Bo-brev från BRF Bageriet 2. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

BRF BAGERIET 2

NOVEMBER 2019


Hej i husen!

I november månads bobrev bjuder vi in till glögg och grankalas, vi berättar att vi beslutat sänka årsavgifterna, vi påminner om vikten av brandskydd och bjuder på ny brandvarnare när det är dags att byta! Läs mer längre ner!  


Sänkta årsavgifter 2020!

I samband med att vi jobbat igenom och färdigställt den slutliga budgeten för 2020 har styrelsen beslutat att sänka årsavgifterna med 5% från och med 2020-01-01. Sedan starten för vår förening 2014 så är detta den andra sänkningen av våra årsavgifter. Den första var 2018-01-01 då avgifterna sänktes med hela 10%.

Hur går det ihop? 
I den ekonomiska plan som upprättades vid föreningens bildande budgeterades för låneräntor på i snitt 4,2%.
I själva verket har de legat runt 1,8% de senaste åren och med höstens omläggning av lånen har vi säkrat en snittränta på 0,93% de kommande 3 åren efter att ha bundit två lån på 0,6% respektive 0,55% ränta i 4 respektive 5 år. 

Länk till förra Bobrevet: http://gantrack3.com/t/v/0_MjIyNzEwMDQzMDQ3Mg==/

Vår ekonomi är alltså betydligt bättre än den ekonomiska plan som upprättades 2014. Räntekostnaden beräknades då till drygt 2,4 msek per år och de blir nu 466,000 under 2020. Driftskostnaderna var i planen 1,4 msek och vi har budgeterat för 1,6 msek 2020. 

För att fortsätta vara trygga med vår ekonomi har vi beslutat öka våra löpande amorteringar med samma belopp som vår räntesänkning och lagt dessa på vårt dyraste lån. Dessutom har vi budgeterat för utökat underhållsarbete avseende bland annat förnyelse och förbättringar av trädgårdar, sotning av imkanaler, byte av ventilationsdon, service på dörröppnare, installation av laddplatser mm

Med det sagt vill vi försäkra er om att vi tänker långsiktigt i vår planering och att vi i styrelsen känner oss trygga med den 5% avgiftssänkning vi genomför 2020. 


Luktar det skunk...?

Nu drar mörkret in över oss och vi kurar mest inomhus. Med stängda fönster och dörrar dyker åter en del o-önskade dofter upp. Arbetet med ventlationen fortsätter och vi kommer att genomföra en ny OVK (obligatorisk ventilations kontroll) inom den närmaste tiden. Den som genomfördes i somras i samband med garantibesiktningen blev inte helt överraskande underkänd. Vi i styrelsen gör vårt bästa för att få fram relevant information och uppföljning om vilka åtgärder som är genomförda och ytterligare planerade. Några av er som haft mest besvär har blivit utvalda att få provtryckning genomförd för ytterligare analys. Det är entreprenören (PEAB) som ansvarar och i sin tur ska informera vår oberoende besiktningsman som sedan kommer att ge sitt slututlåtande när allt är åtgärdat. Vi släpper inte taget innan vi fått det så bra som det bara är möjligt!


Brinnande aktuellt

Tänk om det var du och jag som med andan i halsen vaknar av att det brinner och vi möjligen hinner få på oss något klädesplagg och inte mycket mer innan vi måste rusa ner för trapporna och ta oss ut i säkerhet. Tänk om det var vi som tillsammans tyst betraktar hur vårt hus och våra hem slickas av lågor trots brandmännens snabba insats. Äsch, det händer inte oss?

Det drabbade många familjer i Hästhagen denna sommar, familjer som ännu inte kunnat komma tillbaka hem. Det senaste året hände det i närområdet även på Friisgatan och på Brf Bageriet 1 nu i sommar, den senare balkongbranden i mindre skala släcktes snabbt tack vare observanta nattflanörer. Men tänk om...

Bilden är skamlöst lånad av Aftonbladet och visar branden i Hästhagen i sommar.
Bilden är skamlöst lånad av Aftonbladet och visar branden i Hästhagen i sommar.

I början av oktober genomförde vi vår årliga brandinspektion tillsammans med Avarn. Vi tittade på våra utrymningsvägar, utrymningsskyltar, brandsläckare mm. Det mesta såg bra ut, men vi har några trasiga skyltar som i skrivande stund byts ut. För att få säkrare drift har vi beslutat att byta alla utrymningsskyltar till LED belysta. Vi slipper batteribyten och det blir långsiktigt både säkrare och mer kostnadseffektivt.

Vi fick ”bakläxa” på att det förvarades en del föremål i trapphus och på våningsplanen (barnvagnar, cyklar, kartonger mm), som kan hindra framkomligheten vid en utrymning. Använd våra cykel- och barnvagnsförråd och tänk på att inte förvara något brännbart ute i trappan!

Styrelsen har tagit fram en brandskyddspolicy för Brf Bageriet 2 med riktlinjer för hur vi aktivt skall arbeta för att förebygga bränder samt hur ansvaret fördelas mellan föreningen och de enskilda medlemmarna. Mer information hittar du på vår egen hemsida.

http://bageriet2.se/om-foreningen/brandskydd/

Eva Hallgren är nyutnämnd brandskyddsansvarig för Brf Bageriet 2 och kommer hålla det systematiska brandskyddsarbetet aktuellt och aktivt. Har du frågor, synpunkter eller funderingar - hör av dig till styrelsen! 

