Nyhetsbrev från Svenska Båtunionen. Problem med att se det? Öppna det i webbläsaren här!

 

Svenska Båtunionens nyhetsbrev januari 2022

Till båtklubbsfunktionärer, båtförbund och prenumeranter. Vi hoppas ni gillar det och hittar något spännande. Dela gärna nyheter vidare i er klubb, på er hemsida eller i ert klubbblad.

 

Nominera till Båtlivets Unga Hjälte

Vem eller vilka blir Båtlivets unga hjälte 2021? Utmärkelsen Båtlivets Unga Hjältar ska gå till en ungdom eller en grupp ungdomar som gjort något utöver det vanliga i båtlivssammanhang. De kan ha startat en verksamhet för barn i sin klubb, räddat någon i nöd eller på annat sätt visat handlingskraft och civilkurage i båtlivet. Priset delas ut till en hjälte i båtlivet som är max 30 år gammal.

 
Nominera här
 
 

Titta in i nya BAS

Onsdag 12 januari kl 18 kan du få en förhandstitt på “nya BAS”. Det handlar inte om utbildning, snarare om en liten “aptitretare”. Grundligare genomgångar och utbildning kommer att erbjudas senare när systemet är mer färdigt och framför allt efter releasen i början av mars. (Foto Cecilia Sandén, Kristianstads kommun)

 
Anmälan
 
 

Stora Båtklubbsdagen Väst inställd

Pandemin sätter käppar i hjulet även i år för en fysisk Stora Båtklubbsdag i Göteborg. Än så länge planerar vi dock för Stora Båtklubbsdagen Ost på Allt för sjön i Älvsjö. Oavsett vad som händer kommer vi att genomföra minst två Stora Båtklubbskvällar med det planerade innehållet från de fysiska träffarna. Datum för kvällarna presenteras inom kort på Svenska Båtunionens hemsida.

Även Båtmässan i Göteborg som skulle hållits 5-13 februari är inställd.

 
Båtmässan
 
 

Nytt BAS februari-mars 2022

Stängning av nuvarande BAS sker 17 februari och vi startar nya BAS senast 3 mars.

Ni kommer alltså kunna avsluta 2021 och inleda 2022 i “vanlig ordning” i nuvarande BAS-system. All data kommer att migreras från befintligt system till det nya under den tid BAS är stängt. Alla era medlemmar, avgifter, fakturor m.m. kommer att finnas i nya BAS när ni öppnar det.

Onsdag 12 januari kommer vi att ha webinar där vi tar en förhandstitt på “nya BAS”. Det blir en “aptitretare” och inte någon utbildning. Fler förhandstittar och även grundligare genomgångar och utbildning kommer att erbjudas framöver.

Vi kommer att använda e-postutskick till “BAS Ansvarig” i båtklubbar och båtförbund som primär informationskanal rörande nya BAS. Se därför till att ni har registrerat rätt person på den funktionen i klubben och att det finns en fungerande e-postadress till personen.

I nya BAS så kommer du inte att hitta en massa nya funktioner. Däremot kommer man att göra saker på nya sätt. En devis är att “det skall vara lätt att göra rätt”. Processer, som t ex. att fakturera, kommer att vara mer guidade med tydliga steg. Detta ger bättre stöd för användaren men det innebär även högre grad av styrning vilket kanske kan göra att de som skapat egna “workarounds” och processer kan uppleva begränsningar. När nu sluttesterna börjar komma igång kommer vi också kunna göra förhandsvisningar och presentationer. Information om sådana förevisningstillfällen kommer att spridas så brett vi bara kan. Läs nyhetsbrev, kolla Svenska Båtunionens hemsida, kolla det regionala båtförbundets hemsida m.m.

 

Välkommen till Svenska Båtunionens Miljökonferens 2022!

För andra året i rad kommer miljökonferensen att hållas digitalt i mötesverktyget Zoom, där deltagarna under drygt två timmar får möjligheten att förkovra sig i aktuella miljöfrågor som rör båtlivet. Årets konferens kommer lägga stor vikt på hållbara drivmedel, färgindustrins framtidsvisioner och den juridiska komplexiteten bakom markföroreningar på uppställningsplatser.

Deltagande på årets miljökonferens är kostnadsfritt och det kommer att finnas gott om utrymme för frågor och diskussion.

När: Torsdagen den 17 februari

Tid: 18:30 – 21:15. Drop in i Zoom från 18:00

Anmälan: Anmälan till konferensen sker via denna länk

Sista anmälningsdag är måndagen den 14 februari och en länk till konferensen kommer att skickas ut med e-post senast onsdagen den 16 februari.

Program med reservation för ändringar:

18:00 Drop in i Zoom

18:15 Teknisk genomgång av funktioner i Zoom

18:30 Moderator hälsar välkommen

18:35 Svenska Båtunionens miljökommitté berättar om aktuella frågor

18:45 Hållbara drivmedel – Ebba Tamm på Drivkraft Sverige berättar om E10 och HVO100

19:05 Färgindustrins framtidsvisioner – Mattias Borg och Joakim Sandgren på Hempel berättar om nya produkter och framtidspaningar

19:25 Arbetsgruppen för omarbetningen av Hamnboken berättar om arbetet och vad som är nytt

19:45 PAUS

20:00 Vad innebär markföroreningar för en båtklubb? Advokat Arvid Sundelin reder ut begreppen och den juridiska processen

20:40 Hur påverkas båtklubbar av det nya mottagningsdirektivet? Talare kommer att presenteras inom kort 

21:00 Sammanfattande diskussion och avslutning

Väl mött!
Svenska Båtunionens Miljökommitté

Har du frågor om miljökonferensen? Kontakta Miljökommittén på miljo@batunionen.se eller Carl Rönnow på carl.ronnow@batunionen.se.

