Nyhetsbrev med senaste nytt.
Vi rekommenderar att du läser det i webbläsaren, särskilt om du läser det i mobilen! Se det i din webbläsare,

NYHETSBREV 2/2022

Välkommen till årets andra nyhetsbrev för fårägare från Gård & Djurhälsan!

Nu är det lamningstider!

Se vår lamningsfilm här!

Och se vårt informationsmaterial förstalammhjälpen här!

Snart dags för årets viktigaste träckprov – koll av tackor före betessläpp

Nu har utskick gjorts med material för träckprovsundersökning per post till våra kunder. Som BASkund har du 50 % rabatt på 8 tripletter (tre påsar från tre individer slås samman på Vidilab till en triplett).  Väljer du Parasitpaket till BAS eller PLUSpaketet ingår 50 % rabatt på totalt 20 tripletter.

Innan du tar träckproverna, ta en titt på vår nya guide!

Orf/Smittsamt muneksem

Många fårägare har tvingats bli bekanta med sjukdomen Orf/smittsamt muneksem då det är en vanligt förekommande sjukdom hos får. Sjukdomen yttrar sig som blåsor som övergår i såriga krustor. Som namnet smittsamt muneksem antyder så sitter förändringarna framför allt kring mun och nos.

Orf är en sjukdom orsakad av ett virus (parapoxvirus) som tar sig in i kroppen via små sår i huden eller slemhinnor. Viruset förökar sig i hudcellerna och orsakar skador i huden som visar sig som blåsor och sår med krustor. Hudskadorna sitter vanligen kring mun och nos men kan även finnas inuti munnen. Hos tackor är det även vanligt med förändringar på juvret och hos baggar kan förändringar ses på pungen.

Läs hela artikeln här!

Ulrika König och Katarina Gustafsson

Möjlighet för alla fårägare till kostnadsfri rådgivning vid CODD-misstanke under 2022

2019 och 2020 påvisades två fall av den smittsamma klövsjukdomen smittsam CODD (contagious ovine digital dermatitis) i Sverige.

Klövkontrollen har fått medel från Jordbruksverket för att under 2022 kunna erbjuda kostnadsfri rådgivning till alla fårbesättningar med misstänkta klövförändringar. Rådgivningen kan ske antingen via telefon eller digitalt och efter bedömning görs vid behov också besök i besättningen. Vid konstaterad CODD finns möjlighet till slaktbidrag.

Läs mer om CODD och fårklövar här!

Gård & Djurhälsans fårveterinärer finns tillgängliga vardagar mellan kl 9-12 och 13–15 på tel. 0771-21 65 00.

Kontaktperson Ulrika König, djurhälsoveterinär, ansvarig för Klövkontrollen

Tel. 018-68 28 86, Mobil: 073-068 35 02, ulrika.konig@gardochdjurhalsan.se

Akut klinisk juverinflammation

Vi samlar alltså in aktuella data avseende vilka bakterier som orsakar denna vanliga och besvärliga sjukdom hos tackorna, och vilken medicin (antibiotika) som är bäst alternativ för behandling.

Provtagningsmaterial för gratis koll har skickats ut till besättningar i G&D med mer än hundra tackor, så kom ihåg att nyttja erbjudandet.

Första halvan av mars har omkring 10 prover kommit in, men vi förväntar oss fler under lamningstoppen framöver. Hör av er om ni har frågor.

Katarina Gustafsson G&D katarina.gustafsson@gardochdjurhalsan.se

Ylva Persson SVA ylva.persson@sva.se

Hur vanligt är maedi visna i svenska fårbesättningar? – hjälp oss att ta reda på det!

Analysera antikroppar mot maedi visna i mjölkprover och få samtidigt en uppfattning om förekomsten av MV-smitta i tidigare otestade besättningar.
MV/CAE-programmet erbjuder fårbesättningar som inte är (eller har varit) anslutna till kontrollprogrammet att kostnadsfritt delta i nedanstående projekt.

Läs mer här!

Undersökning av döda lamm

Varför dör mina lamm?

Det är inte alltid man kan komma hela vägen fram till att veta dödsorsaken på enskilda lamm, men förhoppningsvis kan man tillsammans med sin veterinär lägga ihop tillräckligt många pusselbitar för att sätta in åtgärder som ger färre döda lamm i framtiden.

Bara genom att ringa in NÄR lammen dör kan man många gånger komma närmare svaret på varför de dör. Det är därför viktigt att korrekt skriva upp alla döda lamm (även omärkta) oavsett om man använder Elitlamm eller för sin statistik på annat sätt. Fördelen med rätt statistik är också att man tydligt kan se var man har potential att förbättra sig och inte minst kan man också se när ens insatser ger resultat.

Läs hela artikeln här!

Det går fortfarande att anmäla sig till Lammakademin!

Lammakademin – en kursserie under våren i fem delar med olika teman:

  • Lammöverlevnad ”Undersökning av döda lamm”
  • Parasiter ” Parasiter och parasitstrategier i Sverige”
  • Utfodring ”Rätt och fel om mineraler”
  • Reproduktion ”Värsta bästa brunsten”
  • Management ”Hull och vikt som styrmedel i produktionen”

Lammakademins webbinar läggs upp så att du kan se dem i efterhand!

För mer information och hur du anmäler dig läs här!

Nytt från MV-programmet

I senaste nyhetsbrevet från MV-programmet kan du läsa om ”Mina Sidor” där du kan skriva ut ditt aktuella status-intyg och även fylla i Djurägarförsäkran när du har fått en avisering att det är dags. Du kan också läsa om hur du bäst förbereder inför provtagning.

Hela nyhetsbrevet hittar du här!


Klicka nedan för att komma direkt till vår Face book-sida med löpande nyhetsinlägg, vår Youtube-kanal med instruktiva filmer eller till vår hemsida med kunskapsbank med mera!

facebookyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!