Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Urladdning och uppladdning

Efter att pandemin släppt sitt värsta grepp har vi tryckt på gasen. Vilken urladdning våren har varit!

Vi har genomfört en Introkurs, haft årsmöte och planerat för kommande kurser och läger. Samtidigt har vi med stor framgång dragit igång nya träningsgrupper i rehab- och friskvårdsträningen på Bosön och på olika sätt försökt stötta flyktingar från Ukraina. I maj medverkade vi på NoSCoS, och två veckor senare fortsatte vi med hjälpmedelsmässan Hjultorget.

Nu laddar vi upp inför sommaren och ser fram emot att välkomna både vuxna och barn till sommarens kurs och läger i Valjeviken. Äntligen... Efter att ha fått ställa in två somrar i rad är vi otroligt laddade för en normal RG-sommar.


Aktiv Rullstol

Den 12–14 september genomförs vår uppskattade kurs Aktiv rullstol – Aktivt liv på Bosön. Under kursen får du lära dig grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om rullstolsanpassning. Om du, i din yrkesroll eller privat, är intresserad av manuella rullstolar så är detta kursen för dig.

Vill du veta vad andra tyckt om kursen? Läs en artikel i Kick om dem som gick kursen 2019.

Mer information och anmälan»


RG Nära Dig

Under hösten 2022 har du som är yrkesverksam eller student samt du som själv har en rörelsenedsättning möjlighet att på hemmaplan få en inblick i metoden Aktiv Rehabilitering. Under en halvdag kan du inspireras av hur vi genom Aktiv Rehabilitering fokuserar på möjligheter i vardagsmiljön.

Förebildsledare finns på plats och visar hur de stödjer deltagarna i våra olika verksamheter. Vi använder oss av fysisk aktivitet för ökad självständighet, ökad trygghet och ökad förmåga till en aktiv vardag. Mötena med förebilderna ger ett vidgat perspektiv på vad som är möjligt i livet med de förutsättningar man har.

Den 23 september kommer vi till Region Skåne och Stockholm.

Den 14 oktober kommer vi till Region Västra Götaland och Västerbotten.

Gör din intresseanmälan redan nu »

Vid frågor kontakta Tina Toller: tina.toller@rgaktivrehab.se, 0793-48 41 68.


Fler coacher inom Coachprojektet 2.0

I Coachprojektet 2.0, med Personskadeförbundet RTP och RG, har nu ytterligare tolv förebildscoacher gått sin utbildning. I och med detta närmar vi oss 35 utbildade förebildscoacher över landet.

Förebildscoacherna är ödmjuka inför sin uppgift och redo att möta dig som har en ryggmärgsskada och som känner att du vill förändra något i ditt liv. Du kanske är nyligen hemkommen från sjukhuset efter att ha drabbats av ryggmärgsskada och behöver hitta tillbaka till en fungerande vardag. Eller kanske behöver du stöd i samband med en flytt, nytt jobb eller under en period med ovanligt mycket smärta.

Förebildscoacherna har olika åldrar, bakgrund, skadenivå, fritidsintressen och familjesituation. Att träffa en förebildscoach är kostnadsfritt. Ni kan träffas fysiskt, online eller prata på telefon och allt ni säger stannar mellan er.

Vill du komma i kontakt med en förebildscoach? Mejla madelaine.bille@rgaktivrehab.se eller coaching@rtp.se.

Se intervju med förebildscoacher »

Läs mer om förebildscoacher »


Årets Utvecklingskurs: för tetror

Kursen är för dig som har en ryggmärgsskada med tetraplegi och som levt med din skada i minst fyra år. Efter fyra år är ofta rutiner på plats, och vården har gjort vad den kan rent medicinskt. Du har en hyfsat fungerande vardag med anpassat hem och assistans. Och kanske arbetar du deltid eller har hittat annan sysselsättning.

Men sedan då? Hur kan du fortsätta att utvecklas? På vår Utvecklingskurs vill vi hjälpa dig att utforska:

  • vad livskvalitet är för dig
  • fysisk och mental självständighet med assistans
  • vikten av att hålla vikten
  • hur man förbygger sår och axelproblematik
  • inspiration till förändrat tänk – ny identitet
  • lustfylld och rätt träning
  • hjälpmedel som underlättar vardagen.

Under fyra dagar i höst fokuserar vi på vardagslivet i rullstol. För att få ut maximalt av kursen rekommenderar vi att du använder manuell rullstol större delen av dagen.

När: 29 september–2 oktober

Var: Bosön

Ansök senast: 21 augusti

Anmälan och mer information »


Coloplast Care

Anmäl dig till höstens ledarutbildningar

Alla som engagerar sig ideellt inom RG ges möjlighet att gå våra olika utbildningar. Vare sig du är ledare på en kurs, inom friluftsliv, är uppsökare eller sitter i styrelsen så vill vi att du ska känna dig trygg i din roll.