 

Webbinar: Våga starta barn- och ungdomsverksamhet

Den 25 januari genomför Barn- och ungdomskommittén ett webbinarium där vi går igenom hur man gör för att starta barn och ungdomsverksamhet i båtklubben. Många praktiska råd ges och kommittén berättar också om vårt utbildningsmaterial och vilket stöd som båtklubben kan få genom Svenska Båtunionen. Digital inbjudan skickas ut till alla båtklubbar i början av nästa vecka.

 
SBU kalender
 
 

SBU-akademin - Så blir årsmötet en succé!

I början av februari kommer SBU-akademin med en ny digital utbildning som behandlar genomförandet av årsmötet. Utbildningen är cirka två timmar lång och går igenom årsmötets praktiska genomförande från utskick av kallelse till punkten Övriga frågor och Mötets avslutande. Utbildningen vänder sig till alla båtklubbsstyrelser och ger många goda råd och stöd för ett lyckat årsmöte. Mer information kommer via ert båtförbund inom kort. Informationen kommer även finnas under SBU-akademin på Svenska Båtunionens hemsida.

 
SBU-akademin
 
 

Båtriksdagen 2022

Svenska Båtunionens årsmöte, Båtriksdagen, kommer om pandeminläget tillåter att hållas i Karlstad 26-27 mars 2022.

Till Båtriksdagen utser de anslutna båtförbunden och två riksomfattande klubbar delegater.

Nominera till Unionsstyrelsen

Båtriksdagen väljer Unionsstyrelsen. Anslutna båtförbund och de två riksomfattande klubbarna kan nominera kanditater till Svenska Båtunionens styrelse senast 20 januari. Läs mer och ladda hem blanketter på batunionen.se.

Sista dag för motioner 15 januari

Motioner till Båtriksdagen lämnas från de regionala båtförbunden. Om er båtklubb vill att Svenska Båtunionen ska driva en fråga eller utföra en viss verksamhet så är det dags att kontakta ert regionala båtförbund som kan motionera till Båtriksdagen. Läs mer om Båtriksdagen 2022 här. (Bild: Teaterbron Karlstad 1903, Tekniska museet.)

 

Årsrapportera i BAS senast den 31 januari

Statistiken i BAS läses automatiskt av 1 januari. Båtklubbens BAS-ansvariga behöver bekräfta/justera medlemstalen under januari månad. Den 31 januari är sista dagen för klubben att korrigera sitt medlemsantal, därefter låses medlemstalet som kommer att ligga till grund för er medlemsavgift till båtförbundet.

Medlemsredovisningen sker i BAS (Båtunionens AdministrationsSystem). Du når BAS via internet på adressen https://bas.batunionen.se, därifrån loggar du in. Om du glömt användarnamn och/eller lösenordet kan du skaffa nytt i inloggningsdialogen.

Om du inte har något användarkonto ännu kontaktar du ditt regionala båtförbund för att komma igång.

Det finns en film på Youtube med instruktioner för hur du gör årsrapporteringen. Filmen är ett år gammal men gäller fortfarande. Det enda som förändrats är inloggningen där du numer måste verifiera med antingen BankID eller engångskod via SMS. (Bild: Digitalmuseum.)

 

Passa på att ordna kurs i Förarintyg

Från 1 maj 2022 krävs förarbevis för vattenskoter. Men Förarintyg för fritidsbåt, Kustskepparintyg, Höghastighetsintyg eller annan högre behörighet som man har tagit före 1 maj 2022 gäller också under en övergångsperiod och ger rätt att få ut ett förarbevis för vattenskoter. Passa på att ordna en studiecirkel i klubben under vintern för Förarintyget, så kan deltagarna också få behörighet för vattenskoter. Läs mer på batlivsutbildning.se och Transportstyrelsen.se.

 
Läs mer här
 
 

Utnyttja medlemsavtalen

Dags att se över materiel eller säkerhetslösningar i vinter? Som medlem i Svenska Båtunionen har anslutna båtförbund och klubbar bra förmåner inom en rad områden. Läs mer om förmånerna från företagen nedan:
Belysning
LedkungenMarinarmatur
Försäkring
Svenska Sjö
Hamnutrustning
Flaggfabriken KronanHjärtstartarePoly ropesShore Safety
Hotell och konferens
Nordic Choice Hotels
Kontor, förbrukningsmaterial och verktyg
StaplesWürth
Lotter
Folkspel
Stöldskydd
SecitsSecuremarkRedKnows
Yachtsafe

 
Läs mer här
 
 
Home PageFacebookTwitterInstagram

Copyright © 2021 All rights reserved.

Du får detta meddelande för att du har ett funktionärsuppdrag i båtklubb inom Svenska Båtunionen, är användare med administratörsuppdrag i BAS eller själv anslutit dig till prenumerationslistan.

Postadress:
Svenska Båtunionen, af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm, Sweden

Uppdatera mina uppgifter eller avregistrera mig från nyhetsbrevet.

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!