NYHETSBREV

Juli 2021

 

”Uppåkra är värt mer än ett besök”

Uppåkra Arkeologiska Center med Lilla Trädgårdscaféet har öppnat för säsongen.Man har öppet onsdag – söndag mellan kl. 10:00 och 16:00 ända fram till söndagen den 29/8. 

Uppåkra Arkeologiska Center har aktiviteter onsdagar – söndagar  på följande tider:

Allmän visning 10:30 – 11:30

Temavisning 11:45 – 12:45

Familjevisning/Arkeologiskola 13:15 – 14:00

Allmän visning på engelska 14:45 – 15:45


Mera information om Uppåkras öppettider, teman och visningar finns på https://www.uppakra.se/oppettider/

 

"Uppåkra Quiz – Vad kan Du om Uppåkra?"

Med stöd från Leader-projektet ”Forntid möter framtid” har man tagit fram ett Uppåkra Quiz med arkeologiskt och historiskt relaterade frågor. Frågorna är indelade i tre svårighetsklasser: brons, silver och guld. Tanken är att brons ska vara någorlunda rimliga att klara utifrån ett allmänt intresse för Uppåkra, arkeologi och historia. Silver kräver ett lite större mått av kunskapsengagemang. Nivå guld, där är förhoppningen att frågorna definitivt kräver både eftertanke och faktakunskap.

Mer information får Du i Biljettboden på Uppåkra.

 

"Lär känna Uppåkra"

Du som vill lära dig mer om Uppåkra och de fynd som gjorts där kan med hjälp av appen "Tillbaka till Uppåkra" både få en uttömande beskrivning av det forntida Uppåkra och återfinna olika fynd på sina fyndplatser.

Appen är endast tillgänglig för Android, men i Biljettboden kan du få tillgång till en låneplatta. .

Mer information får Du i Biljettboden på Uppåkra.

 

"Sagoträdet Yggdrasil"

Någonting för barnen? Under Sagoträdet Yggdrasil, som är en ask här förvandlad till ett körsbärsträd, kan ni slå er ner och läsa sagor. Eller göra guldgubbar och önska er något genom att hänga upp dem i trädet. Guldppper och sagoböcker finns i Biljettboden.

Mer information får Du i Biljettboden på Uppåkra.

 

VR-filmer – virtual reality eller virtuell verklighet

I ett projekt, som finansierats av Leader Lundaland och utförts av Elkington Communication AB, har två filmer producerats som för dig tillbaka till det vendeltida Uppåkra på 600-talet.

VR-upplevelsen blir möjlig med hjälp av en inspelningskamera med åtta linser, som kan fånga vad som händer åt flera håll. Efter inspelningen sys filmerna ihop i datorn till en sömlös digital värld som tittaren med hjälp av ett par VR-glasögon kan ställa sig mitt i. Filmerna upplevs bäst genom ett par VR-glasögon, men med anledning av pandemin – där lånade glasögon kan bli en smittorisk – har de anpassats för telefoner och surfplattor.

Tillgång till filmerna kan ske genom QR-koderna vid det lilla ”Kulthuset”. Båda filmerna är ca 5 min. Mer information fås i Biljettkiosken.

Film – Maktens Uppåkra

Du kastas 1400 år tillbaka i tiden, där du står på gårdsplanen mellan kulthuset och den stora kungahallen i Uppåkra på 600-talet.

Film – Gudarnas Uppåkra

Du hälsar besökare välkomna i en ceremoni inne i kulthuset i Uppåkra, iklädd tidstypiska kläder från 600-talet.

Mer information får Du i Biljettboden på Uppåkra.

 

"Värd vid arrangemang? "

UPPÅKRAs Vänförening, som är en ideell förening, stödjer utvecklingen av Uppåkra Arkeologiska Center som besöksmål. Inom ramen för detta ställer medlemmar i vänföreningen upp som Värdar. Det finns alltid ett behov av fler vänliga ansikten och extra par händer som kan hjälpa till i verksamheten.

Värdskap i visningsverksamheten går i första hand ut på att hälsa gästerna välkomna, hänvisa dem rätt och vara ett vänligt ansikte utåt. Detta är Dina allra viktigaste uppgifter som Värd på Uppåkra.

Ett tjugotal Värdar från Vänföreningen är redan engagerade, men fler är välkomna i gemenskapen.

Känner Du att du vill vara Värd och/eller kan bidra på annat sätt med exempelvis språkkunskaper, digital expertis, varumärkesbyggande, turism, trädgårdsarbete, entreprenörskap, byggnadskunskap, eller har andra förmågor? Ditt engagemang och Din kunskap kan göra stor skillnad för hur vi kan utveckla Uppåkra som besöksmål. 

Är Du intresserad? Hör av dig till Karin Itzel karin.itzel@westerberg.eu 0704-18 16 79 eller Linda Spanier linda.spanier@uppakra.se  073-429 54 15 

 

"Arkeologidagen 2021"

Söndagen den 29 augusti kl. 10 - 16

Under Arkeologidagen erbjuder man guidade visningar av fornlämningen i Uppåkra med ett speciellt tema dagen till ära. Förutom allmän visning och arkeologiskola för hela familjen, har man en särskild temavisning ”Trädgårdsodling i Uppåkra under järnåldern”. Under denna visning upplever vi järnålderns Uppåkra tillsammans genom smaker och dofter. Visningen har sin upprinnelse i ett speciellt projekt finansierat av Microsofts ChangeX Grow Buddy, där vi odlar och förmedlar om kulturhistoriska trädgårdsväxter från järnåldern. Mera info kommer.
Reservera dagen redan nu!

 

Kommande arrangemang av Lilla Trädgårdscaféet på Uppåkra:

Järnåldersyoga och frukost i Uppåkra
Yogan hålls varje torsdag i juli kl. 9-10, följt av frukost på Uppåkra Arkeologiska Center.

Upplev Uppåkras undersköna miljöer och historia i ny tappning.
Medtag egen yogamatta och filt. Yogan anpassas efter deltagarnas behov.
OBS! Förbokning krävs inför varje tillfälle. 04625200696 eller lillatradgardscafeetuppakra@gmail.com

 

Ölvisning och afterwork i Uppåkra
Torsdagen den 8 och 22 juli kl. 16:00 till ca. 17:30
Följ med på en guidad visning i ölets anda och njut av afterwork med Uppåkras rekonstruerade järnåldersöl, som är en lättöl, och charkbricka.
Pris: 250 kronor
OBS! Förhandsbokas på 04625200696 eller lillatradgardscafeetuppakra@gmail.com

 

Quiz med musikartisten Jonas Wernefort

Söndagen den 18 juli kl. 16:00.

Quiza i den fantastiska trädgården tillsammans med Jonas Wernefort och lite tilltugg.

Mera info på https://www.facebook.com/lillatradgardscafeetuppakra/

 

 

UPPÅKRAs VÄNFÖRENING

Nyhetsbrevet är utgivet av UPPÅKRAs VÄNFÖRENING och Du har fått det eftersom du är medlem i föreningen eller på annat sätt har visat Ditt intresse för den magiska platsen Uppåkra.

Vill Du ha mera information om Vänföreningen så besök gärna www.uppakra.se/vanforening/  

eller skicka ett mejl till föreningens sekreterare Nils-Ove Mårtenson nom@mitek.se

Swisha 100 kr till 123 658 05 00 och ange Din e-postadress så blir Du medlem.

Tack!

UPPÅKRAs VÄNFÖRENING följer Du lättast på facebook

 

Facebook