Nyhetsbrev nr 10, 23 april 2021
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att se nyhetsbrevet i din webbläsare.
Inte prenumerant än? Skriv upp dig för prenumeration här!
Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev! Klicka här

Dialog och öppenhet skapar en trygg idrott.

Så här veckorna efter VM kan jag fortfarande glädjas åt de fantastiska mästerskapen på hemmaplan i Globen. Teamet som jobbade med VM gjorde ett otroligt fint jobb. Vi lyckade hålla den så kallade bubblan, utan smittspridning och åkare från hela världen var nöjda och tacksamma att äntligen få tävla. Att det sedan gick så bra sportsligt för Sverige, med två VM-debutanter som tog sig till final, är väldigt roligt. Vi fick ett väldigt bra genomslag i media, både i rikspress, men även ute i landet. Många lokala och regionala medier uppmärksammade konståkning och flera föreningar fick visa upp sin verksamhet.

På förbundet jobbar vi tillsammans med distrikt och föreningar vidare med att göra våra idrottsmiljöer ännu bättre och tryggare. Handlingsplanen håller på att genomföras och vi ser många spännande initiativ ute i distrikten för bland annat ökat åkarinflytande. Arbetet med trygga idrottsmiljöer handlar om att främja och förebygga men också om att vi agerar om problem eller konflikter uppstår och att det finns tydliga riktlinjer för hur vi ska agera. Vi har därför tagit fram en policy för ärendehantering som nyligen kommunicerats till alla föreningar. Min förhoppning är att policyn är tydlig och kommer att göra det enklare för alla att veta vart man ska vända sig om man upplever att något inte fungerar som det ska. Här hittar ni policyn.

Ett annat viktigt arbete är att vidareutveckla tränarutbildningen. Fokus ligger på ledarskap och pedagogik och den ska komma alla tränare till godo, oavsett nivå. Det är viktigt. Vi tar här hjälp av externa resurser med gedigen erfarenhet från denna typ av arbete. Ambitionen är att ha stora delar på plats tills säsongen drar igång i höst.

Grunden för allt vi gör inom svensk konståkning är att ha en öppen och transparent dialog. Att verkligen lyssna på varandra. I början av maj har vi våra verksamhetskonferenser med distrikt och kommittéer. Det är viktiga möten där verksamheten framåt diskuteras och prioriteras. För den här förändringsresan gör vi tillsammans, från enskilda medlemmar, föreningar, distrikt, till kansli och styrelse. Tillsammans är vi svensk konståkning.

VM har gett vår idrott stor uppmärksamhet och antalet medlemmar har växt de senaste två åren. Nu gäller det att vi alla bygger en ännu starkare och tryggare konståkning som fortsätter att utvecklas och växa. Jag hoppas också att alla ni åkare runt om i Sverige håller ut. Alla längtar vi efter en normalare tillvaro där alla kan träna och tävla.

/Bertil Ahlqvist, Förbundschef

 
 

Bakom kulisserna på invigningen av VM2021.

En månad har nu gått sedan VM på hemmaplan invigdes i Ericsson Globe Arena. Hur skapades invigningen och av vem? Vilka var teamet bakom? Vilka var de största utmaningarna? Vilka var åkarna som deltog? Hur var det att vara med på invigingen?

Vi har pratat med två som vet - Albin Boudrée som ansvarade för invigningen och Simon Anselmby, Alingsås KK, som ingick i teamet på isen.

Läs intervjun med Albin Boudrée här.
Läs intervjun med Simon Anselmby här.

 

Covid-19, vad gäller egentligen för idrotten nu?

Idrottsrörelsen har fått ett förtroende att hålla i gång viss verksamhet, ett förtroende vi ska vårda. Det är viktigt att vi alla hjälps åt för att minska smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten har öppnat upp för träning, men inte för andra verksamheter.

Den 24 februari 2021 fattade Folkhälsomyndigheten beslut om att idrottsrörelsen bör avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar oavsett ålder på deltagarna. Yrkesmässig idrott är undantagen. Beslutet trädde i kraft 1 mars 2021.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för idrotten och specifikt för svensk konståkning.

Tänk på att det är föreningen som är juridiskt ansvarig för sina aktiviteter och att dessa uppfyller gällande lagar, regler, allmänna råd och rekommendationer. 

 

Kompensationsstöd covid-19.

7-19 maj kan idrottsföreningar ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen för perioden 1 januari till 30 april 2021.

Regeringen gav den 1 april 2021 besked om ytterligare stöd (totalt 1,35 miljarder kronor) till idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. RF har uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen varav delar av stödet fördelas som kompensationsstöd. Syftet med stödet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att överleva samt fortsatt kunna bedriva idrottsverksamhet och evenemang. Särskilt viktigt är att värna idrottsverksamhet och evenemang som bedrivs för och till förmån för barn- och ungdomsidrotten.

