Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Nyhetsbrev December 2021

Rapport från Höstmötet

Så fick vi äntligen möjlighet att träffas igen vid höstmötet som gick av stapeln på Wärdshuset Lasse Maja i Järfälla.  Att det var efterlängtat var inte svårt att föfrstå med tanke på samtal och sorl, som ägde rum under pauserna. Det är så viktigt att vi som representerar de små kommunerna får möjlighet att träffas, prata och byta erfarenheter kring alla utmaningar som vi står inför. Lika viktigt är också att lära av varandras styrkor och kunna dra nytta av hur man gjort i andra kommuner i olika frågor.

Programmet dag ett, som bestod av föreläsningar om Kommunal ekonomi, Budget enligt prislappsmodellen samt Politisk organisation var uppskattat.

Tyvärr utgick, av kända skäl, passet med civilminister Lena Micko på morgonen dag två, istället redogjorde fyra kommuner för hur man klarat av och hanterat pandemin. Mycket lärorik och nyttig information.

Den, av SmåKom, tillsatta VA-gruppen, med Johan Niklasson Lekeberg och Daniel Danielsson, Åre redogjorde för sitt inledande arbete. De kommer att skicka ut en enkät, som vi uppmanar alla våra medlemmar att svara på.

Nu kraftsamlar vi och planerar för ett minst lika bra program vid Vårmötet i Rättvik den 27-29 april 2022 då vi får möjlighet att ses igen.

Ingrid Hugosson, Uppvidinge, ledamot i SmåKoms styrelse


Upphandlingsplan 2022 från Adda

ADDA, tidigare SKL Kommentus, är ett verksamhetsstöd till offentlig sektor som erbjuder avtal och tjänster inom strategisk försörjning med målet att underlätta vardagen för sina kunder.

SmåKom har kontinuerliga avstämningar med Adda för att få information om nya upphandlingsavtal som kan vara av intresse för våra medlemmar. Nu är den nya Upphandlingsplanen för 2022 klar, den innehåller, förutom de nya avtalen, estimat för 2023 samt vilka områden som kommer att utredas för eventuell upphandling framöver.

Det kostar 1 000 kr per år att vara medlem hos Adda och det ger kommunen rättighet, men inte skyldighet, att använda de avtal som erhålls. Adda är icke vinstdrivande, uppdraget är enbart att frigöra resurser i kommunerna till annat som också måste upphandlas.

Den 2 februari kl. 10.00-11.00 kommer SmåKom arrangera ett webbinarium med Adda då de informerar om dynamiska inköpssystem avseende elenergi, solceller och bränslepellets samt avtal avseende hyresmoduler, förskolor och bostadhus. En separat inbjudan skickas ut till våra medlemmar i januari.


Grattis Hylte ...

Årets kommun

Organisationen Hela Sverige ska leva har delat ut sin utmärkelse Årets Kommun och i år kammade Hylte kommun hem priset. Hylte är medlem i SmåKom och ligger i Hallands län. Kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist och kommunchef Emma Gröndahl var på plats och tog emot priset.

Här är motiveringen:
Hylte kommun ser landsbygdsfrågorna som en del av sitt DNA. Det innebär bland annat att kommunen satsar på sina lokala skolor, att ungdomar får gratis kollektivtrafik, att alla invånare som vill, kommer att ha fiber senast i slutet av år 2021. Ny detaljplan är på gång för boende i hela kommunen och kommunen planerar att införa ortsutvecklingsprogram.

Läs mer på Hylte kommuns hemsida.


... och Grattis Emmaboda

Årets kulturkommun 2022

Den fackliga organisationen Vision utser varje år Årets kulturkommun och vi gratulerar vår medlemskommun Emmaboda till utmärkelsen. Emmaboda ligger i Kalmar län i södra Sverige.

För 33:e året i rad delas priset ut, i år digitalt, och Anna Svedbom, juryns ordförande, kommenterar årets pristagare så här:

-  Emmaboda har ett brett kulturutbud, trots att det är en relativt liten kommun. Kommunen bedriver en långsiktig kulturpolitik, där kulturen är en viktig del i kommunens arbete med stärkt demokrati, meningsfull fritid, livslång hälsa och lärande och sociala sammanhang, säger juryns ordförande Anna Svedbom.

