Torsdag 18 november 2021
Strand-Bulletinen ges ut av Strandbadens Byaförening. 

Strand-Bulletinen i tryckt form delas ut i alla ca 500 brevlådor i Strandbaden fyra gånger per år.
Den finns också att läsa på www.strandbaden.info.
E-postutskicket med Strand-Bulletinen kan komma flera gånger under ett år
och har inte alltid samma innehåll som den tryckta versionen.

www.strandbaden.info • info@strandbaden.info
Strandbadens julgran
på plats!

Lagom till julmarknaden står nu Strandbadens egen julgran och lyser grann på Stationstorget.

Strandbadens Byaförening vill tacka Höganäs kommun för granen och Bengt, Janne och Thomas i byaföreningen för uppsättning.Från 21 till 22!

Tiden går fort. År 2021 går in på sluttampen och 2022 närmar sig. I helgen delades årets sista tryckta Strand-Bulletinen ut i alla brevlådor i Strandbaden. Vi valde att ge ut den tidigare än vanligt, för att få med inbjudan till och information om julmarknaden på Örestrand.

NSR återvinningsanläggning
NSR har vid mark- och miljödomstolen ansökt om fortsatt och utökad avfallsverksamhet. Det är bra att verksamheten blir granskad. Byaföreningen lämnade i början av oktober synpunkter på denna tillståndsansökan.

Mer övergripande anser vi att denna typ av återvinningsanläggning bör placeras långt från bostadsbebyggelse. Vi är mycket oroade av att anläggningen tar emot och planerar för allt större mängder avfall, särskilt då allt mer avfall kommer från olika typer av industriell verksamhet.

Det verkar konstigt att kommunens reningsverk inte längre ska ta emot lakvatten och vi är mycket oroliga om vatten kommer att ledas ut i Margretebergsbäcken.

Våra oroliga synpunkter handlar även om trafik, lukt, buller, damning och nedskräpning samt estetik.

Örestrand och Margreteberg
Boendet för nyanlända avslutades i september. Byaföreningen har på olika sätt varit i dialog med kommunledningen om anläggningarnas framtid. Vi vill att båda anläggningarna liksom tidigare ska användas för turistverksamhet. Det är också kommunens ambition och man arbetar med att hitta lösningar för detta. Ett problem är Örestrands annex, som är i dåligt skick.

Byaråd
I mitten av oktober var Janne Jurkiewicz och jag med på ett byarådsmöte. Byarådet består av representanter för alla kommunens byaföreningar och kommunen. Kommunen representerades av kommunalråden Peter Schölander och Ulf Molin samt ett antal utvalda tjänstemän. En viktig fråga gällde dialogen mellan byaföreningarna och kommunen. En del fungerar bra medan annat fungerar dåligt. Byaföreningarna poäng­terade vikten av att företrädare för kommunen i ökad utsträckning vänder sig till byaföreningarna, så fort byarna är berörda. Kommunen bör i högre grad ta tillvara den kunskap och de synpunkter som byaföreningarna har.

En annan för oss viktig fråga gäller väg 111. Det handlar dels om behovet av en ny väg öster om Strandbaden och Nyhamnsläge, dels om behovet av förbättringar av nuvarande väg. Ett steg i rätt riktning är att bilda en gemensam trafikgrupp där berörda byaföreningar och kommunen arbetar tillsammans.

Byaföreningen har länge verkat för en cykelväg från Dannevangsområdet till Nyhamnsläge till sin helhet öster om nuvarande väg 111. I samband med planeringen av ett nytt bostadsområde på fd handelsträdgården, har denna fråga blivit aktuell igen och har därmed kommit en liten bit närmare en lösning. Vi hoppas att detta snart får en lösning!

Strandbadens Julmarknad
Förberedelserna för vår julmarknad söndagen den 21 november kl 14-17 är i full gång. I år väljer vi att genomföra denna i samverkan med Åsa AdenborgTea Room Kullaberg. Hoppas vi ses där!

Julgran
I år kommer kommunen att tilldela en julgran till Stationstorget i Strandbaden. Skönt att vi slapp det destruktiva strul som var förra året. Julgranen sätts upp och tänds lagom till julmarknaden.

Strandstädning
Lördagen den 2 april kl 10-12 blir det strandstädning. Efter väl utfört arbete grillar vi korv. Tack till alla er som efter hand plockar skräp utmed kuststräckan genom Strandbaden. Boka in 2 april redan nu!

