 15, var tredje månad (mars, juni, september och december). Och i juni 2022 är just 13 juni den första helgfria måndagen eftersom det är nationaldag måndagen innan.

Så här låter Hesa Fredrik: Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter.

Om larmet går: Om du nås av ett VMA ska du följa de uppmaningar som ges. Följ också händelsen i Sveriges Radio P4 eller på Krisinformation.se. Ring 113 13 (SOS Alarms informationsnummer) om du har frågor eller vill veta mer.

Du kan läsa med om VMA på msb.se

https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap--civilt-forsvar/befolkningsskydd/varningssystem/vma

Hjälp oss att informera!

Vi i Byalaget önskar att informationen om att signalen ska testas för första gången den 13 juni ska nå varenda kotte i hela Rydebäck. Därför ber vi alla som läser brevet att informera era grannar, kollegor, kompisar, husdjur och pelargoner om att detta kommer att ske. Och ännu hellre sätta upp stadens informationsposter i bostadshusens entréer. På Bylagaets hemsida finns en utskriftsvänlig version av skylten nedan. Klicka här för att komma dit!

Vi kommer också att anslå informationen utanför hemköp med förhoppning att ingen ska missa informationen.

Klicka på skylten för att komma till hemsidan.

STYRELSEN 2022

Ted Mårtensson, ordförande

På årsmötet den 18 maj valdes Ted Mårtensson till Byalagets ordförande. Ted bor sedan några år tillbaka i Rydebäck och driver till vardags sin egen byggfirma. Han valdes in i styrelsen redan 2021, som ledamot. 

- Jag engagerar mig i Byalaget för att jag vill verka för en fortsatt god utveckling av Rydebäck, och våra närområden, säger han.

Gunnar Bokedal flyttade till Rydebäck från Göteborg 2017 och har sedan 2018 varit aktiv i Byalagets styrelse, nu i rollen som medlemsansvarig.

- Viktigt att ha ett Byalag som en länk mellan Staden och Rydebäcksborna för att kunna påverka Rydebäcks utveckling i positiv riktning. En styrka som en ”vanlig stadsdel” sällan har, säger han.

Gunnar Bokedal, medlemsansvarig
Yvonne Fogelström, kassör

Yvonne gick med i styrelsen 2021. Som kassör har hon god nytta av sin bakgrund som auktoriserad revisor, ekonomichef och controler. De sista åtta åren av yrkeskarriären ledde hon NyföretagarCentrum Skåne Nordväst.

Sanna Kallenberg, uppvuxen i Rydebäck och har nu tagit över familjegården där hon bor med familj, hästar, hundar, höns och kaniner. Nyinvald sekreterare i Byalaget.

- Jag vill vara med och bidra till att Rydebäck är en trygg plats för alla och för att det fortsatt ska vara en attraktiv stadsdel att bo i, säger hon.

Sanna Kallenberg, sekreterare
Ann-Charlotte Ericsson, ledamot i styrelsen

Ann-Charlotte Ericsson, född och uppvuxen i Rydebäck. Åter boendes här sedan 2010. Hon har varit engagerad i Byalaget sedan 2016 då hon valdes in som ledamot i styrelsen.

- Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag tycker att Byalaget har en viktig roll för att driva på kommunen och tycker att det är bra att vi jobbar för både unga och gamla, säger hon.

Cathrin Cronqvist. Nyinvald ledamot i styrelsen, affärsutvecklare och grundare av Rydebäcks Affärsnätverk. Brinner för näringsliv och företagande och vill bidra till att göra Rydebäck till en attraktiv plats för såväl boende som företag. 

Cathrin Cronqvist, ledamot i styrelsen
Malin Persson, redaktör för Nyhetsbrevet

Malin Persson, ledamot i styrelsen sedan 2017 och redaktör för Nyhetsbrevet. Född och uppvuxen i Rydebäck och är sedan 2012 åter boende här.

- Jag engagerar mig för att jag vill att Rydebäck ska få samma samhällsservice som övriga Helsingborg. Genom Byalaget kan jag bidra till Rydebäcks utveckling, säger hon.

Ulf Nilsson, suppleant i styrelsen. Har varit engagerad i styrelsen sedan 2020, då han blev invald som suppleant. Bidrar med lång erfarenhet som Rydebäcksbo och med praktiska göromål vid evenemang.

Ulf Nilsson, suppleant i styrelsen

PROTOKOLL

Protokollet från årsmötet är justerat och godkänt. Signerat protokoll kommer att finnas på hemsidan så fort det är inscannat.


MIDSOMMARFEST

I år firar midsommarfirandet, anordnat av Rydebäcks IF, hela 50 år! Varmt välkomna önskar RIF!

För mer info besök www.rydebacksif.se


VALLÅKRATRÄFFEN 40 ÅR

Ännu ett jubileum går av stapeln i år. Det är hela 40 år sedan premiären av Vallåkraträffen. Året var 1982 då den allra första träffen arrangerades. Premiäråret kom hela 225 ombyggda bilar och 7.500 besökare till fotbollsplanen i Vallåkra. Nu 40 år senare lever träffen i allra högsta grad fortfarande och är för många motorentusiaster sommarens höjdpunkt. Träffen som har vuxit år efter år är numera en av Skandinaviens största mötesplats för ombyggda, stylade, originalrenoverade europeiska och japanska bilar. 

