Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Fokus och engagemang

De mörka månaderna är här, och då kan man behöva något givande att fokusera på. För vissa är det en bra serie på TV, för andra att engagera sig i en förening. Att få tillfälle att möta andra, inspirera och bli inspirerad, hjälpa och stötta.

RG är en förening som bjuder på många möjligheter att engagera sig och dela sin tid och kunskap. En medlem berättar om sina resor på en tematräff. En annan engagerar sig kanske som förebildscoach eller genom att informera om RG på arabiska. Någon bidrar med sin erfarenhet och inspirerar andra genom att vara förebildsledare på en RG-kurs.

Blir du nyfiken på att engagera dig i RG? Hör av dig!


Tematräff för medlemmar – tema resor

Den 1 december är det dags för årets sista tematräff för medlemmar. Denna gång är det vår förebildsledare Anders Hård som berättar om sin passion för resor.

Anders delar med sig av sina erfarenheter av att resa, både till stad och natur. Vad sägs om en tur med bilen? Eller kanske med andra färdmedel såsom häst eller flyg? Resor i närområdet och resor långt bort. Häng med och bli inspirerad till nya resmål!

Tematräffen är digital. För att få länk till träffen, anmäl dig här ».

Saknar du medlemskap? Medlem kan du bli här»


Flerspråkig hemsida – RG Integration

Den hemsida som projektet RG Integration tagit fram har nu uppdaterats med ny information. Hemsidan är till för alla med ryggmärgsskada eller liknande förutsättningar. Den finns att läsa på fyra olika språk – svenska, engelska, persiska och arabiska. Där finns information om vad det innebär att vara medlem i en förening, om olika kultur- och fritidsaktiviteter, om sport och träning samt om olika typer av rörelsenedsättningar, diagnoser med mera.

Även för anhöriga och dem som tillhör professionen finns intressant läsning. På startsidan finns information om vad som är aktuellt just nu. Nya sidor kommer vart efter så håll dig uppdaterad!

www.rgintegration.se »


Beslutet är fattat

Frågan om en centraliserad vård för personer med ryggmärgsskada har dykt upp och försvunnit och dykt upp igen under mer än 30 år. Efter en lång process fattade nämnden för nationell högspecialiserad vård den 13 oktober ett slutgiltigt beslut i frågan.

Region Västerbotten, Region Stockholm, Region Västra Götaland och Region Skåne får uppdraget för viss vård vid förvärvad ryggmärgsskada. I Region Stockholm och Region Västra Götalands uppdrag inkluderas också undergruppen barn och ungdomar med förvärvad ryggmärgsskada samt funktionellt mycket höga skador med kvarstående behov av andningsstöd/ventilator.

RG ser fram emot att utveckla den uppsökande verksamheten i samband med beslutet och ett fortsatt gott samarbete med samtliga enheter i landet som bedriver vård för personer med ryggmärgsskada.


Egen Assistans

Träna utomhus i vinter

Med skridskokälken får du bra träning och frisk luft samtidigt. Ett utmärkt alternativ den här vintern när vi helst ska träna utomhus. Vid åkningen stärks bål- och ryggmuskler, och den ger även cirkulations-/konditionsträning.

Vi har åkning och uthyrning på fyra orter i landet. Information och anmälan »

Inga förkunskaper behövs. Och du – ta med en vän!


RG-dag tema skridskolkälke

RG bjuder in till en RG-dag med tema skridskokälke. På fyra orter kommer vi samlas för att testa på att köra skridskolkälke. Upplev friheten att ta sig fram på isen, sittandes i en skridskokälke!

Håll utkik på vår hemsida och sociala medier för uppdatering och anmälan till respektive ort.

När: 26 februari

Var: Göteborg, Norrköping, Stockholm och Luleå

Kontakt: Hillevi.hansson@rgaktivrehab.se

För vem: Medlemmar i RG Aktiv Rehabilitering

Anhöriga, vänner och eventuella personliga assistenter är också välkomna.

Mer information »


Öppet hus på Bosön 18 november kl 9–16

RG bjuder in dig som jobbar med ryggmärgsskadade och liknande diagnoser samt dig som studerar till fysio- eller arbetsterapeut till öppet hus. En inspirationskick där du får mingla med kollegor, RG:s personal och ideella ledare, kursdeltagare och samarbetspartner.

Förmiddagen fokuserar på information om RG:s kursverksamhet, läger och utbildningar där vi genom metoden Aktiv Rehabilitering skapar förutsättningar för självständighet och ett aktivt liv för personer med ryggmärgsskada och dem med liknande förutsättningar. Vi gör en rundvandring i Bosöns lokaler, och du får träffa RG:s personal, rehabinstruktörer, ledare och deltagare på Introkursen.