Årsmöte
Årsmöte är planerat till söndagen den 10 april kl 13. Hoppas att detta är en dag och tid som passar många. Boka in 10 april redan nu!

Medlemsavgift
För oss som driver byaföreningens frågor är det av stor vikt att medlemsandelen är hög. Ju fler medlemmar desto starkare är vi i dialoger med kommunen, myndigheter och organisationer.

Byaföreningen får ibland frågan om man redan har betalt för året. Den frågan besvarar vi gärna. En del tycker att vi är något tjatiga om att påminna om betalning. Det vill vi helst inte vara. Det bästa vore om alla nu i slutet av året betalar för det kommande året 2022. Om alla gör det slipper vi bli tjatiga. OBS att de som är med på det treåriga el­avtalet med Dalakraft redan har betalt även för 2022.


Gott slut på 2021!

Calle
Carl R Hellberg
Ordförande, Strandbadens ByaföreningÄldsta fotot från Dannevang?

På bilden från omkring 1918 poserar Anna Hult och Johan Hult tillsammans med barnen Willio (i barnvagnen), Ella och Hagvin framför Sommarhem No 1.

Är detta det äldsta kända fotot från Dannevang?

Bild från Lars Ahlkvist.

Den första bebyggelsen på Dannevang

Första huset
Norrehus
(Tjörröd 7:14) på Dannevangs-vägen 2/Kullagatan 230 var den första fastig­heten som styckades av från Gustaf Jönssons mark på det dittills obebyggda området mitt emot Strandbadens station som senare kom att kallas Dannevang*. Den 27 juli 1909 anhöll systrarna Selma och Alma Norén om att deras köp av ”19 ar 80 kvadratmeter [1.980 kvm] ... avsöndrad jord, med därå uppförda byggnader, föreslaget att betecknas ”Norrehus No.1” skulle fastställas av lantmäteriet.
Systrarna hade undertecknat köpeavtalet med Gustaf Jönsson samma dag och köpeskillingen var 1.200 kr.

Andra huset
Det andra huset som uppfördes var Villa SveaDannevangsvägen 10 (Tjörröd 7:15). Gerda Jacoby sålde marken (21.000 kvm) den 22 november 1910 för 2.000 kr till vågmästare Nils Persson Engström, som flyttade in med hustrun Gurli Wilhelmina och dottern Elsa Viola. Familjen flyttade från fastigheten 1914.

Tredje huset
Bagarmästare Johan Hult lät uppföra Sommarhem No 1Hults väg 9 (Tjörröd 7:21 / 7:130) åren 1915-1916. Detta är troligen det tredje huset som uppfördes på Dannevangsområdet (bilden ovan).

Nu behöver vi din hjälp att fortsätta berättelsen. Bor du i ett hus på Dannevang byggt före 1946 får du gärna höra av dig till Ragnar Falck, ragnar.falck@falcks.eu, 070-524 80 54.

Ambitionen är att ge ut ett nytt häfte i serien om Det Gamla Strandbaden till nästa årsmöte i Strandbadens Byaförening den 10 april 2022.

Det föregående häftet i serien gavs ut till årsmötet 1 augusti 2021 och handlar bland annat om hur bebyggelsen i Kullens Havsbad växte fram.

Samtliga skrifter finns att läsa på www.strandbaden.info under rubriken Det Gamla Strandbaden.

*Egentligen ligger fastigheterna längs Kullagatan inte på det ursprungliga Dannevang som ägdes av familjen Jacoby. I detta sammanhang låter vi emellertid fastigheterna tillhöra samma område.

Bagarmästare Johan Hult drev Hults Bageri på Allégatan 8 i Höganäs. Vad fick honom att bli den tredje att bygga ett hus på Dannevang, som 1915 var ett helt öde område så när som på Norre­hus och Villa Svea?


Är ditt hus med på kartan?
Byggnadsplanen över Dannevang på bilden till höger är från 1946 och visar ett 30-tal fastigheter med någon form av bebyggelse.

Känner du till något om fastigheterna får du gärna höra av dig med fakta, berättelser, bilder, ritningar etc som du vill dela med dig av i Det Gamla Strandbaden till Ragnar Falck, ragnar.falck@falcks.eu, 070-524 80 54.


Glasmästar'n i Höganäs

Tea Room Kullaberg
stänger vid årsskiftet

För alla som ännu inte njutit av bakverken på Tea Room Kullaberg finns en sista chans fram till och med 30 december då Åsa Adenborg stänger sin servering på Örestrand för gott. 

