Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Nyhetsbrev Januari 2022

Äntligen nytt år, god fortsättning till er alla! Att få återvända till rutinerna, skrivbordet och en inkorg med dagliga pressmeddelanden från regeringskansliet efter en skön julledighet är välkommet. Jag tillhör definitivt dem som trivs bäst när vardagen tar vid med sin ordning och reda.

På SmåKom-kontoret planeras det för fullt inför vårens verksamhet. Vi hoppas innerligt att omikronvarianten håller högt tempo och snabbt drar vidare så vi kan komma ut och besöka er i kommunerna. En tur till våra medlemskommuner i Jämtland är planerad sedan två år tillbaka och nu håller vi tummarna för att kunna genomföra den i maj.

Jag har fortfarande kvar en lätt euforisk känsla efter Höstmötet i november och vill påminna er alla om att göra en markering i kalendern den 27-29 april då vi kommer arrangera Vårmötet på Lerdalshöjden i Rättvik. Utifrån utvärderingen av Höstmötet ska vi göra vårt bästa för att få till ett intressant program. Kommunchefsnätverket fick mycket positiv feedback så det kommer att bli en uppföljning på Vårmötet för alla kommunchefer som är intresserade.

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare SmåKom

Webbinarium med Adda

ADDA, tidigare SKL Kommentus, är ett verksamhetsstöd till offentlig sektor som erbjuder avtal och tjänster inom strategisk försörjning med målet att underlätta vardagen för sina kunder.

Den 2 februari kl. 10.00-11.00 kommer SmåKom arrangera ett webbinarium med Adda då de informerar om dynamiska inköpssystem avseende elenergi, solceller och bränslepellets samt avtal avseende hyresmoduler, förskolor och bostadhus. En separat inbjudan har skickats ut till våra medlemmar, om du saknar den kontakta charlotta@smakom.se så skickar hon ut den.


SmåKom + SNS = god samverkan

Vi är glada att kunna meddela att SmåKoms medlemmar även under 2022 har möjlighet att kostnadsfritt ta del av SNS program. En förmån med ett stort värde för dig som vill hålla dig uppdaterad inom området samhällsdebatt.

SNS är en mötesplats för saklig samhällsdebatt och en viktig källa till kunskap för beslutsfattare. SNS är en oberoende ideell förening grundad 1948, som sammanför företrädare för näringsliv, förvaltning, akademi och politik. Verksamheten består av forskning, möten och utbildningar om centrala samhällsfrågor. 275 av Sveriges främsta företag, myndigheter och organisationer är medlemmar i SNS.

Ta del av SNS utbud på deras hemsida www.sns.se, ange SmåKom som referens när du anmäler dig till ett webbinarium eller seminarium.


Kompetenscenter välfärdsteknik - SKR

Digitalisering

På vårt senaste styrelsemöte i december hade vi besök av Eva Sahlén, informationsansvarig för Kompetenscenter välfärdsteknik på SKR. Med risk för att sparka in en öppen dörr vill vi tipsa om deras verksamhet, framförallt med tanke på dagens diskussion om införandet av digital teknik inom äldreomsorgen. 

SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik stöttar kommunerna genom att samla, skapa och sprida kunskap och kompetens inom områden som rör verksamhetsutveckling av omsorgen av äldre genom digitalisering.

Kompetenscenter har bland annat tagit fram en webbutbildning som hjälper chefer och verksamhetsutvecklare inom vård och omsorg vid införandet av välfärdsteknik. Utbildningen innehåller evidensbaserad teori, konkreta exempel från verkligheten och en praktisk del med mallar och verktyg. Här hittar du länken till utbildningen.

Nu finns vårens seminarier publicerade på hemsidan, här kan du också läsa mer verksamheten och vilka tjänster som erbjuds för att stötta kommunerna i sitt arbete, KOMPETENSCENTER VÄLFÄRDSTEKNIK.


Ny utredning tillsatt

Den 3 november beslutade regeringen att tillsätta en utredning med uppdrag att främja försöksverksamheter i kommuner och regioner. Särskild utredare är Anders Teljebäck, Västerås, som ska lämna en delredovisning den 30 september 2022 och slutredovisa uppdraget den 14 december 2023.

Utredningen är sprungen ur Kommunutredningen där ett av förslagen handlade om försöksverksamhet. Syftet med utredningen är att öka kommunernas och regionernas kapacitet att hantera de samhällsutmaningar de står inför. Det kan exempelvis handla om nya sätt att samverka på eller hur ny teknik kan användas.

SmåKom välkomnar utredningen och har som mål att stämma träff med Anders Teljebäck under utredningstiden för att belysa våra medlemmars situation i den här frågan.

Här kan du läsa kommittédirektivet.


SmåKom tipsar!

Valåret 2022

Vilka åsiktsskillnader finns mellan nyvalda och etablerade riksdagsledamöter? Hur väl representerar kvinnliga och manliga ledamöter kvinnliga och manliga väljare? Och vilken kunskap har ledamöterna om väljarnas åsikter?

Läs mer om vilka föreläsare som deltar och anmäl dig här.

Digitalt 28 januari kl. 11.00

Arrangör; SNS

Landet lär #57

Runt om i Sverige finns en mängd forskare som anser sig ha något att bidra med till förståelsen av Sveriges landsbygder. På seminariet kommer Patrik Cras och Thomas Norrby ge en inblick i vad som engagerar dessa landsbygdsforskare just nu och ge tips på hur man kan hitta till publicerade forskningsresultat. 

Digitalt 18 januari kl. 12.00

Arrangör; Landsbygdsnätverket

Inera

Hur bekant är du med Inera? SmåKoms styrelse fick en dragning om Inera av Börje Shameti Lewin, digitaliseringsstrateg, på senaste styrelsemötet. Det var intressant, vi behövde absolut en uppdatering om deras verksamhet. Är du nyfiken och vill veta vilka tjänster Inera erbjuder kommunsektorn? Surfa då in på deras hemsida och kika, här finns en hel del smått och gott som kan vara till nytta för din kommun.


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepageinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!