NYHETSBREV

Juni 2021

 

”Uppåkra öppnar”

Uppåkra Arkeologiska Center med Lilla Trädgårdscaféet öppnar för säsongen lördagen den 12/6 kl. 10:00. Därefter har man öppet onsdag – söndag mellan kl. 10:00 och 16:00 ända fram till söndagen den 29/8. OBS! Stängt under Midsommarhelgen 25/6 – 27/6.


Uppåkra Arkeologiska Center har aktiviteter onsdagar – söndagar  på följande tider:

Allmän visning 10:30 – 11:30

Temavisning 11:45 – 12:45

Familjevisning/Arkeologiskola 13:15 – 14:00

Allmän visning på engelska 14:45 – 15:45


Mera information om Uppåkras öppettider och visningar finns på https://www.uppakra.se/oppettider/

 

"Träffa grävande arkeologer på Uppåkra."

Tisdagen den 29/6 kl. 13:00
Torsdagen den 1/7 kl. 18:00
Tisdagen den 14/9 kl. 13:00

Ett unikt tillfälle att dyka ner i järnåldersstaden Uppåkras historia och träffa grävande arkeologer på platsen! UPPÅKRAs Vänförening, i samarbete med Uppåkra Arkeologiska Center och Lunds Universitet, inbjuder sina medlemmar att besöka de pågående ArcheoBalt-utgrävningarna. Professor Mats Roslund från Arkeologiska institutionen vid Lunds Universitet är vår värd.

Vi samlas på parkeringen framför Uppåkra kyrka.
OBS! Arrangemanget är gratis, men är begränsat till 30 deltagare.
Anmälan till sekreteraren Nils-Ove Mårtenson nom@mitek.se

 

"Uppåkra Quiz – Vad kan Du om Uppåkra?"

Med stöd från Leader-projektet ”Forntid möter framtid” har man tagit fram ett Uppåkra Quiz med arkeologiskt och historiskt relaterade frågor. Frågorna är indelade i tre svårighetsklasser: brons, silver och guld. Tanken är att brons ska vara någorlunda rimliga att klara utifrån ett allmänt intresse för Uppåkra, arkeologi och historia. Silver kräver ett lite större mått av kunskapsengagemang. Nivå guld, där är förhoppningen att frågorna definitivt kräver både eftertanke och faktakunskap.

Mer information får Du i försäljningsboden på Uppåkra.

 

"Värd vid arrangemang? "

UPPÅKRAs Vänförening, som är en ideell förening, stödjer utvecklingen av Uppåkra Arkeologiska Center som besöksmål. Inom ramen för detta ställer medlemmar i vänföreningen upp som Värdar. Det finns alltid ett behov av fler vänliga ansikten och extra par händer som kan hjälpa till i verksamheten.

Värdskap i visningsverksamheten går i första hand ut på att hälsa gästerna välkomna, hänvisa dem rätt och vara ett vänligt ansikte utåt. Detta är Dina allra viktigaste uppgifter som Värd på Uppåkra.

Ett tjugotal Värdar från Vänföreningen är redan engagerade, men fler är välkomna i gemenskapen.

Känner Du att du vill vara Värd och/eller kan bidra på annat sätt med exempelvis språkkunskaper, digital expertis, varumärkesbyggande, turism, trädgårdsarbete, entreprenörskap, byggnadskunskap, eller har andra förmågor? Ditt engagemang och Din kunskap kan göra stor skillnad för hur vi kan utveckla Uppåkra som besöksmål. 

Är Du intresserad? Hör av dig till Karin Itzel karin.itzel@westerberg.eu 0704-18 16 79 eller Linda Spanier linda.spanier@uppakra.se  073-429 54 15 

 

"Stormansgårdar – animerad film från Norge"

Vid en flytt av E6 vid Melhus invid Trondheim i Norge avtäckte man en gammal bosättning i området Gravråk. Den tidsbestämdes till tiden omkring Kristi födelse dvs. nästan tusen år före vikingarna hade sin storhetstid i Melhus. Här visade det sig ha stått en hel rad av stora hus, stormansgårdar, som tyder på många människor och ett stort välstånd.

I samarbete med Vitenskapsselskapet NTNU i Trondheim har Melhus Rotaryklubb fått gjort en animationsfilm som visar utgrävningarna och hur man tror att livet var på en sådan gård.
Länk till filmen
Läs mer i Rotary NORDEN 2021/3

http://melhusringen.no

 

"Arkeologidagen 2021"

Söndagen den 29 augusti kl. 10 - 16

Under Arkeologidagen erbjuder man guidade visningar av fornlämningen i Uppåkra med ett speciellt tema dagen till ära. Förutom allmän visning och arkeologiskola för hela familjen, har man en särskild temavisning ”Trädgårdsodling i Uppåkra under järnåldern”. Under denna visning upplever vi järnålderns Uppåkra tillsammans genom smaker och dofter. Visningen har sin upprinnelse i ett speciellt projekt finansierat av Microsofts ChangeX Grow Buddy, där vi odlar och förmedlar om kulturhistoriska trädgårdsväxter från järnåldern. Mera info kommer.
Reservera dagen redan nu!

 

Kommande arrangemang av Lilla Trädgårdscaféet på Uppåkra:

Järnåldersyoga och frukost i Uppåkra
Yogan hålls varje torsdag i juli kl. 9-10, följt av frukost på Uppåkra Arkeologiska Center.

Upplev Uppåkras undersköna miljöer och historia i ny tappning.
Medtag egen yogamatta och filt. Yogan anpassas efter deltagarnas behov.
OBS! Förbokning krävs inför varje tillfälle. 04625200696 eller lillatradgardscafeetuppakra@gmail.com

 

Ölvisning och afterwork i Uppåkra
Torsdagen den 8 och 22 juli kl. 16:00 till ca. 17:30
Följ med på en guidad visning i ölets anda och njut av afterwork med Uppåkras rekonstruerade järnåldersöl, som är en lättöl, och charkbricka.
Pris: 250 kronor
OBS! Förhandsbokas på 04625200696 eller lillatradgardscafeetuppakra@gmail.com

 

 
 

UPPÅKRAs VÄNFÖRENING

Nyhetsbrevet är utgivet av UPPÅKRAs VÄNFÖRENING och Du har fått det eftersom du är medlem i föreningen eller på annat sätt har visat Ditt intresse för den magiska platsen Uppåkra.

Vill Du ha mera information om Vänföreningen, så besök gärna www.uppakra.se/vanforening/  

eller skicka ett mejl till föreningens sekreterare Nils-Ove Mårtenson nom@mitek.se

UPPÅKRAs VÄNFÖRENING följer Du lättast på facebook

 

Facebook