Åsa, som drivit bageriet och serveringen sedan årsskiftet, öppnar för möjligheten att fortsätta verksamheten, men då i en mindre lokal.

Tea Room Kullaberg har öppet alla lördagar-söndagar utom den 27-28 november och 25-26 december. Extra öppet 28-30 december!

Strand-Bulletinen tackar för den tid som varit och önskar lycka till!

Till Tea Room Kullaberg >>


IBC Elinstallation

Handla för 300:-
och få 2 hyacintlökar
på köpet!

Erbjudandet gäller t o m den 28/11 2021.

Blomsterstallet
Väsby Fäladsväg 273

Vi har mer än ni tror!

Julklappstips!

Norrgården Häst & Interiör
är den lilla butiken

med många bra julklappstips.

Ring/sms 0793-25 80 14
så öppnar jag butiken!

Väsby Fäladsväg 152
www.hastinterior.seBoka in era gäster
på Beach Room

Destination Strandbaden erbjuder alla medlemmar i Strandbadens Byaförening 10 procents rabatt på hotellrummen. Det finns också ett jul- och nyårserbjudande:

Julhelgen, 23-27 december, 4 nätter i dubbelrum, 2 500 kr.

Nyårshelgen, 30 december-2 januari,
3 nätter i dubbelrum, 1 875 kr.

För extrabädd tillkommer 175 kr per natt.

På samtliga rum finns dusch och toalett, vattenkokare, te, kaffe, kylskåp.

Under helgerna kommer receptionen endast vara öppen för incheckning. Rummen kommer att städas efter utcheckning.

Boka via
booking@destinationstrandbaden.com

"Bråda dagar
på Destination Strandbaden"

– Nu är det bråda dagar här på Destination Strandbaden, berättar Madeleine Eidmark. Hela den före detta kyrkbyggnaden håller på att få en ansiktslyftning med fräscha färger och ytskikt. Vi kommer att bjuda in till möten, konferenser, fester och evenemang i lokalerna som nu går att boka.

– Redan har Alla tiders teater genomfört en konferens och kommande helg är det dags för Yoga Retreat. Den 26-27 november är Spanielklubben inbokade, berättar Madeleine. Det känns mycket roligt och positivt.

I det tidigare kapellet pågår ommålning och uppfräschning. Här kommer att finnas möjlighet för större sällskap att hålla möten och lokalen passar även som festlokal.

Ring 042-20 30 00 eller maila hej@destinationstrandbaden.com för mer info.Data-strul

Ibland händer det att vi i byaföreningen behöver hjälp när något "strular" med vår hemsida (WordPress), e-post eller våra utskick av Strand-Bulletinen.

Finns det någon hjälpsam Strandbadenbo (eller annan) som är kunnig och villig att hjälpa till?

Är det du, eller känner du någon? Hör av dig till
info@strandbaden.info.Leif Bogren
12 maj 1943–17 september 2021

Leif var hedersmedlem nummer ett i Strandbadens Byaförening. Detta var väldigt lämpligt eftersom Leif var en första klassens hedersman!

Leif växte upp i sina föräldrars hus på Kulla­gatan 175, övertog sedan huset, byggde om det och gjorde det till sitt. Leif gifte sig med Doris 1967 och tillsammans uppfostrade de tre barn, Susanne, Mikael och ­Katarina. Leifs mor Elsa Bogren, som flyttade till Kullagatan 194, var också en känd profil i Strandbaden.

Leif har bott i Strandbaden, i samma hus, i hela sitt liv. Han var hemmakär. Strand­badens historia levde i hög grad hos Leif. Han och Doris hade därför mycket fakta och många minnen att berätta för oss som gärna hörde på! Leif blev också bekant med väldigt många i Kullabygden genom sin elfirma Kulla-El. Vi var många som anlitade Leif och anförtrodde våra elinstallationer till Leif, som alltid gjorde ett gott arbete och med ett glatt humör.

Leif var också aktiv i Strandbadens Byaförening (eller Strandbadens Intresseförening som den hette på den tiden), där han under flera år var revisor. Hans arbete för Strandbaden uppskattades så mycket att han blev byaföreningens första hedersmedlem.

Som nära grannar gladdes vi åt de pratstunder vi ofta fick när Leif och Doris var ute och promenerade och tittade in till mor Elsa. Vi fick alltid en trevlig stund och gladdes åt den lilla glimten i ögat hos Leif.

