Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV NOVEMBER, 2022

Sista dagen för att räkna får och getter är den 25 januari 2022 

Varje år ska du räkna dina får och getter. Du räknar djuren någon gång mellan den 1 och 31 december. Du ska både föra in uppgifterna i din stalljournal och rapportera dem till Jordbruksverket. Du kan rapportera uppgifterna på två olika sätt, i SJV:s e-tjänst eller på en blankett. Blanketten brukar skickas ut i december varje år till alla som håller får eller getter, men i år är blanketten försenad. Jordbruksverket har därför förlängt svarstiden till och med den 25 januari 2022.

Läs mer >> Räkna dina får och getter

 

Lammlyftet 2.0 

I ett tidigare EIP-projekt togs en standard för svenskt lammkött fram. En av de största utmaningarna i näringen är den stora variationen mellan producenterna både vad gäller kunskap om olika produktionsmodeller och vad gäller antalet producerade lamm. I ett projekt, finansierat av Branschutvecklingspengen, har olika kommunikationsaktiviteter för att sprida standarden för lammkött genomförts. Aktiviteterna har varit riktade både till lammproducenter och slakterier.

Se mer >> YouTubekanal Lammlyftet 

 

Missa inte att söka dispens om du är ekologisk nötköttsproducent

Vid årsskiftet ändrades det ekologiska regelverket som rör inköp av avelsdjur. De nya reglerna innebär att en individuell dispens krävs från Jordbruksverket vid inköp av enstaka icke-ekologiska djur, vilket även innefattar avelstjurar. Svensk Köttrasprövning AB som bedriver individprövning av köttrastjurar har haft en aktiv dialog med Jordbruksverket (SJV), då dom nya reglerna kommer att påverka bland annat den tjurauktion som anordnas varje år. Köttrasprövningen hade gärna sett en generell dispens för att underlätta inköp av avelstjur på auktionen. Men EU-förordningen för ekologisk produktion är tydlig, inga generella dispenser vid inköp av djur får utfärdas. Som ekologisk producent måste man först undersöka om det finns någon motsvarande ekologisk tjur i SJVs databas OrganicXlivestock innan man ansöker om att få köpa en icke ekologisk tjur.

Läs mer >> Ekologiska nötköttsproducenter behöver söka dispens...

Livdjursförsäljningen ökade och seminförsäljningen minskade under 2021

Försäljningen av livdjur ökade med 4,2% under 2021. Störst var ökningen under kvartal 3, då 13% fler djur levererades ut än året innan.

Försäljningen av dräktiga djur fortsätter att minska och minskade med 8,6% 2021, medan övriga kategorier ökar. Kategorin obetäckta djur ökade med 5,4% och ämne ökade med 6,8%. Ämne är nu den största kategorin och står för hälften av volymen förmedlade djur.

Även om försäljningen av dräktiga minskar så är det den kategorin som flest kunder köper. 

2021 sålde vi strax över 680 000 semindoser, vilket innebär att seminförsäljningen minskade med 0,7% jämfört med 2020. 60% av doserna har producerats på Hållsta och 40% på Hudaryd.  

Försäljningen av semin från någon av våra moderraser ökade med 1,4% under året. Genetik från Topigs Norsvin står för 87% av volymen. 

Försäljningen av semin från någon av våra faderraser minskade med 0,9% under året. Hampshire är den vanligaste faderrasen och står för 78% av volymen. 

Läs mer statistik om:
>> Livdjursförsäljning
>> Seminförsäljning

 

Klart med ny VD på KLS Ugglarps

Viktor Tornberg utses till ny VD på KLS Ugglarps och tillträder den 1 mars 2022. Han efterträder Jonas Tunestål som i samband med detta lämnar bolaget.  Viktor har varit Vice President Commercial Operations i bolaget sedan 2017.

Viktor Tornberg, VD KLS Ugglarps

Viktor Tornberg, tillträdande VD på KLS Uppglarps.