Tänk på att du alltid är ansvarig för brandskyddet i den egna lägenheten, balkong, terrass och i ditt förråd där inga brännbara vätskor får förvaras. Nu när den mörka årstiden kommer och det är mysigt att ha tända ljus i lägenheten – glöm inte att släcka och kontrollera att din brandvarnare fungerar. Var rädd om dig och oss alla!  


Strömavbrott!

E.ON informerar om att de på grund av ombyggnad och underhållsarbete i vårt område kommer genomföra ett tillfälligt strömavbrott som berör våra fastigheter. Det sker natten mellan onsdag och torsdag 21 november kl 00,00-05,00. Ta trapporna om du måste in/ut, ladda mobilen, håll kyl och frys stängda och lägg fram en ficklampa! Har du bilen i garaget kommer du inte ut/in där under dessa timmar. Vi ser dock till att grindarna mot Helsingborgsgatan hålls öppna under strömavbrottet. 


Ljus i mörkret!

Onsdagen den 4 december mellan 18,00-20,00 bjuder vi på glögg och pepparkaka och lite godis till barnen medan vi beundrar och recenserar de granar som vi premiär-reser i år. Är de för höga? För glesa? För ljusstarka? För gröna? Eller är de kanske helt enkelt alldeles underbara? Se Piff och Puff framför er, men utan Pluto! Kom förbi och snick-snacka en stund! Man tror att alla andra känner varandra, men så är det sällan! 

Hårda paket är bäst! 

Du får en ny brandvarnare om du klättrar upp och tar ned din gamla och lämnar den i utbyte! Vad vi har kunnat lista ut är att det är dags för byte för alla som bor på Helsingborgsgatan 14 och Monbijougatan 20 (C-huset). Vi andra som bor på Helsingborgsgatan 12 och Monbijougatan 18 (D-huset) har en annan sort som räcker ett par år till.

SAVE THE DATE!

Dag: ONSDAG 4 DECEMBER
Tid: kl 18,00-20,00
Plats: I trädgården mellan Helsingborgsgatan 12 och 14. 

Don't be a stranger!


Laddad?

Vi fortsätter pejla intresset för laddplatser! Går du i tankar på att skaffa en laddbar bil? Nu eller inom det närmaste året? Hör av dig via mejl till styrelsen så vi lättare kan få en uppfattning om hur stort intresset är. Vi vet att vi ska installera platser i garaget - frågan är hur många vi ska börja med! Intresseanmälan är inte bindande, bara indikativ!


Hej du medlem - vi behöver dig!

Varför skriva om något som någon annan sagt bättre? Här följer en text saxad från vår medlemsförening Bostadsrätternas hemsida. 

"Ibland är det knepigt att få ihop medlemmar till en styrelse. Men långt ifrån alla vet att följden kan bli att hela fastigheten säljs och blir hyresrätter.

Att ducka för styrelsearbetet och hoppas på att någon annan ställer upp kan lätt leda valberedningen på en fruktlös, dörrknackande vandring genom trapphusen. För styrelsen är viktigare än många tror: enligt lagen måste en bostadsrättsförening ha en styrelse och en ordförande.

– Om en förening inte får ihop en styrelse måste föreningen likvideras. I så fall får huset säljas som en hyresfastighet och därmed riskerar många att bli av med sitt kapital, konstaterar Kerstin Frykberg Andersson (red. anmärkning Kerstin är Utbildningschef/Styrelserådgivare/Konflikthanterare på Bostadsrätterna Sverige) 

– Oftast löser det sig då, för banken vill ju ha tillbaka lånen och ställda inför en tung ekonomisk smäll brukar några boende ställa upp och skapa en styrelse, fortsätter hon.

Hennes kollega, styrelserådgivaren Rikard Wahlstrand, inflikar:

– Men en bostadsrätt är ju att äga någonting tillsammans med andra. Det är vad själva boformen går ut på. För många handlar det ju om en stor investering och att vara med i styrelsen är att aktivt påverka den."

Ord och inga visor! Då vi i styrelsen tappar både en suppleant och en ledamot på grund av flytt vill vi uppmuntra dig att redan nu ta dig en funderare på om du skulle kunna bidra till föreningens fortsatta utveckling genom att ta plats i styrelsen vid stämman i maj!

Kontakta valberedningen och berätta att du är valbar! Vi ska inte sticka under stol med att det tar en hel del tid att vara med men det är också utvecklande och ger många nya kontaktytor. Det känns bra att lära känna grannar i sin närhet och att kunna avlasta de ledamöter som varit med och jobbat länge! Anmäl ditt intresse till valberedningen@bageriet2.se 


Har du synpunkter, önskemål, frågor och funderingar, vill du bidra med din kompetens eller kanske organisera ett glöggkalas?

Kontakta oss gärna via mejl styrelsen@bageriet2.se

Mer information finns på hemsidan bageriet2.se.
Facebook gruppen Bageriet 2 använder du när du snabbt vill nå ut till dina grannar! 

homepagefacebook

styrelsen@bageriet2.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i BRF Bageriet 2. Skulle du vilja avsluta din prenumeration så får du själv ta ansvar för att införskaffa information - men vi lovar att inte bli bittra :) - bara klicka här.
Kontakta styrelsen om du vill uppdatera din emailadress med en ny!

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!