Våra utbildningar ger dig kunskap om RG:s organisation, de olika rörelsenedsättningar RG arbetar med samt grundläggande ledarskap. Vi erbjuder ledarutbildning i tre steg. Steg ett ska alla som är aktiva inom RG gå. Du kan sedan välja att fördjupa dig i steg två och tre av ledarutbildningen.

Läs mer om våra utbildningar »

Alla utbildningar genomförs digitalt via Zoom. 

Datum och anmälan:

Steg 1: 3 oktober kl 18–21

Anmälan »

Steg 2: 17, 19, 24 och 26 oktober kl 18–20

Anmälan »

Steg 3: 5 december kl 18–20

Anmälan » 

Vid frågor kontakta Tina Toller: tina.toller@rgaktivrehab.se, 0793-48 41 68


Rapport från NoSCoS

Huvudtemat för NoSCoS (Nordic Spinal Cord Injury Society) konferens i Stockholm den 5–7 maj var Peer Support, det vill säga förebilder. Tack vare vårt samarbete med NoSCoS och Coloplast kunde RG delta med tolv förebilder och fem gångare och inta konferensen iklädda likadana vita tröjor.

Tröjorna gjorde att vi syntes och fick uppmärksamhet – hördes gjorde vi också, men mer av egen kraft. Vi pratade med våra kollegor i de nordiska brukarorganisationerna, nya och gamla vänner inom vården, utländska besökare och företagen som deltog. Och vi lyssnade på föreläsningar och ställde frågor och deltog i workshops och nätverkade av hjärtans lust.

Flera föreläsningar hade kopplingar till RG, bland annat Josefin Lindéns föreläsning The vunerable superhero och Gunilla Åhréns föreläsning om förebildscoacher. Hela programmet hittar du på www.noscos2022.org.

Det blev tre intensiva och roliga dagar på en mycket inspirerande konferens, mycket tack vare Spinalis proffsiga arrangörskap. RG säger tack till alla våra förebilder, Coloplast, NoSCoS och Spinalis och ser fram emot nästa konferens i Helsingfors den 22–24 maj 2024.


Upplev friheten med att paddla kajak

RG arrangerar årligen kvällspaddlingar, dagsturer och kanothajker. Det finns möjlighet att testa både stadiga havskajaker och mer utmanande motionskajaker. Det behövs inga förkunskaper. Vi lär dig grunderna och sedan väljer du om du vill fortsätta paddla med oss eller om du hittar andra sammanhang.

Vi finns på fem orter i Sverige och du hittar hela kajakprogrammet på: www.rgaktivrehab.se/kajak

Välkommen!


Rapport från årsmötet

Lördagen den 9 april hölls RG:s årsmöte på Bosön, Lidingö, i samband med vårens Introkurs. Totalt 18 personer deltog, ungefär hälften på plats och hälften via videolänk.

Thomas Dahlgren valdes till mötesordförande och föredrog även i egenskap av styrelseordförande årsredovisningen. Verksamhetschef Veronika Lyckow föredrog verksamhetsberättelsen och svarade på frågor. Mötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året och röstade för andra gången igenom en proposition om att ändra stadgarna för att möjliggöra röstning genom ombud samt en åldersgräns på 16 år för att få rösta.

Styrelseledamot Linda Lantz och Eleonor Eriksson Lindström avgick efter några års väl genomfört styrelsearbete och Anne Warting och Peter Sörensen valdes till nya styrelseledamöter.

Styrelsen tackar för 2021 och tar sig nu an 2022. Protokoll från årsmötet kan du läsa här »


Kalendarium RG Aktiv Rehabilitering

Mer information om alla aktiviteter ovan hittar du på RG:s hemsida.


Medlemstidningen Kick på nätet

RG ger ut tidningen Kick till medlemmar och andra intressenter. Här förmedlas innebörden av Aktiv Rehabilitering – dess målsättningar och hur man når dem. Numera publiceras 70 procent av artiklarna på kick.se. Läs kick.se »


Ditt medlemskap gör skillnad

Bli medlem och ta ställning för allas rätt till Aktiv Rehabilitering och ett självständigt liv efter vars och ens personliga förutsättningar.


Annonsera

Vill ni annonsera i nyhetsbrevet, i tidningen Kick eller på vår hemsida? Information om möjligheterna finns i annonsbladet »

Kontakta vår annonssäljare Peter Sundström på e-post peter@bs-media.se eller telefon 08-10 39 20.


RG Aktiv Rehabiliterings samarbetspartner 2022

Coloplast

Decon

StarMobility

Zoomability

Panthera

Samarbetspartner på kurser och läger

Parasport Sverige
Valjeviken

facebookinstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i RG Aktiv Rehabilitering eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!