Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Nyhetsbrev Oktober 2021

En spaning från styrelsens ledamot i Herrljunga ...

Tittar ut genom fönstret över torget i Herrljunga, hösten har kommit och löven kämpar en kamp mot vinden som sliter och rycker, löven klamrar sig fast men förlorar ofta kampen. Så kan det kännas för oss i de små kommunerna också ibland när vi ställs mot myndigheter och stat som emellanåt inte förstår våra förutsättningar och vad som är viktigt för oss. I detta arbete kan vi medlemmar ha god hjälp av SmåKom. Allt oftare får vi i SmåKom möjligheten att vara remissinstans till olika utredningar, något vi är glada över och förvaltar så gott vi kan. Att vi som medlemmar kan nyttja SmåKom´s remissvar är en uppskattad tjänst då tid och resurser ibland inte räcker till för att författa egna yttranden.

För tre år sedan tog landshövdingen i vårt län (Västra Götaland), efter inspiration från SmåKom´s ordförande, ett initiativ att samla länets små kommuner till en träff. I förra veckan var vi inbjudna till Länsstyrelsens residens i Göteborg för den första fysiska träffen på två år. En programpunkt som väckte stor diskussion var problematiken runt social dumpning, flera kommuner hade erfarenhet av detta.

Vår landshövding avslutar sitt förodnande i slutet på november, jag hoppas att hans efterträdare fortsätter samla de små kommunerna, det är värdefullt att träffa likasinnade i samma län. Jag önskar också att både den avgående och gärna den tillträdande landshövdingen fortsätter att spela golf på Herrljungas fina golfbana.

Till sist, den 17-19 november bjuder vi äntligen in till vårt Höstmöte, har du inte anmält dig än så hoppas jag att du gör det omgående! 

Hälsningar! // Gunnar

Gunnar Andersson, kso Herrljunga

Höstmöte 17-19 november 2021

När nu restriktionerna har lättat ser vi med tillförsikt fram emot vårt Höstmöte på Lasse-Maja i Järfälla den 17-19 november, det ska bli så kul att träffas fysiskt igen!

Då vi misstänker att det finns ett uppdämt behov av att umgås har vi beslutat att ge alla möjlighet att anlända redan på onsdagen den 17 november för en gemensam middag kl. 19.00. Själva programmet för Höstmötet startar sedan kl. 11.00 torsdagen den 18 november.

Konferensavgiften kommer bli densamma oavsett i vilken utsträckning man önskar delta. Avgiften är kraftigt subventionerad (500 kr/person) på grund av att vi, med anledning av Covid-19, genomförde Vårmötet och alla vårens övriga möten digitalt.

I första hand är det två personer/kommun som är välkomna, fler personer kan anmäla sig, vi har upprättat en kölista som aktiveras efter sista anmälningsdag. Sista dag för anmälan är den 18 oktober.

SmåKoms Höstmöte är öppet enkom för våra medlemmar. 

Läs programmet HÄR, länk till anmälan HÄR.

Välkommen!


Kommunbesök v. 38, ett stort tack ...

... till Svenljunga, Hylte, Torsås, Emmaboda, Lessebo, Borgholm, Mönsterås, Högsby, Uppvidinge och Gnosjö kommuner för ett varmt välkomnande under våra kommunbesök. Vi är fantastiskt stolta och glada över att få komma nära våra medlemmar (och möjliga medlemmar) och inhämta näring till vår verksamhet. Det är otroligt givande och nyttigt att få dagsfärsk information från kommunernas verklighet och det bygger upp ett förtroendekapital för SmåKom´s verksamhet i allt vi gör men framförallt i mötet med beslutsfattare och politiker. 

Jonas Erlandsson, Sthina Johansson Evertsson från Högsby kommun och Peter Lindroth, ordförande SmåKom

Vi kan konstatera att det finns en påtaglig framtidstro och en positiv utveckling i många av våra kommuner. Framförallt är bostadsmarknaden het och man märker att inflyttningen ökar, huspriserna går upp och efterfrågan på lägenheter är stor. Hand i hand med detta går förstås problematiken med kapitalförsörjningen, banker som inte lånar ut pengar utan att kräva en stor kontantinsats är en klämsko för de som vill bygga eller köpa ett hus på landsbygden.

Det finns mycket som förenar de små kommunerna, men också mycket som skiljer dem åt. Flera faktorer påverkar kommunens förutsättningar; geografi, kultur och tradition, näringsliv, samverkan och kontakt med myndigheter är en handfull exempel. Vi kan bara konstatera att olikhet berikar och ger oss ny kunskap.

