Nyhetsbrev från Svenska Båtunionen. Problem med att se det? Öppna det i webbläsaren här!

 

HÖSTEN ÄR HÄR!

Och Svenska Båtunionens nyhetsbrev till alla båtklubbsfunktionärer har ett helt nytt utseende. Vi hoppas ni gillar det och hittar något spännande. Dela gärna nyheter vidare i er klubb, på er hemsida eller i ert klubbblad.

 

Skrovmålet

Uppdaterade råd för säker sanering av båtskrov. Många deltog i webbinarserie.

 
Läs mer här
 
 

Snart dags för BAS 3

I januari 2022 sjösätts BAS 3. Då kan BAS vara stängt i upp till två veckor. Redan nu kan klubben förbereda sig för en enklare övergång.

 
Läs mer här
 
 

Framtidens hållbara båtliv – en nationell båtmiljökonferens 2021

Svenska Båtunionen arrangerar tillsammans med Havs- och Vattenmyndigheten och Havsmiljöinstitutet. Båtmiljökonferensen 26-27 oktober blir en mötesplats för forskare, branschfolk, myndigheter och organisationer.

 
Läs mer här
 
 

Arbetet mot stöldligorna har gett effekt

Arbetet med Båtsamverkan har gett effekt. Men även regeringens egna insatser för att stoppa stölderna av båtmotorer går framåt. Det sa inrikesminister Mikael Damberg (S) till Svenska Båtunionens ordförande, Christer Eriksson, vid ett möte 4 oktober.

Svenska Båtunionen vill veta vad som görs för att stoppa de många båtmotorstölderna.

– Ni gör ett stort arbete både för att stötta båtägare och för att stoppa stölder. Ni ska ha tack för det. Arbetet ger enorm effekt när man får det på plats, säger Mikael Damberg.

– Sedan vi träffades förra gången för två år sedan har myndighetsuppdraget gett viss effekt. Polis, Tull och Kustbevakning jobbar mycket mer underrättelsebaserat idag än tidigare. Det ger effekt när myndigheterna försöker se mönster för hur ligorna jobbar och hur det förändras över tid. Långsiktigt kommer det att vara avgörande att bygga upp den underrättelsebaserade verksamheten.

– Nu finns det också ett krav på återrapportering så att myndigheterna måste återrapportera till oss om vad de gör.

Damberg pekar även på skärpt lagstiftningen, så att systematiska stölder har kommit in i Brottsbalken. Därmed kan det brottet ge högre straff för dem som bedriver stölder i systematisk form, det vill säga de internationella stöldligorna. Även straffen för häleribrott har förändrats.

– Vi har också jobbat med att se över polisens befogenheter i gränsnära områden. Vi tittar på hur polisen ska kunna jobba med andra myndigheter mer systematiskt med kameror och kunna följa tjuvarna. Det kanske ska vara lättare för polisen att göra husrannsakan i gränsnära områden.

– Vi jobbar också i ett nordiskt samarbete med hur vi ska hindra de här ligorna från att komma in i landet. Ibland talar vi bara om hur vi ska hindra dem från att komma ut, men det mest effektiva är om de inte kommer in alls, säger Mikael Damberg.

Christer Eriksson, ordförande för Svenska Båtunionen, håller med om att det tar tid att stoppa stöldligorna.

– Efter det här mötet måste jag säga att det var positivt. Jag har förståelse för att de kanske inte går så fort som vi vill, kommenterar Christer Eriksson.

– Dörrarna är öppna för mer samarbete och vi båtägare gör mycket för att motverka stölderna. Vårt mål är att få en bättre säkerhet i våra hamnar.

Text & foto: Lars-Åke Redéen

Bildtext: Mikael Damberg (t. v.) och Christer Eriksson.

 

Hösttips inför upptagningen

Nu har vi uppdaterat hösttipsen, och den smarta affischen för båtklubben. Affischen kan printas som A3 eller A4 och sättas upp i klubbhuset och på hamnplan. De smarta QR-koderna hjälper medlemmarna hitta mer information på webben. Passa på att sprida smarta tips för ett hållbart båtliv! Klicka här.

 

Passa på att ordna kurs i Förarintyg

Från 1 maj 2022 krävs förarbevis för vattenskoter. Men Förarintyg för fritidsbåt, Kustskepparintyg, Höghastighetsintyg eller annan högre behörighet som man har tagit före 1 maj 2022 gäller också under en övergångsperiod och ger rätt att få ut ett förarbevis för vattenskoter. Passa på att ordna en studiecirkel i klubben under vintern för Förarintyget, så kan deltagarna också få behörighet för vattenskoter. Läs mer på batlivsutbildning.se och Transportstyrelsen.se.

 
Home PageFacebookTwitter

Copyright © 2021 All rights reserved.

Du får detta meddelande för att du har ett funktionärsuppdrag i båtklubb inom Svenska Båtunionen, är användare med administratörsuppdrag i BAS eller själv anslutit dig till prenumerationslistan.

Postadress:
Svenska Båtunionen, af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm, Sweden

Uppdatera mina uppgifter eller avregistrera mig från nyhetsbrevet.

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!