Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Nyhetsbrev Mars 2022

I skrivande stund har Ryssland startat ett krig mot Ukraina. TVn står på och jag lyssnar på en ström av starka uttalanden och fördömanden från den ena statsmannen efter den andra. Jag kan bara hoppas att när ni läser det här nyhetsbrevet så har världssamfundets gemensamma ansträngningar gjort verkan och Vladimir Putin dragit tillbaka sina trupper från ett återigen fritt Ukraina. Eller så har Ryssland annekterat sitt grannland och resten av världen väntar med oro på vad han ska ta sig till härnäst.

Plötsligt känns de problem vi har här hemma väldigt små. Varför gnälla över ett och annat potthål i vägen även om bilen nästan kör fast i dem? Ja, det är självklart surt att arbetsförmedlingen inte kan arbeta som förr men vi slutar inte hjälpa våra arbetslösa invånare för det. Det är problematiskt att bankkontoren försvinner men på något sätt funkar banktransaktionerna ändå. Nej, det är inte bra att nämnderna drar över sin budget men det har ännu aldrig hänt att en kommun gått i konkurs. Visst önskar jag att fler människor flyttar hit så vår kommun växer men i jämförelse med ett krig så känns den önskan väldigt banal.

När jag tittar ut genom mitt fönster och ser den blå himlen, de gröna tallarna och Voxnans mörka vatten sakta flyta fram mellan de ännu snötäckta strandvallarna så känner jag en oändlig tacksamhet över att människorna som bor här lever i fred och frihet.

Imorgon ska jag ta itu med alla orättvisor som drabbar oss på landsbygden för den kampen är trots allt viktig för oss. Men ibland kan det vara bra att luta sig tillbaka och bara vara tacksam över allt det fantastiska vi har. Allt det vi tar för givet. Idag är en sådan dag. 

Yoomi Renström, Ovanåker styrelseledamot i SmåKom

Vårmöte 27-29 april 2022

Välkommen att konferera med SmåKom den 27-29 april. Vi har sytt ihop ett varierat, intressant och aktuellt program som tar avstamp i små kommuners vardag. På onsdagen samlas medlemskommunernas förtroendevalda för Årsstämma och kommuncheferna för ett eget program. Under torsdagen och fredagen är konferensen öppen även för externa deltagare.

I deltagaravgiften, 2 195 kr/person, ingår konferens, mat och logi på Lerdalshöjden i Rättvik, vackert beläget med en hänförande utsikt över Siljan. Besök hotellets hemsida för mer information, www.lerdalshojden.se

>>> PROGRAM>>> ANMÄLAN

Sista dag för anmälan är den 31 mars.


Webbinarium med Upphandlingsmyndigheten

Onsdagen den 23 mars. Upphandlingsmyndigheten publicerade nyligen ett webbstöd om kommunala marknadskompletterande investeringar i hyresbostäder för äldre på svaga bostadsmarknader. I webbstödet redogör myndigheten för hur sådana investeringar kan göras utan att riskera soliditeten i bostadsföretagen och hur detta förhåller sig till regelverk såsom Allbolagen, upphandlings- och statsstödsreglerna. På webbinariet presenterar UHM webbstödet.

Information och anmälan.


Statens finansiering av kommunerna

I Riksrevisionens granskning av statens finansiering av kommunerna, där man tittat på fastighetsskatten och de riktade statsbidragen konstateras bland annat: "För att påverka mindre kommuners möjligheter att ta del av statsbidrag behöver regeringen särskilt uppmärksamma utformningen av de riktade statsbidrag som inte fördelas med hjälp av kommunspecifika bidragsramar." Kan det vara dags att på riktigt se över de riktade statsbidragen nu och skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för landets kommuner?
Vi håller tummarna för det ...

Länk till RRVs granskningsrapport.


Centrum mot periferi

Små skillnader med stor sprängkraft

Länsförsäkringars forskningsprojekt Centrum mot periferi – Om missnöje och framtidstro i Sveriges olika landsdelar, sätter ljuset på små men viktiga skillnader mellan stad och land.

"–Landsbygdsbor är något mer missnöjda med demokratin än boende i städer. I kombination med att det existerar stora socioekonomiska skillnader mellan landsändar i Sverige, är stad-land-frågan något beslutsfattare inte kan negligera, säger professor Gissur Ó Erlingsson som lett forskningsprojektet Centrum mot periferi – Om missnöje och framtidstro i Sveriges olika landsdelar."

Läs mer om projektet här.

På Vårmötet den 27-29 april kommer Gissur Ó Erlingsson att medverka och presentera sin senaste utredning Demokratirapporten. 

Foto: Anna Valentinsson/Linköpings universitet

På gång i SmåKom

Riksdagsbesök

Den 15-17 mars kommer SmåKoms AU bestående av ordförande Peter Lindroth, vice ordförande Ingrid Hugosson och ledamot Kristine Hästmark tillsammans med verksamhetsledare Charlotta Haskovec återigen besöka kontaktpersoner ur samtliga partiers representanter i riksdagen. Aktuella frågeställningar är bland annat; riskskatt eller ej för Kommuninvest, dagens landsbygdspolitik, den finansiella när(från)varon och översyn av utjämningssystemen.

Tillhör du en medlemskommun och har en fråga (av nationell art) som du vill att vi ska ta med oss så skicka den till charlotta@smakom.se.

Remissvar

Promemorian "Ett undantag från lokaliseringsprincipen för kommunal bredbandsutbyggnad" är just nu ute på remiss och SmåKom är en remissinstans. Promemorian föreslår en ny lag som skulle innebära att kommunala stadsnät kan bygga ut bredbandsnät utanför det egna området under förutsättning att det sker inom geografisk närhet till bredbandsnätet i den egna kommunen och för att uppnå en ändamålsenlig bredbandsinfrastruktur.

SmåKom har varit drivande i frågan och ställer sig positiva till förslaget, vi kommer att lämna ett tillstyrkande remissvar. Avstämning har gjorts med Svenska Stadsnätsföreningen och även de ser postivit på förslaget.  

Vill din kommun lämna ett eget remissvar är sista dag den 14 mars.


SmåKom tipsar!

Välfärdsteknik

Digitala aktiviteter för seniorer

Torsdag 24 mars. En workshop som riktar sig till dig som arbetar på mötesplatser för seniorer och som vill få inspiration till digitala arbetssätt och aktiviteter. Du får ta del av andras goda exempel och dela med dig av egna erfarenheter.

Information och anmälan

Här hittar du mer information om Kompetenscenter Välfärdsteknik.

SNS seminarier

Trygg energiförsöjning

Fredag 18 mars. Kadri Simson, EU:s kommissionär med ansvar för energifrågor, kommer till SNS för att tala om trygg energiförsörjning och integration av energisystem.

Information och anmälan

SmåKoms medlemmar deltar kostnadfritt på SNS seminarier. Här hitter du mer information om SNS och aktuellt utbud av seminarier framöver.

Stabil försörjning inom ett känsligt säkerhetspolitiskt läge i Europa

Torsdag 17 mars. Framtidsseminarium om vad det ansträngda läget kan innebära för den offentliga affären och försörjningen av varor och tjänster till offentlig sektor. Kan ekonomiska sanktioner mot Ryssland leda till motåtgärder? Information och anmälan.


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepageinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!