Peter Lindroth, Janita Kirschberg, Henrik Nilsson Bokor, Sofie Nyström, Torsås kommun

Dagstripp till Kommuninvest, Örebro

Ett par gånger om året försöker vi få till en träff med Kommuninvest för att stämma av vilka frågor som är aktuella inom våra olika verksamheter. Den 27 september träffade ordföranden och verksamhetsledaren Tomas Werngren, VD, Maria Wiimne, vice VD, och Ulf Bengtsson, direktör, på Kommuninvests kontor i Örebro. 

Med färsk information från våra kommunresor handlade mycket av samtalet om det vi upplevt och fått till oss i mötet med våra medlemmar. Vi talade mycket om bostadsmarknaden, befolkningssiffror, utmaningar som demografi och demokrati, kompetensförsörjning och utbildningsbehov. 

På vårt höstmöte kommer Emelie Värja, forskningschef på Kommuninvest och Niclas Johansson, ekonomisk analyschef på SKR hålla i ett ekonomipass med inriktning mot kommunal ekonomi. Vi är tacksamma för det goda samarbetet med båda dessa organisationer.

Ulf Bengtsson, Maria Wiimne, Tomas Werngren och Peter Lindroth, ordf. SmåKom.

Demokrati - politisk organisation

Ett ämne som lyfts allt oftare i dialog med våra medlemmar är demokratifrågan och dess koppling till politisk organisation. De flesta kommuner är organiserade i en traditionell nämndstruktur medan några valt en annan ordning exempelvis utskott under kommunstyrelsen. Då frågan är aktuell och engagerar har vi bjudit in Lena Langlet, sektionschef på demokratisektionen på SKR, till höstmötet för att hålla ett anförande om just detta. Hon kommer att ta avstamp i den nyligen utgivna rapporten "Politisk organisation i kommuner och regioner".


Utredningar under luppen

Den ena intressanta utredningen efter den andra dimper ner på vårt bord just nu. Vi försöker hinna med att läsa och skriva yttranden så gott det går och vi väljer med omsorg ut de utredningar som känns mest angelägna för våra medlemmar.

Bygglovsutredningen - endast tre av våra medlemskommuner återfinns på den långa remisslistan, detta gör att vi kommer att skicka in ett yttrande om utredningen där vissa förslag förmodligen kommer påverka de små kommunerna negativt. Tyvärr kommer vi inte hinna delge våra medlemmar detta yttrande i god tid innan sista svarsdatum, vi hoppas ni har förtroende för oss i den här frågan.

En rättssäker vindkraftsprövning - vi kommer författa ett yttrande som skickas ut till medlemmarna i början på oktober. Utredningen har vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med SmåKom och vi har varit behjälpliga med information om de små kommunernas verksamhet och förutsättningar. Vi tycker generellt att utredningen är väl genomarbetad och innehåller flera bra förslag.

En god kommunal hushållning - alldeles nyligen överlämnades Clas Olssons utredning om effektiv ekonomistyrning till regeringen. Utrednignen innehåller förslag som syftar till att ge kommuner och regioner goda förutsättningar att möta framtida utmaningar genom ett utvecklat regelverk för en effektiv ekonomisk förvaltning. Någon remisslista är ännu ej utskickad, men SmåKom kommer att bevaka utredningen och skriva ett yttrande när det är dags. 


Avstämning med SKR´s styrelse

Tidigare i september var SmåKom´s ordförande Peter Lindroth och vice ordförande Ingrid Hugosson inbjudna till ett digitalt möte med styrelsen i SKR. SmåKom har ett nära samarbete med SKR i många olika frågor, vi delger varandra information om vad som är aktuellt och vi nyttjar varandras kompetenser inom olika områden. Vi har löpande avstämningar som är värdefulla för bådas verksamheter. 


SmåKom tipsar!

Framåtblick Sverige 2021

Länsförsäkringars Forskningsfond anordnar den 25 november ett webbinarium på temat "Finns klyftan mellan stad och land?" Medverkar gör bland annat Gissur Erlingson och Josefina Syssner båda verksamma forskare på Linköpings Univeristet.
För mer info och anmälan klicka här.

SNS Kalender

Kom ihåg att SmåKom har en överenskommelse med SNS under 2021 som innebär att våra medlemmar har fri tillgång till SNS utbud av webbinarier och seminarier hela året ut. Här finns ett brett och intressant utbud inom aktuella områden.
SNS Kalendarium


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepageinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!