Eftermiddagen ger information om RG:s löpande rehab- och träningsverksamhet på Bosön för personer med ryggmärgsskada och liknande diagnoser. I träningsutbudet ingår bland annat kondition, styrka, rörlighet, teknikträning (gång/förflyttningar/rullstol) och bassängträning samt ett friluftslivsprogram med kajakpaddling och skridskokälke. Träningen leds av en fysioterapeut och fyra rehabinstruktörer.

Under dagen erbjuds du också möjlighet att själv delta på introkursens aktiviteter. Varmt välkommen! Anmälan »

Kontakt: maria.hermelin@rgaktivrehab.se eller madelaine.bille@rgaktivrehab.se


Coloplast SpeediCath Compact Eve

Nytt träningsupplägg för RG Rehab på Bosön 2022

Från vårterminen 2022 får träningen på Bosön en tydligare struktur med en grupp för rehabinriktad träning (RIT) och grupp för regelrätt gruppträning (GT). På så sätt kan vi anpassa träningen ännu bättre och erbjuda dig som är i behov av individuellt stöd i din rehabilitering en möjlighet till det, samtidigt som du som önskar anpassad träning i grupp får det. All träning bedrivs i de nyrenoverade lokalerna på Bosön, Lidingö.

För frågor, mer information och ansökan läs här »


Nu söker vi dig som vill bli förebildscoach

Lever du med en ryggmärgsskada sedan minst två år tillbaka?
Har du en positiv livssyn?
Kan du tänka dig att använda din egen erfarenhet för att ge stöd till andra i sin nya livssituation?

Utbildningen ger dig möjlighet att öva på det coachande förhållningsättet, att vara en god lyssnare, ställa öppna frågor och stötta i att sätta mål. Du kommer även få fördjupad kunskap om ryggmärgsskada och interkulturell kompetens. Vi kommer att erbjuda två utbildningar. Du kan välja mellan en webbaserad och en fysisk utbildning. Du hittar mer information i intresseanmälan.

Anmäl dig senast 2021-11-05.

Har du några frågor är du välkommen att höra av dig till:

Karolina Anner, karolina.anner@rtp.se, 0735 60 77 45, eller

Madde Bille, madelaine.bille@rgaktivrehab.se, 0704 09 34 99

Vi ser fram emot din anmälan!


Rapport från Utvecklingskursen WoW

Äntligen har vi genomfört vår första kurs sedan pandemin startade! Åtta tjejer samlades under fyra dagar på Bosön för att utbyta erfarenheter, nätverka, få ny kunskap, träna och ventilera tankar kring hur de kan få sitt liv att fungera på bästa sätt.

Tillsammans med Girlsonwheels skapades en härlig samtalsmiljö med bland annat snack om sex och samliv, arbetsliv, hundliv, acceptans, kvinnlighet och mode med smarta klädtips.

Den globala världshiten Jerusalema fick också ta plats på kursen, tillsammans med träningspass som rullstolsteknik, cirkelträning och workout. En digital återträff är planerad senare i höst för att fortsätta lägga grunden för ett bra nätverk.

”Ett fantastiskt läger som gav väldigt mycket positiv energi! Träffat många som jag hoppas på att kunna hålla kontakten med framöver ” deltagare WOW Utvecklingskurs 2021


Kalendarium RG Aktiv Rehabilitering

Mer information om alla aktiviteter ovan hittar du på RG:s hemsida.


Medlemstidningen Kick på nätet

RG ger ut tidningen Kick till medlemmar och andra intressenter. Här förmedlas innebörden av Aktiv Rehabilitering – dess målsättningar och hur man når dem. Numera publiceras 70 procent av artiklarna på kick.se. Läs kick.se »


Ditt medlemskap gör skillnad

Bli medlem och ta ställning för allas rätt till Aktiv Rehabilitering och ett självständigt liv efter vars och ens personliga förutsättningar.


Annonsera

Vill ni annonsera i nyhetsbrevet, i tidningen Kick eller på vår hemsida? Information om möjligheterna finns i annonsbladet »

Kontakta vår annonssäljare Peter Sundström på e-post peter@bs-media.se eller telefon 08-10 39 20.


 RG Aktiv Rehabiliterings samarbetspartner 2021

Coloplast
Decon
StarMobility
Zoomability
Panthera

Samarbetspartner på kurser och läger


facebookinstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i RG Aktiv Rehabilitering eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!