På senare tid drabbades Leif av sjukdom som satte ner vitaliteten, men Leif fortsatte att glädja oss med sin glimt i ögonen!

Familjen har alltid varit väldigt viktig för Leif och innan han somnade in för gott på Ängelholms sjukhus var han noga med att fira Doris och hans 54:e bröllopsdag tillsammans med familjen.

Berto Lindbom, Särögatan 2Visa att du gillar Strandbaden!

• Bordsflagga 18 x 12 cm, 50 cm hög. 195 kr

• Fasadflagga 117 x 70 cm med stång och metallfäste. 650 kr

• Flagga 200 x 120 cm. 625 kr

Moms ingår. Skicka din beställning till:

info@strandbaden.info

Vi hör av oss om hämtning/lämning.


Bra jobbat, Strandbadenbor!

År 2020 hade Strandbadens Byaförening 322 betalande medlemmar, vilket innebär att 68,5 procent av Strandbadens ca 470 hushåll valde att stötta föreningen.

I augusti 2021 hade 298 hushåll (63,4 procent) betalt medlemsavgiften och efter en uppmaning i Strand-Bulletinen ökade antalet betalande hushåll till 314 (66,8 procent) i oktober. Tack för den slutspurten, Strandbadenbor!

Inför 2022 önskar vi i styrelsen att vi äntligen kan få komma upp i 70 procent (329 hushåll) efter allt arbete som läggs ner på styrelsemöten, kommunkontakter, Strand-Bulletinen, årsmöte, sommarträff, julmarknad, 50-kampanj och, inte att förglömma, skrifterna om Det Gamla Strandbaden.

Steget från 314 till 329 innebär att ytter­ligare 15 hushåll behöver bli medlemmar!

Är ditt hushåll ett av dem?

Vi hoppas du vill bli en av de 329!
Ditt medlemskap är viktigt! Ju fler vi är, desto starkare är vår röst gent­emot kommunen, Trafik­verket, företag och andra när det gäller att till­varata Strand­badens intressen.

Vi blir mycket glada om du väljer att stötta byaföreningen och vill gärna att du betalar medlemsavgiften för 2022 senast den 31 december 2021.

Om du tecknat Kullabygdens Byaför­eningars Elavtal med Dalakraft ska du redan ha betalat medlemsavgift för de tre år avtalet omfattar, dvs 2020, 2021 och 2022.

Se betalningsinfo nedan!

Tack på förhand!
Trevlig höst!

Styrelsen för Strandbadens Byaförening


”Jag tvekade inte en sekund att bli medlem”, säger nygamla Strandbadenbon Kjell Cronert.

Kjell Cronert är känd bland Vikenborna för sitt engagemang i Vikens kultur- och byaförening och som ansvarig för Vikens tidning Byaluren och Vikenfesten. Nästan 40 år efter att han lämnade Strandbaden är han tillbaka.
– Härligt att vara tillbaka. Jag älskar promenaderna i Trollskogen. Mötet med Strandbadens Bya­förening i slutet av sommaren gjorde att jag genast blev medlem. Den här typen av opolitiska ­för­e­ningar är oerhört viktiga i dialoger med kommun och myndigheter. Det finns några projekt av stor betydelse för Strandbadens framtid som föreningen arbetar med och jag tvekade inte en sekund att bli medlem. Tillsammans kan vi göra mycket, säger han.


Du är väl med i Strandbadens Byaförening?
Medlemsavgiften är bara 100 kr per år och hushåll (bankgiro 5559-7306).

Anmäl dig här >>

Du kan också swisha till 123-562 54 47. Ange namn och adress.


Dannevang 1939. Foto: Svensk Flygtrafik.

Vi saknar e-postadresser till flera boende i Strandbaden

Fråga dina grannar och bekanta om de får Strand-Bulletinen med e-post, annars be dem att mejla till info@strandbaden.info.

Detta gäller både medlemmar och de som ännu inte är medlemmar i Strandbadens Byaförening.


REDAKTION: STRANDBADENS BYAFÖRENING, INFO@STRANDBADEN.INFO
PRODUKTION: FALCKS PUBLISHING AB, STRANDBADEN, 070-524 80 54, INFO@FALCKS.EU


Du får detta nyhetsbrev för att du har anknytning till Strandbaden eller Strandbadens Byaförening.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!