Föreningar kan ansöka om stöd  7–19 maj kl 12:00. Ansökan avser perioden 1 januari till och med 30 april. Ansökan görs inloggad i IdrottOnline under fliken Idrottsmedel. Läs mer om kompensationsstödet här.

 

RF:s föreningsenkät - ett år med corona.

Riksidrottsförbundet arbetar löpande med att kartlägga idrottens utmaningar kopplade till corona. Nu behöver de er hjälp att besvara en enkät där ni kan beskriva er förenings vardag och verklighet genom krisen.

Enkäten har fasta svarsalternativ och tar cirka 10 minuter att fylla i.  Era svar är viktiga för att de ska få rätt bild av olika idrotters utmaningar och framtida behov.

Enkäten finns i IdrottOnline. Använd dina vanliga inloggningsuppgifter till IdrottOnline (IdrottsID eller personnummer) för att fylla i enkäten. Behöriga att fylla i enkäten är de i IdrottOnline registrerade rollerna Ordförande, Kassör, Idrottsmedel firmatecknare, LOK-stödsansvarig firmatecknare eller Huvudadministratör.

Här hittar du enkäten och svaren vill de ha senast den 2 maj.

 

Nytt från tävling. 

Återbetalning Elitserieavgift och serviceavgift för A-tävlingar

Då Elitserien och A-tävlingar inte kunnat genomföras enligt plan på grund av covid-19 kommer återbetalning av största delen av Elitserieavgiften och serviceavgiften för A-tävlingar ske. Detaljerad information skickas via e-post till berörda föreningar.

Sökes: Arrangörer till förbundsarrangemang säsongerna 2021/2022 och 2022/2023.

Att arrangera ett mästerskap eller en elitseriefinal ger minnen för livet! Arrangemanget genomförs som ett samarbete mellan arrangerande förening och Svenska Konståkningsförbundet med en tydlig avtalsreglerad fördelning mellan ekonomi och ansvar. 

Här hittar du mer information om arrangemangen
Här hittar du ansökningsformulär.

 

Nytt från sporten. 

Landslag

Fystester på Bosön 

Svenska Konståkningsförbundet planerar för genomförandet av fystester och teorigenomgångar på Bosön för aktiva som uppnått poängen för junior- och seniorlandslaget i singel, par och isdans säsongen 2021-2022.  

Träffen planeras till två sammanhängande dagar i slutet på maj och med förutsättning att det kan genomföras coronasäkert. Berörda kommer få inbjudan och mer information i början på maj.  

För frågor, kontakta Anna Burwall 

 

Satsning för att behålla ungdomar längre.

Idrottsrörelsen är stark vad det gäller att attrahera barn i ålder 7-12 år. Tyvärr syns det en nedåtgående medlemskurva för ungdomar från 13 år och uppåt inom många idrotter inklusive konståkningen.

Under pandemins framfart har många ungdomar även drabbats av de restriktioner som inneburit att de inte fått, eller fortfarande inte får, träna som tidigare.

Har ni i er förening en bra idé om hur ni kan göra den organiserade idrotten mer attraktiv för ungdomar 13-20 år eller ett särskilt projekt som kan hjälpa till att behålla fler av era medlemmar? Då kan ni söka stöd via Projektstöd IF.

Här kan du läsa mer om Projektstöd IF. 

 

Trygg konståkning - ärendehanteringspolicy.

Alla avsteg från en trygg idrottsmiljö är ett för mycket. Detta gäller missförhållanden som kan resultera i fysisk eller psykisk skada, men även alla former av konflikter, problem eller missämja som kan uppstå. Om problem eller konflikt skulle uppstå är det viktigt att vi agerar och att det finns ett tydligt, transparent och rättvist ramverk med respekt för individen att förhålla sig till. Därför har Svenska Konståkningsförbundet  tagit fram Trygg konståkning -  ärendehanteringspolicy med riktlinjer för hur olika typer av ärenden ska hanteras. Riktlinjerna ska fungera som ett stöd för föreningarna om problem eller konflikter uppstår. En mall på en likabehandlingsplan har också tagits fram som ett stöd för föreningarna i arbetet med trygg konståkning.

 
Läs mer →
 
 

Tips på föreläsningar, utbildningar  och kurser

Bosöns elitidrottsutbildning

Riksidrottsförbundets avdelning Elitidrottsstöd i samarbete med Bosön Idrottsfolkhögskola erbjuder en ny utbildning från hösten 2021 – Bosöns elitidrottsutbildning.  

