Bo-brev från BRF Bageriet 2. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

BRF BAGERIET 2

OKTOBER 2019


Hej i husen!

Hösten är här och med den kommer ett nytt bobrev innehållande nyheter vad gäller vår ekonomi, tips och tricks för att hålla standarden hög samt en uppmaning att ge oss input om hur ni vill ha det på gårdarna. Är det något annat som du går och funderar på? Hör av dig till styrelsen! 

Pildammsparken tidigare i höst. Bra promenadstråk i vår närhet!
Pildammsparken tidigare i höst. Bra promenadstråk i vår närhet!

Vi halverar våra räntekostnader!

Som medlemmar i en bostadsrättsförening sitter vi alla i samma båt och delar alltså ansvaret för föreningens gemensamma lån som för närvarande är ca 51 miljoner kronor fördelat på tre lån hos Stadshypotek/Handelsbanken.Två lån har varit bundna på fem år och ett har varit rörligt med 3 månaders ränta.

Då ett av de bundna lånen löpte ut per 2019-09-30 gick vi redan i våras ut för att se vad vi kunde få för offerter från konkurrerande banker för att gunga båten. Vi fick ett par bra offerter som visade på vår potential att sänka räntorna. I augusti månad gick vi åter ut brett med hjälp av vår nya medlemsförening allabrf.se. och fick då in offerter från Danske Bank, Swedbank, SEB och Nordea där de två sistnämnda gav de lägsta räntorna på lite olika bindningstider.

Efter en del mejlande, telefonsamtal och slutligen ett möte med vår bankman Per på Handelsbanken valde de att erbjuda oss räntor motsvarande de lägsta offerterna från SEB och Nordea vilket vi nådigt accepterade medan vi "high five-ade" varandra så fort vi var utom synhåll. 

Mycket siffror i denna text, men det är bra siffror!
Mycket siffror i denna text, men det är bra siffror!

Genom att inte sitta still i båten och samtidigt ha en sagolikt bra tajming beträffande ränteläget har vi landat två lån på på 0,55% respektive 0,6% ränta och bundit dem på fyra respektive fem år. Det ska jämföras med våra tidigare villkor där vi hade en ränta på 1,15% (3 mån rörligt) respektive 2,54% (bundet 5 år) 

Ny snittränta för föreningens tre lån landar på 0,93% istället för 1,8% - alltså närmast en halvering av föreningens totala  räntekostnader. Vi spar cirka 460,000 SEK i räntekostnader per år de närmaste åren eller motsvarande 83:-/m2 och lägenhet. 

För att fortsätta sänka vår belåningsgrad och låneskuld per m2 har vi valt att öka våra löpande amorteringar med motsvarande belopp från cirka 550,000 per år till 1 msek per år vilka vi lägger på det kvarvarande bundna lånet som ligger bundet med en ränta på 1,58% till 2022-09-30. Vi har dessutom gjort en extra amortering om 1 msek utan att kassan är för hårt ansträngd.
Det känns bra! 


Garantibesiktningen

Vi påminner åter om att den femåriga garantitiden på material, inredning och maskinell utrustning löpte ut 2019-06-26. Nu är det vi lägenhetsinnehavare som själva ansvarar för att åtgärda och bekosta de nya fel som dyker upp i våra lägenheter. 

Vi har äntligen fått det slutliga besiktningsprotokollet från den oberoende besiktningsman vi anlitade för garantibesiktningen som utfördes i somras. Målet från PEABs sida var att allt som accepterats som garantiärenden skulle vara åtgärdat sista oktober men detta är flera månader försenat på grund av meningskiljaktigheter kring besiktningsprotokollen. Dessa är lösta nu och åtgärdsprogrammet är återstartat med full kraft.

Du kommer få en kopia på protokollet för din bostad. Det är viktigt att du har förståelse för att det kommer innebära ytterligare besök för tillträde till din bostad om du har garantiärenden som ska åtgärdas. Givetvis sker tillträde endast efter kontakt och överenskommelse.


