Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Nyhetsbrev September 2021

Hej!

Vi lämnar en härlig sommar bakom oss och blickar framåt mot en höst som förhoppningsvis gör att vi kan börja träffas ”på redit” igen - som vi säger i Småland.

Digitaliseringen har tagit oss med storm och det finns stora fördelar med det, inte minst för landsbygdens utveckling. Har man bara fiber kan man bo var som helst. Ett knapptryck bort och man har tusentals skor att välja på, filmer att se, konserter att lyssna på osv. Vi kan inte nog påtala vikten av att bredbandsutbyggnaden måste fortgå för att fibrera hela Sverige.

Många människor har också upptäckt naturens tjusning i sin skiftande karaktär, sprakande färger, klippor, skog, sand, sjöar, hav, fjäll och mycket mer. Det ger mig kraft och energi att vistas i skog och mark, och det gläder mig att fler har upptäckt och väljer att hemestra och njuta av Sveriges mångfald.

Vi ser nog alla fram emot att börja träffas och till hösten har SmåKoms medlemmar tillfälle att ses på vårt höstmöte i Järfälla. Då får vi äntligen möjlighet att prata, mingla och lyssna på intressanta föredragningar. Jag hoppas att du väljer att delta, ett syfte med vår organisation är just att skapa nätverk och få tid att diskutera vardagens utmaningar i våra små kommuner.

Väl mött!

Kristine Hästmark, kso Gnosjö, ledamot i SmåKoms styrelse.


Höstmöte 17-19 november 2021

Vi är fortsatt hoppfulla över att kunna genomföra vårt Höstmöte på Lasse-Majas i Järfälla i november. Då vi misstänker att det finns ett uppdämt behov av att umgås har vi beslutat att ge alla möjlighet att anlända redan på onsdagen den 17 november för en gemensam middag kl. 19.00.

Konferensavgiften kommer bli densamma oavsett i vilken utsträckning man önskar delta. Avgiften kommer vara kraftigt subventionerad eftersom vi, med anledning av Covid-19, genomförde Vårmötet och alla vårens övriga möten digitalt.

SmåKoms Höstmöte är öppet för medlemmarna, inbjudan med program och anmälan kommer skickas ut inom kort, det är ett begränsat antal platser så hugg direkt om du vill säkra en plats.


Rapport från Styrelsemöte

Den 19-20 augusti genomförde vi årets första fysiska styrelsemöte. Vi träffades hos styrelseledamot Gunnar Andersson, kso i Herrljunga, för ett lunch-till-lunchmöte. Det blev ett intensivt dygn, vi var alla otroligt glada över att ses igen och det blir tydligt att digitala möten omöjligt kan ersätta det personliga mötet i verkliga livet.

På mötet diskuterades nuläget i ledamöternas kommuner, ekonomi, investeringar, politisk organisation, medborgarförslag och pandemins efterverkningar var några ämnen som var uppe på agendan. Vidare planerades programmet för Höstmötet, vi valde in en ny medlem i föreningen (se nedan), gick igenom listan med remisser och rapporterade om vad som hänt sedan förra mötet och vad som är på gång under hösten. Nästa styrelsemöte hålls digitalt den 20 oktober.  

I samband med styrelsemötet besökte ordföranden och verksamhetsledaren representanter för Herrljungas grannkommun Vårgårda (ej medlem idag) och informerade om SmåKom´s verksamhet.

SmåKoms styrelse: Hans Jildesten, Storfors - Bjarne Hald, Arvidsjaur - Peter Lindroth, Karlsborg - Gunnar Andersson, Herrljunga - Ingrid Hugosson, Uppvidinge - Yoomi Renström, Ovanåker - Kristine Hästmark, Gnosjö

Välkommen Götene kommun!

På styrelsemötet i augusti behandlades en ny medlemsansökan som inkommit till föreningen från Götene kommun. Styrelsen var positiv till att utöka SmåKom-familjen med ytterligare en medlem och Götene kommun är nu invalda i föreningen. 

Götene kommun ligger i Västra Götalands län, har drygt 13 000 invånare och är 620 kvadratmeter till ytan. Kommunen gränsar till Vänerns sydöstra strand och ingår i det som tidigare var Skaraborgs län. I kommunen finns "det blommande berget" Kinnekulle som höjer sig 306 meter över havet och är ett välbesökt besöksmål.


Lån för social hållbarhet - Kommuninvest

Kommuninvest har nyligen lanserat sin senaste låneprodukt Lån för social hållbarhet. Lån kan beviljas för investeringar inom tre kategorier: boende och boendemiljöer / trygghet, säkerhet och tillgänglighet / samt hälsa, utbildning, idrott och kultur. Lån för social hållbarhet är till för de kommuner som vill stärka och synliggöra sitt arbete för social hållbarhet.

Ett nätverk för dialog och kunskapsutbyte kring Lån för Social Hållbarhet, sociala obligationer och social finansiering i allmänhet har inrättats. Inom detta nätverk kommer det bland annat ett erbjudas nyhetsbrev, webbinarier/seminarier, workshops och utbildningar. Alla som är intresserade är varmt välkomna att gå med.

Läs mer om Lån för social hållbarhet här.


CKS projekt

Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, är ett nationellt centrum för forskning och samverkan vid Linköpnigs universitet. Utgångspunkten är att möten och kunskapsutbyte mellan forskare, politiker och tjänstemän stärker och berikar den kommunala verksamheten likväl som kommunforskningen.

SmåKom har blivit tillfrågade att delta i en referensgrupp inom ett pågående forskningsprojekt; Ett polariserat samhälle? Hur nationell och lokal urbanisering formar Sverige.  Ordförande Peter Lindroth deltar i gruppen för SmåKoms räkning. 
Här kan du läsa mer om CKS projekt.


På gång i SmåKom

Vi ser fram emot en fullspäckad och intensiv höst för SmåKom, här är ett axplock av det vi ska ägna oss åt:

  • kommunbesök i ett tiotal kommuner
  • Höstmöte i Järfälla
  • möten med riksdagskontakter
  • läsa utredningar och skriva remissvar*
  • omvärldsbevakning
  • medverka på Finansforum, Kommuninvest

*Vi har ett antal intressanta utredningar att ta oss an och vi ska göra så gott vi kan för att våra medlemmar ska få del av våra remissvar i så god tid som möjligt.


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepageinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.