Bo-brev från BRF Bageriet 2. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

BRF BAGERIET 2

JULI 2019


Hej i husen!

Här kommer ett nytt bobrev mitt i sommar och semestertider där vi i styrelsen informerar om vad som hänt sedan sist. Är det något annat än det som följer som du går och grunnar på? Hör av dig! 

Vy över den undersköna Monbijougatan i sommarskrud. Här vill vi bo! Javisst, vi gör ju det!

Femårsbesiktning

Vi påminner om att garantitiden på material, inredning och maskinell utrustning löpte ut 2019-06-26. Nu är alltså garantitiden slut och vi får själva stå för de nya fel som dyker upp. De ärenden som accepterats som garantiärenden kommer åtgärdas under tidig höst. Målet från PEABs sida är att vara klara sista oktober. Det är viktgt att du har förståelse för att det innebär ytterligare besök och kontakt för tillträde till din bostad - givetvis efter överenskommelse.

Styrelsen tackar för att ni respekterade schemalagda tider för tillträde och för ett gott samarbete. Det blev så hög träffsäkerhet på avtaade tider att Peab häpnade! Tack för det! 


Ventilation

Under hösten kommer även ytterligare undersökningar göras kring ventilationen - de berörda kommer att informeras separat. Tack alla ni som fyllde i alla luft- och lukt-rapporter under de kalla månaderna. Vi har fått möjlighet att se en del gemensamma nämnare och bli mer konkreta i vår begäran om åtgärd. Frågan fick högsta prioritet under femårsbesiktningen och felsökningen fortsätter.


Assemblin som är underleverantör till Peab kommer inför den kalla årstiden då vi upplever mest problem att göra en totalgenomgång enligt följande med åtgärd senast 2019-09-30:  

  • Service och rengöring av 2st FTX aggregat där vi rengör hela aggregatet invändigt, kontrollerar samtliga tätningar och borst till VVX och filter.
  • Fullständig styrmässig funktionskontroll.
  • Byte till Camfil påsfilter med högsta klassen kol.
  • Byte av samtliga UV lampor 
  • Kontroll och åtgärder av Garantibesiktningsprotokoll SECON 2019-06-27 

Styrelsen har efter besiktningen även bekostat och installerat ett nytt digitalt verktyg som ger oss omedelbara felsignaler på avvikelser i anläggningen. Under tiden som fortsatt utredning och åtgärder pågår kan vi passa på att informera om att vid matlagning så ska vi inte bara sätta på fläkten, vi ska även öppna ett fönster - helst i ett annat rum. Då får fläkten bästa drag och inget stekos vandrar vidare ut i trappuppgångar och till grannar. Det låter extra-ordinärt och märkligt men tydligen är det så det ska fungera i alla typer av nybyggnation av energisnåla hus med denna typ av ventilation. 

Allt blir bra till slut och är det inte bra då är det inte slut...ungefär där står vi nu. Magnus har strupgrepp på PEAB/Assemblin och släpper inte taget om problemet. 


Uppsnyggat i våra portar!

Här syns en fläckfri port. Vit som ett bländande leende i en tandkrämsreklam.

Våra fyra entréer var slitna och solkiga av klotter, cykelhjul och skoavtryck. Vi bad därför om en enkel uppfräschning och fick denna snabbt och prisvärt utförd utan kladd av Görans måleri. Fint! 


I bilporten från Helsingborgsgatan har vi fått sanerat från duvparet Dollys och Dicks efterlämnade skit. Den allt risigare väggen i portalen in på bilgården vill vi gärna snygga till. Det tar dock lite längre tid eftersom vi inte äger den utan måste övertyga en annan fastighetsägare.


Men hur ser det ut på de gröna gårdarna?

Flera har i sommar hört av sig och undrat varför våra trädgårdar ser så risiga ut. Ja, det kan man undra. Vi har haft ett extrainkallat möte med trädgårdsansvarig hos vår förvaltare SydSverige och beställt skärpning och akutåtgärder. Ogräs ska nu ha rensats i gångar och sandlåda, buskar klippts och gräsmattan ska försöka bli grön och mer gräs-lik. I skrivande stund är det svårt att få klara besked om vi är överens om tid och ambition men det kan vara bra att veta att frågan är aktivt adresserad!

Grannföreningen Bageriet 1 tar ett nytt större grepp med engagerade medlemmar som utförare av stora delar av arbetet. Vi håller kontakt och utvärderar inför höstens budgetarbete och uppföljning av underhållsplanen. Vi vill också passa på att informera om att allehanda husdjur är välkomna i sällskap med sin husse/matte på gården men att "rastning på gården" inte är tiilåten då vi tar hänsyn till våra grannars trivsel. 

Har du ett brinnande trädgårdsintresse? Är du kanske utbildad på området eller känner någon som skulle vilja hjälpa till att skissa på idéer till förnyelse för framtida bruk? Ta kontakt med styrelsen! 


Grönt ljus i våra trapphus!