Den 20-21 Augusti är det dags att fira Vallåkraträffens 40-årsjubileum på Enoch Thulins flygplats. Nytt för i år är att tidningen Bilsports tävling ”Årets Bygge” kommer att ha stor final på träffen. Tio av landets bästa bilbyggen kommer att tas ut och dessa gör sedan upp i tävlingen under söndagen.

- Missa inte heller alla uppvisningar under söndagen ute på flygrakan. Det kommer att bli häftiga medåkningar för den som har tur och spektakulära shower. Vad sägs om försvarsmaktens uppvisning med den 60 ton tunga stridsvagn 122, säger en av arrangörerna Per Östman.

Lergökarallyt, som i år fyller 30 år, har sin målgång under Vallåkraträffens lördag. Under söndagen bjuds det på prestige- och bilbyggarglädje när alla fina ombyggda bilar i ”Show’n shine area" tar plats och tävlar om högklassiga priser. Till årets träff har det tillkommit en helt ny tävlingsklass ”Vallåkra Custom Retro” där alla som har en ombyggd bil med 80-tals Vallåkrastuk kan delta. Precis som vanligt kommer “Sveriges Häftigaste Volvo” koras i stor final med fina priser. Volvo personbilar Sverige går in med hela 45.000 kr i prispotten. Under båda dagarna kommer det att finnas god mat och dricka på plats med alltifrån hamburgare, viltkebab, glass från Ben & Jerry & kaffe från Fogarolli. Man kan också passa på att fynda på företagsgatan, som är över en km lång, och i flyghangarerna, båda fullproppade med de senaste inom biltillbehör.

- Avsluta sommaren på bästa sätt i dagarna två med familjen eller vännen, kom hit och njut av det som tilltalar dig allra mest under Vallåkraträffens jubileum. Här finns garanterat något för alla att fästa blicken vid. Vi ses 20-21 Augusti på Enoch Thulins flygplats! Säger Per.


SOMMARKURSER I MÅLERI

Mer info på hemsidan, https://www.gatestal.se/nytt/


FORTUNA FF

KOMMANDE A-LAGSMATCHER

A-DAMLAG

Klicka på bilden för att komma till hemsidan

A-HERRLAG

Klicka på bilden för att komma till hemsidan

Vi ber om ursäkt för det lilla formatet. Prova att zooma i bilden eller kika in på Fortuna FFs hemsida som du hittar till genom att klicka här!


TRÄFFPUNKTEN

Program för sommaren 2022


HANDLINGSPLAN

Klicka på bilden för att komma till hemsidan

SOMMARLOV

Nu tar Nyhetsbrevet sommarlov och Byalagets styrelse gör detsamma efter styrelsemötet den 20 juni. Tack för denna säsongen och vi ses åter i slutet av augusti. Vi önskar alla en underbar sommar!!


UTGIVNINGSDATUM AV NYHETSBREVET

Preliminärt datum för nästa Nyhetsbrev är den 25 augusti. Defintivt beslut om utgivningsdatum i höst kommer att tas på nästkommande styrelsemöte.

Deadline för föreningar och näringsidkare som önskar innehåll publicerat är fredagen före varje utgivning. Vi förbehåller oss rätten att avgöra vilket material som blir publicerat samt rätten att ändra i inskickat material.

Vad vill du läsa om i nyhetsbrevet? Har du frågor som du vill ha besvarade, har vi missat något vi bör uppmärksamma eller har du något att berätta som kan intressera rydebäcksborna?

Du når mig på redaktor@rydebacksbyalag.se

Jag ser fram emot era bidrag!

/Malin, redaktör.

Observera att genom att maila oss godkänner du att vi sparar dina kontaktuppgifter. Läs mer om vår hantering av personuppgifter genom att klicka här!

Läs tidigare Nyhetsbrev
Kontakta Styrelsen - klicka

Medlemsrabatter

Som medlem i Byalaget får du rabatter när Du handlar i vissa butiker. Klicka här för detaljerad information

5% medlemsrabatt gäller ej kampanj- och nettoprissatta varor
20-30% medlemsrabatt
10% rabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt på ord. priser
10% rabatt i butiken och 10% på arbetskostnad i verkstad
20% rabatt på arbetskostnad i verkstaden
10% rabatt på biltvätt
10% rabatt på tavlor
Salong Milepa 10% medlemsrabatt
10% rabatt till medlemmar
10% rabatt till medlemmar.
10% medlemsrabatt på böcker
10% på konditorivaror och kaffetår.
10% medlemsrabatt
Rydebäcks måleri. 20% på material vid beställt arbete.
15 % på material vid elinstallationer
15 % på material
10% på beställning
10% rabatt

Läsarservice

Klicka för hemsidorna

Träffpunkten
Rydebäcks Bibliotek
Rydebäcks IF
Rya Golfklubb
Varje onsdag på Torget kl. 18
Fortuna FF
Rydebäcks Scoutkår
Boule - klubben
Lions Club
Lions Club
Apoteket
Museiförening och Historia
Skulptör Mikael Liljeqvist
Sv. Pensionärsförbund
Vårdcentralen
tel: 0733-363347
Klicka för mer info.
Stefan Kjernholm Byggkonsult 0760-87 47 02
SÄRÖGATAN 12, RYDEBÄCK

info@rydebacksbyalag.se.  redaktor@rydebacksbyalag.se
Följ oss på Facebook: Rydebäcks Byalag
Rydebäcks Byalag, Ordf. Ted Mårtensson – Redaktör:  Malin Persson
 © Rydebäcks Byalag 2013-2022

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Vill du ändra din E-mail adress så klicka här.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!