21 maj 2021

Underbara garner från Uradale Yarns på Shetlandsöarna
- nu hos Tant Hulda med 10% rabatt

Hos Tant Hulda hittar du kvalitetsgarner och inspirerande mönster med stil för dina projekt, gärna ekologiskt och fair trade. I butiken finns också härliga, underbara och lite galna plagg med fin passform och vackra färger. Vi kombinerar alltså passion för kläder och stil med passion för handarbete.

Vi väljer våra leverantörer med stor omsorg och värnar om lokala, småskaliga, medvetna producenter i Sverige och Europa. Nedan kan du läsa om Uradale - en ullproducent med unika produkter skapade i en unik miljö på Shetlandsöarna, som vi är glada och stolta att kunna erbjuda i vårt sortiment!

I samband med detta erbjuder vi 10% rabatt på alla garner och mönster från Uradale. Utnyttja din rabatt med koden URADALE. Gäller till och med 31 maj.

Uradale yarns

På den Krav-certifierade gården på Shetlandsöarna föder Uradale uteslutande upp får och kor tillhörande den inhemska Shetlandsrasen (Native Shetland breed). Den främsta fördelen med att enbart specialisera sig på Shetlandsraser är att dessa utvecklats under tusentals år för att anpassa sig till Shetlands miljö och förhållanden. Detta innebär att de kräver minimal mänsklig insats. De frodas på vad som finns tillgängligt här på Uradale, och strövar fritt från de ljungklädda kullarna över de gräsbevuxna dalarna ner till tången på stränderna. Fåren är naturligt små och agila, och har mångfärgat ull, med nyanser från naturvitt till grått och brungrått, brunt och svart.

Det faktum att Uradale inte behöver komplettera sina fårs diet med soja eller spannmål betyder att deras koldioxidavtryck är lägre än konventionella raser. Fåren behandlas inte heller profylaktiskt med antibiotika (eller liknande), vilket återigen minskar deras totala koldioxidavtryck. Genom att begränsa boskapen till en hållbar nivå säkerställer Uradale att de hjälper till att upprätthålla en sund torvmark, det största koldioxidlagret i världen, så att den kan växa i sin naturliga takt. Detta innebär i själva verket att  deras boskap är koldioxidneutral.

Ronnie och Viveka på Uradale Yarn.

Uradales garn kommer uteslutande från dessa Krav-certifierade får. Hela processen är Krav-certifierad: från klippning och tvättning till spinneri och färgning. Ullen spinns på en gammal restaurerad “spinning mule” i New Lanark. Till skillnad från dagens moderna maskiner tänjs ullens fibrer horisontellt (istället för vertikalt) och långsammare i flera omgångar. Ullen får därav en fastare och jämnare struktur. Och till skillnad från de flesta garner bleks inte ullen i något led av processen. Det betyder att alla naturfärgade garner verkligen är just det: naturfärgade så som ullet växer på fåren. Det faktum att ullen inte bleks betyder också att mer av det naturliga lanolinfettet återstår i garnet, vilket gör det både mjukare och starkare, och även gör att det är både mer vattentätt och samtidigt mer brandsäkert. Färgerna och färgningsprocessen är också helt igenom Krav-certifierad. Uradale färgar huvudsakligen på en mellangrå bas, vilket gör att nyansen blir djupare och mer facetterad. Det är de färger som har “Heath” i namnet. Paletten och namnen är inspirerade av blommorna och mossorna som växer runt Uradale.

I vår butik och webshop:

Garn, mönster, stickor, tillbehör, böcker, kläder och accessoarer!

FacebookInstagram

Tant Hulda

Stora Gråbrödersgatan 13, Lund

info@tanthulda.se | Telefon: 0727 199 040 

Läs online | Avsluta prenumerationen

Du får det här nyhetsbrevet eftersom du handlat i vår webshop eller själv anmält dig.