Utbildningen vänder sig till aktiva som har gått RIG eller NIU. Det är en ettårig utbildning med start i augusti 2021. Utbildningen möjliggör för aktiva att fortsätta sin elitidrottssatsning och samtidigt studera spännande ämnen i en stimulerande miljö – på Bosön! Läs mer

Kvinnor, träning och påverkan av hormoner

Digital föreläsning 30 april kl 12:00 med Martina Höök om kvinnor, träning och påverkan av hormoner. Martina Höök jobbar dels som tränare för Team Svenska spel, Skidförbundets utvecklingsanslag i längdskidor och dessutom som forskarassistent inom projektet ”kvinnor och idrott” vid Nationell Vintersportscentrum.  Detta är ett evenemang som We & Sport och Mittuniversitets Idrottsakademi tillhandahåller. Ingen föranmälan behövs och föreläsningen är gratis.

Klicka här för att komma till föreläsningen.

2motiv8 - Webbinar 1-2-3

Gratis live-webbinar x 3! Följ med på de två återstående webbinarierna Hållbar träning (27 april, 18.30-20.30) och Ditt unika ledarskap (25 maj, 18.30-20.30). Läs mer och anmäl dig här.

Inkluderande idrott

Normer är oskrivna regler som inkluderar vissa och exkluderar andra. Lär dig se och bli uppmärksam på normer som präglar idrottsmiljöerna.  

Plats:  Digitalt 
Datum/tid:  18 maj 2021, 17:30-20:30 
Kursledare:  Jaandrée Borelius 
Kostnad:  Kostnadsfri för föreningar i Göteborgs Kommun. För övriga föreningar är deltagaravgiften 300kr/deltagare, max 500kr/förening om ni är fler från samma förening.  

Läs mer och anmäl dig här.


Gör det bättre själv om du kan

Tränar ditt barn för mycket, för lite eller kanske förlegat? Vad gör man med ett barn som inte vill göra annat än att idrotta? Delta på föreläsningen och få Johan Fallbys bok ”Gör det själv bättre om du kan”.  Föreläsningen kommer gå i höst, men anmälan är öppen redan nu och det brukar vara ett högt tryck på att få gå föreläsningen - så säkra din plats genom att anmäla dig redan idag.  

Plats:  Hotell Bogesund, Ulricehamn 
För vem? Föreläsningen riktar sig till ungdomsansvariga, ledare och föräldrar 
Föreläsare:  Johan Fallby (Utbildad inom idrottspsykologi, pedagogik och kognitiv beteendeterapi och har bland annat jobbat för Sveriges Olympiska Kommitté)  
Kurstillfälle:  15 september 2021, 18:00-20:30 
Kostnad:  Föreläsningen är kostnadsfri. Bindande anmälan. 

Läs mer och anmäl dig här. 

 

Tips! Se över utbudet i ert RF-SISU distrikt efter digitala föreläsningar, kurser och utbildningar. 

 
 

Stipendium. 

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium

Påminnelse! Sista chansen att ansökan om Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium. Stipendiet ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Läs mer om stipendiet och ansöka via länken ovan.  Ansökningsperioden är öppen fram till och med den 2 maj 2021. I september offentliggör Riksidrottsförbundet vilka 50 idrottare som tilldelats stipendiet om 50 000kr vardera. 

Hugo Levin Priset 2021

Dags att nominera årets kandidater för Hugo Levin Priset 2021. Priset ska gå till unga framstående idrottsledare och idrottsorganisatörer för utmärkt engagemang och stort ledarskap till svensk idrotts bästa. Pristagaren får inte vara äldre än Hugo Levin vad vid sin bortgång, det vill säga, inte vara äldre än 32 år det år då priset tilldelas. Prissumman är 50 000 SEK. Förslag på kandidater önskas under mars – maj, men absolut senast 31 maj 2021. 

 

TIPS! Stipendiehandboken är ett stöd för alla som tänker ansöka om stöd från en fond eller stiftelse – i synnerhet de som verkar inom föreningslivet. Boken berättar också om hur stiftelser fungerar och hur de hanterar och bedömer ansökningar. Pengar från stiftelse - allt om hur du söker och blir bedömd.

 

Webshop.

Du vet väl om att du kan beställa profilprodukter, skridskoskolemärken, utbildningsmaterial och testkort i vår webshop?

 
Webshop→
 
 

#skatesweden.

Bidra till att berätta om vad ni gör i konståkningssverige! Använd alltid #skatesweden när ni delar på sociala medier så dyker kanske just er bild upp i skateswedens flöde.

 

Tips och inspo.

Vi fortsätter samla tips om böcker, poddar m.m. under Att läsa själv på hemsidan. 

 
Tips och info →
 
 

Följ svensk konståkning.

FacebookInstagramYouTubeHome Page

 

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Svenska Konståkningsförbundet. Du får nyhetsbrevet eftersom du är en del av konståkningssverige. Ifall du inte vill ta emot fler nyhetsbrev, klicka på länken här nedanför:

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!