Efter att i samarbete med Bageriet 1 ha undersökt och utvärderat olika alternativ av LED ljus till våra trapphus har vi under april månad genomfört en konvertering av våra befintliga trapphusarmaturer till LED ljus. 

Målsättningen med bytet var att minska föreningens kostnader och vår negativa miljöpåverkan genom att sänka vår elförbrukning och eliminera dyra och miljöfarliga lysrör. Vi kan redan se resultat av detta på elräkningen! Baserat på de två första månaderna har vi reducerat elförbrukningen med drygt 2000 kWh/månad vilket blir drygt 30 000 kronor per år. Samtidigt har vi helt eliminerat lysrörskostnaden som tidigare var 44 000 kronor per år.


Totalt sett, räknat på LED-belysningens garanterade livslängd på fem år så kommer vi att ha gjort en besparing på 280 000 kronor efter att kostnaden för LED-konverteringen är avräknad vilket ligger helt i linje med vad vi hade kalkylerat med.(Det motsvarar ungefär 750 kr per lägenhet och år.) En annan positiv effekt är att temperaturen i trapphusen på D-huset, som var väldigt varma, har gått ner lite.

Ljuset upplevs något varmare, i övrigt tror vi kanske att du knappt märkt skillnaden? Vi har ställt in den så att det alltid finns ett tryggt ledljus (ha-ha!) för att sedan tändas upp lokalt efter rörelse. 

Positivt för miljö och ekonomi! 

  • Vi behåller de armaturer som redan finns istället för att slänga fina armaturer på sopberget. 
  • Vi slipper byta och hantera dyra cirkulära lysrör innehållande kvicksilver. 
  • Vi sparar elförbrukning, lysrörsförbrukning och tid för underhåll. 
Ledljus i dubbel bemärkelse i våra trapphus!

Ronny och Lena bjussar på grön färg!

Ronny och Lena som flyttat in tidigare i år har gett sin lägenhet en make-over. Då deras ytterdörr var skadad på insidan beställde de minsta möjliga burk av denna ovanligt vackra gröna marsipannyans för att dutta av densamma på dörrens skavsår. Det mesta av innehållet finns kvar och de delade generöst burken vidare som nu förvaltas av styrelsen. 

Vi har alltså en kollektiv burk med rätt nyans och glans att låna om du vill bättra på din egen insida. Icke att förtära dock om nu någon tar det bokstavligt, med referenser till marsipan och allt. 

Insidan är medlems ansvar - utsidan är föreningens ansvar. Kontakta styrelsen direkt om du vill bättra på grönt! 

Notera bilen i bakgrunden...den lånas sannolikt icke ut - vi kände bara att det var en ståndsmässig bakgrund till en annars ganska ordinär bra burk färg. 


Årets stämma

Årsstämman genomfördes den 7 maj med 38 medlemmar närvarande från 27 av 75 lägenheter. Vi hade ordnat en extern ordförande i form av Anna Häkkinen från Borevision. Anna höll i klubba och struktur och vår ekonom Paul från BoNea fanns på plats för att svara på detaljerade frågor i årsredovisningen. Val av styrelse utföll enligt följande. 

Omval ledamöter; Magnus Örnberg, Anders Karlsson, Cecilia Alatalo, Tomislav Kostic. Nyval: Marcus Hall som ersätter Valbona Reci som avgår på egen begäran. 

Nyval suppleanter: Eva Hallgren, Johannes Viberg Nielsen som ersätter Marcus Hall, Camilla Antesson, Simon Teljemo och Karl-Erik Westerberg. 

Valberedningen kvarstår oförändrad med Peter Ellström, Anna Håkansson och Henrik Engström. 

På det konstitutionerande mötet i direkt anslutning valde styrelsen att inte förändra på de nuvarande rollerna. Magnus kvarstår som ordförande och Cecilia som vice ordförande. Den högt eftertraktade sekreterarrollen :) växlar mellan ledamöter och suppleanter. Våra ordinarie styrelsemöten hålls i regel första tisdagen i månaden 18,00-21,00.

Illustraation lånad från rawpixel.com - www.freepik.com Den här bilden får illustrera vår illustra styrelse som inte vill vara med på bild men som nästan ser ut så här. Vi är i alla fall sju numera så vi är lite lättare att hålla reda på. 


Har du synpunkter, önskemål, frågor och funderingar, vill du bidra med din kompetens eller kanske organisera en gårdsfest?

Kontakta oss gärna via mejl styrelsen@bageriet2.se

Mer information finns på hemsidan bageriet2.se.
Facebook gruppen Bageriet 2 använder du när du snabbt vill nå ut till dina grannar! 

homepagefacebook

styrelsen@bageriet2.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i BRF Bageriet 2. Skulle du vilja avsluta din prenumeration så får du själv ta ansvar för att införskaffa information - men vi lovar att inte bli bittra :) - bara klicka här.
Kontakta styrelsen om du vill uppdatera din emailadress med en ny!

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!