Nej, jag har nog inte magiska tankar

Tänk vad skönt det skulle vara om man hade magiska tankar. Eller? Hade det verkligen varit skönt. Ibland kanske det hade varit det men det spelar ingen roll för vi har inte magiska tankar och vi kommer inte heller att få det.

Ibland känns det som vi har magiska tankar, eller hur? Eller vi agerar i alla fall utifrån det. Vi beter oss som att vi har magiska tankar och tyvärr ställer det egentligen bara till problem för oss.

Vad menar jag med magiska tankar då? Jo, till exempel att vi genom att tänka på något kan få saker att hända eller förhindra något från att ske. Till exempel:

Om jag oroar mig för barnen när de är hos mina föräldrar så kommer de inte att göra sig illa.

Om jag tillåter mig själv att må bra och slappna av så kommer något hemskt att hända mina barn.

Nu ska jag ta tag i nästa arbetsuppgift istället för att hoppas att det kommer att lösa sig av sig självt. Trevlig helg!
/Fredrik

Foto av Almos Beachtold på Unsplash

Veckans tips

Testa och se om du kan komma på dig själv med att agera som att du har magiska tankar. Ett bra första steg är att uppmärksamma att du agerar på det sättet. Prova då att sluta med det och gör istället något annat som är mer meningsfullt. Agera som att dina tankar inte har någon betydelse i den situationen, vilket de inte heller har. Det kan vara svårt men det gör det inte mindre viktigt.

Det kommer nog att kännas jobbigt och läskigt. Men jag skulle hellre känna osäkerhet och leva det liv jag vill leva än att begränsa mig för att känna mig mindre osäker och uppleva mindre ångest. Att försöka minska mina känslor av osäkerhet är inte heller ett bra sätt att minska känslorna på. Det leder mest till att jag begränsar mig själv. 

En del av oss har väldigt stora problem med magiska tankar, tvångstankar och tvångshandlingar. Det kan tyvärr begränsa livet oerhört mycket och då är det jättebra att prata någon man känner om det och framförallt att söka hjälp. 

Nytt blogginlägg

Följ oss gärna i sociala medier

Vill du boka en föreläsning, coaching eller idrottspsykologisk rådgivning?

Läs mer om det här: www.imaginethat.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!