Kärlek och omsorg!

Kärlek och omsorg behöver vi alla och våra bostäder som ökar fint och stadigt i värde kan behöva detsamma för att vi som bor här ska må bra och för att värdet ska hållas högt. Det här kan vi relativt enkelt själva göra: 

Tips och tricks eller lite TLC tender love and care!
Tips och tricks eller TLC tender love and care!
 • Spiskåpan i köket har ett uttagbart filter som behöver regelbunden rengöring om du använder spisen mycket. Det lossas, tas ut och läggs i varmt vatten med diskmedel i. Använd en diskborste och skrubba det rent innan du låter det torka och sätter det på plats. Filter som är gjorda helt i metall kan visst även diskas i diskmaskin. Det är ju ännu enklare!

 • Diskhon blir snabbt brunsolkig och ful av thé och kaffeslattar men kan poleras skinande blank med hjälp av bakpulver! Med risk för att låta som en tvivelaktig annons i sociala medier: "Jag trodde inte att det var sant men jag har testat och jisses vilken skillnad det gjorde" Diska ur hoarna med diskmedel och ta sen och strö lite bakpulver och polera med  en fuktig svamp. Hoarna skiner som silver! Hejdå Svinto som jag använt tidigare...
 • Frånluftsdonet som sitter i köksdelen kan liksom fläkten samla mycket damm och fett från matlagning. Marcus Hall var på besök hos oss och fuktade en bit hushållspapper som han försiktigt förde runt öppningen med resultatet att det blev både renare (skämskudde för oss) och en aning lägre ljudnivå. Vi hade ett nyupptäckt svagt visslande läte som försvann. Värt att prova men ta det försiktigt så du inte riskerar att ändra inställningen eller riskerar att hela ventildonet faller ner! 
 • Tilluftsdonen i sovrum, vardagsrum och badrum kan med fördel få en försiktig dammsugning med mjuk borste även runt omkring i taket för att få bort damm och smuts som samlat sig.
 • Vita väggar som fått fläckar blir som nya när du tar en ren svamp med lite diskmedel på och drar försiktigt bort. De flesta fläckar försvinner lätt.
 • Mindre skav på vita väggar, snickerier eller möbler? En liten burk vit färg eller en flaska Tippex fungerar bra till att fylla i eller dutta över små skador på kritvita ytor som väggar, hörn eller möbler. (Tippex finns att köpa på vårt närbelägna Coop - är inte det fantastiskt år 2019? Bor det många gamla kulturarbetare med skrivmaskin i området?) 
 • Om du har svarta märken i parketten efter skosulor eller annat så tar du lätt bort dem med ett vitt suddgum. 
 • Om ytterdörren fått skavsår finns en ärvd burk i rätt nyans från Nygrens att låna via styrelsen. Hör av dig medan den fortfarande är fräsch! 
 • Duschdörrarnas lister är ofta de som slits och gör att det ser sjaskigt ut. Hur man än skrubbar så är det svårt att hålla dem fräscha. Efter fem års användning kan det vara läge att köpa ny och byta. Du hittar dem hos tillverkaren INR eller badrumsåterförsäljare eller så väljer du billigare standardversioner på de flesta byggmarknader. Allt du behöver veta är vilken tjocklek på glas du har och vilken längd du behöver så går det att hitta nya som kan kapas till rätt längd. 

Ventilation

Som många har noterat pågår i skrivande stund utredning och åtgärder för injustering av ventilationen. (Tack alla ni som fyllde i luft-/luktrapporter under vintertid 2018-2019 som är den tid då de flesta problem upplevs.) Underlagen ger oss en bättre möjlighet att se gemensamma nämnare och vara konkreta i vår begäran om åtgärd inom ramen för garantin. Frågan är svårlöst men har högsta prioritet. Assemblin som är underleverantör till Peab gör under oktober månad en totalgenomgång enligt följande: 