 

Tommy Ögren – en färgstark branschprofil har lämnat oss

Tommy Ögren en av kött och charkbranschens största profiler har gått bort. Han var en selfmade man i ordets sannaste bemärkel¬se. En unik entreprenör som startade sin verksamhet med två tomma händer och som genom hårt arbete skapade ett miljardföretag. Han började med att lära sig hantverket från grunden för att sedan gå hela vägen till att bli en framgångsrik företagare och entreprenör inom kött och chark.

Tommy Ögren

Tommy Ögren, fd ordförande i Svenska Köttföretagen AB.

Tommy var till sin natur en person som brann för sin verksamhet och därför var han också alltid först på plats när arbetsdagen började. Varje dag kl 4 på morgonen var han på plats och började färdigställa i produktionen så att arbetet skulle komma igång snabbt när styckarna anlände. Hans kunskap om vår bransch var stor och vi kommer att sakna honom på många sätt. Han satte onekligen tydliga avtryck där han var närvarande.

Tommy var under sista åren även Ordförande i Svenska Köttföretagen AB. Sammantaget kan man med fog säga att Tommy var en av sin epoks mest färgstarka profiler i näringen.

Tommy avled efter en längre tids sjukdom men var aktiv i verksamheten ända in i det sista. Han blev 74 år.
Han sörjs, utöver många vänner, närmast av sin hustru Ingmo och sönerna Peter, Andreas och Christian med familjer.

 

Stefan Kylén – Ny Ordförande i Svenska Köttföretagen AB

Stefan Kylén, Ordförande i Svenska Köttföretagen AB

Stefan Kylén, ny ordförande i Svenska Köttföretagen AB

Efter Tommy Ögrens tragiska bortgång så har Svenska Köttföretagens styrelse utsett Stefan Kylén till ny ordförande för bolaget. 

Stefan är Vd för Skövde slakteri i Skövde och har mångårig erfarenhet i branschen med bl a tidigare befattningar hos HK Scan AB. 

-Efter det tragiska med Tommys bortgång så känns det ändå hedrande och spännande att tillsammans med övriga styrelsen få leda utvecklingsarbetet inom vår bransch. Köttbranschen står idag inför stora utmaningar där Svenska Köttföretagen spelar en viktig roll för att fortsätta stärka en hållbar produktion samt förutsättningarna för svenskt nöt-, gris- och lammkött, säger Stefan Kylén.

 

Svenska Köttföretagen drev branschfrågor i möte med vår nya Landsbygdsminister

Anna-Caren Sätherberg, Landsbygdsminister

Anna Caren Sätherberg. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet.

Tillsammans med representanter från LRF och KCF genomfördes första mötet med vår landsbygsminister Anna Caren Sätherberg. Frågor som var på dagordningen var det aktuella pressade branschläget, behovet av ett bra samarbete mellan Minister, myndigheter och bransch för att få verkstad kring livsmedelstrategin. Givetvis så tog vi upp att vi inte är nöjda med hur den nya avgiftsmodellen vid köttkontrollen är konstruerad. Högre kostnader, mer administration, lägre konkurrenskraft och helt oförutsägbar!

MÅNADENS VARA FEBRUARI

15% rabatt
på Avlivningsprodukter 

Under februari månad har vi 15 % rabatt på hela vårt sortiment av avlivningsprodukter. Lägg din beställning via ordermottagningen eller vår webbshop: webbshop.kottforetagen.se

Fraktfritt vid order över 1 200 kr exkl. moms

 
TILL WEBBSHOPEN >>
 

Vill du också se klimatsmarta och effektiva gyltor i din besättning?

Den viktigaste åtgärden för att bli mer klimatsmart, är att använda den senaste genetiken i din besättning. 

Kontakta livdjursförmedlingen, så ordnar vi kvalitetsgyltor till dig! 

E-post: Livdjur@kottforetagen.se
Tel: 010-130 89 20

 

Behöver du byta ut din galt?

Har du tänkt på att en renrasig galt med senaste genetiken gynnar din slaktgrisproduktion?

Vi säljer galtar från både Topigs Norsvin, HKScan och DanBred

Kontakta livdjursförmedlingen för beställning

 

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 | 541 31 Skövde
Tel 0500-48 30 65 | info@kottforetagen.se | kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!