Hela motiveringen finns att läsa på Emmaboda kommuns hemsida.


Ny utredning tillsatt

Den 3 november beslutade regeringen att tillsätta en utredning med uppdrag att främja försöksverksamheter i kommuner och regioner. Särskild utredare är Anders Teljebäck, Västerås, som ska lämna en delredovisning den 30 september 2022 och slutredovisa uppdraget den 14 december 2023.

Utredningen är sprungen ur Kommunutredningen där ett av förslagen handlade om försöksverksamhet. Syftet med utredningen är att öka kommunernas och regionernas kapacitet att hantera de samhällsutmaningar de står inför. Det kan exempelvis handla om nya sätt att samverka på eller hur ny teknik kan användas.

SmåKom välkomnar utredningen och har som mål att stämma träff med Anders Teljebäck under utredningstiden för att belysa våra medlemmars situation i den här frågan.

Här kan du läsa kommittédirektivet.


Höstmöte 17-19 november 2021

SmåKoms Höstmöte är genomfört. Av de 80 personer som var anmälda deltog nästan alla och 35 kommuner var representerade.

Sorl, skratt, ögonkontakt, gester och kroppsspråk är något som åtminstone jag saknat på hemmakontoret de senaste två åren. Den dynamik som uppstår i det fysiska mötet kommer ingen skärm i världen att kunna ersätta, det är ett faktum.

Äntligen fick vi också möjlighet att avtacka SmåKoms tidigare sekreterare Hilkka Eskelinen som avslutade sin tjänst på hösten 2019. Hilkka deltog på konferensen och skickar en hälsning till dem som inte hade möljighet att närvara.

Vår utvärdering av konferensen visar att över 85 % av deltagarna var nöjda med föreläsare, programpunkter och Lasse Maja som konferensanläggning. På framtida konferenser vill medlemmarna främst att programmet innehåller föreläsningar om ekonomi, infrastruktur, arbetsmarknad och demokrati, vi har också fått många nya idéer om programinnehåll som vi tar till oss.

Presentationer, prioriterade frågor 2022 och fler bilder hittar du inom kort på vår hemsida smakom.se

Jag vill också passa på att tipsa om Vårmötet som äger rum på Lerdalshöjden i Rättvik den 27-29 april 2022, gör gärna en notering i kalendern redan nu.

// Charlotta, verksamhetsledare


SmåKom tipsar!

Framåtblick Sverige

Den 25 november genomfördes en direktsänd konferens arrangerad av Länsförsäkringars Forskningsfond på temat "Finns klyftan mellan stad och land?". Medverkade gjorde statsvetarna Gissur Elingsson och Richard Öhrvall, historikern Lars Trägårdh, kulturgeografen Josefina Syssner samt kommunrepresentanter från olika delar av Sverige. Moderator var journalisten Eva Hamilton.

Konferensen går att se i efterhand här Framåtblick Sverige.

Kommunalskatten

Den 16 december kl. 13.30-14.45 arrangerar SNS ett seminarium med rubriken För- och nackdelar med kommunalskatten. Vilka problem medför den kommunala beskattningsrätten och vad kan göras för att minska de negativa effekterna? Borde kommunernas och regionernas rätt att ta ut skatt begränsas?

SmåKoms medlemmar deltar kostnadsfritt på seminariet. Läs mer och anmäl dig på SNS hemsida.

Installation av laddplats

Trafikverket startar igång en serie med webbinarier på temat laddfordon och laddning. Det första tillfället är den 16 december kl. 16.00-17.30 och vänder sig främst till BRF, samfälligheter och arbetsplatser. Nästa år fortsätter serien med snabbladdning för kommuner och företag, samt laddning av tunga fordon för åkerier och transportköpare. 

Läs mer; Inbjudan till webbinarium.


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepageinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!