 • Service och rengöring av 2st FTX aggregat där Assemblin  rengör hela aggregatet invändigt, kontrollerar samtliga tätningar och borst till VVX och filter.
 • Fullständig styrmässig funktionskontroll.
 • Byte till Camfil påsfilter med högsta klassen kol.
 • Byte av samtliga UV lampor 
 • Kontroll och ytterligare åtgärder av Garantibesiktningsprotokoll SECON 2019-06-27 

Styrelsen har även bekostat och installerat ett digitalt verktyg som ger oss omedelbara felsignaler på avvikelser i anläggningen. Under tiden som fortsatt utredning och åtgärder pågår kan vi passa på att informera om att vid matlagning så ska vi inte bara sätta på fläkten, vi ska även öppna ett fönster - helst i ett annat rum. Då får fläkten bästa drag och förhindrar risken att stekos vandrar vidare ut i trappuppgångar och till grannar. Det låter extraordinärt och märkligt men tydligen är det så det ska fungera i alla typer av nybyggnation av energisnåla hus med denna typ av ventilation. Vi jobbar vidare och ber om tålamod och förståelse för att här finns inga enkla lösningar!


Hur ska vi ha det på gårdarna?

Våra trädgårdar blir kanske aldrig som på Chelsea Flower show men ett par snäpp bättre kan vi säkert göra dem! Efter era påpekanden och sommarens möte med Lotta som är trädgårdsansvarig hos vår förvaltare Sydsverige AB har vi fått bättre ordning. Ogräs har rensats, döda växter har tagits bort, vi har fått ny personal med bättre attityd på vår begäran, ökad kontroll och aktivitetsrapportering men räcker det? Förra sommarens hetta tog kål på gräsytorna och de behöver bytas, vi behöver också komplettera med ny växtlighet men vi har beslutat att det får vänta till våren. 

Vill vi göra mer än så behöver vi dra igång ett större projekt och budgetera för det. Då vill vi tänka till lite extra så vi gör något som blir långsiktigt betydligt bättre inte bara visuellt och funktionellt men också ekonomiskt och praktiskt. 

Synpunkter på gården? Ta kontakt med styrelsen!

Hur trivs du på gården? Använder du den alls eller är det bara en i bästa fall grön utsikt som du inte har så stora synpunkter på? Om gården var mer inbjudande - skulle du vara där då? 

Ja, det är några av de frågor som vi i styrelsen gärna vill ha mer klarhet i för att kunna budgetera efter behov och ambition. 
Vi uppskattar om du vill höra av dig med synpunkter och eventuella konkreta önskemål! Även ett "Gör vad ni vill, jag bryr mig inte" är också i någon mån en slags konstruktiv synpunkt! 


Bilburen?

Om parkeringstillstånd och om plats för elbil...
Om parkeringstillstånd och om plats för elbil...

Hyr du parkeringsplats på gården? Då vill vi påminna om att de gamla Q-park-tillståndens giltighet löper ut i slutet av oktober 2019. Anders från styrelsen har delat ut nytt tillstånd till dig som är berörd. Tänk på att byta ut det gamla så att du har ditt giltiga Q-park tillstånd liggande synligt i bilen. Vid parkering utan P-tillstånd finns stor risk för böter. 

Vi vill också passa på att pejla intresset för laddare för elbilar och laddhybrider. Vi undersöker möjligheterna och ser gärna att du hör av dig till styrelsen om du är intresserad!


Har du synpunkter, önskemål, frågor och funderingar, vill du bidra med din kompetens eller kanske organisera ett glöggkalas?

Kontakta oss gärna via mejl styrelsen@bageriet2.se

Mer information finns på hemsidan bageriet2.se.
Facebook gruppen Bageriet 2 använder du när du snabbt vill nå ut till dina grannar! 

homepagefacebook

styrelsen@bageriet2.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i BRF Bageriet 2. Skulle du vilja avsluta din prenumeration så får du själv ta ansvar för att införskaffa information - men vi lovar att inte bli bittra :) - bara klicka här.
Kontakta styrelsen om du vill uppdatera din emailadress med en ny!

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!