Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV AUGUSTI, 2021

31 augusti, sista ansökningsdag för Branschutvecklingspengen

Sveriges köttbönder sätter årligen av 3 Mkr i form av Branschutvecklingspengen i syfte att utveckla näringarna inom gris, nöt och lamm. Utlysningen ska möta varje djurslags behov och utmaningar och samtidigt bidra till lönsamhet i hela värdekedjan. Sista datum för ansökan är den 31 augusti 2021.

Läs mer >> Utlysning av Branschutvecklingspengen 2021

 

Kan man sätta siffror på Biodiversitet?

Det finns stora utmaningar när det gäller kvantifiering av påverkan på biodiversitet. I projektet har en förstudie genomförts för att närma sig området på ett systematiskt sätt. Fokus har varit två olika nivåer: ramverk för gårdsnivå och livscykelanalys (LCA) på produktnivå. Båda dessa är relevanta för svenska köttproducenter för att kunna utvärdera effekter av åtgärder på gårdsnivå, men också för att kunna märka och marknadsföra svenska mervärden på enskilda produkter. Projektet är finansierat av Branschutvecklingspengen.

Läs slutrapporten >> Att sätta siffror på biodiversitet - en förstudie. Ett projekt inom Branschutvecklingspengen Nötkött

 

Rena lamm till slakt ger längre
hållbarhet på lammköttet

I projektet lammlyftet har man tagit fram en svensk standard för olika parametrar vid slakt av lamm. Flera av dessa påverkar lammköttets bäst före datum. Bland annat finns nu en standard för rena får och lamm vid slaktleverans.

I den länkade filmen nedan kan du lära dig mer om vad som påverkar hållbarheten för lammkött.

>> Faktorer som påverkar lammköttets hållbarhet

 

Vill konsumenterna bli styrda mot klimatsmarta val?

Axfoundation har, med hjälp av Origo Group, tagit fram rapporten "Vill konsumenter bli styrda mot klimatsmarta val?". Rapporten pekar på vilka styrmedel som dagens konsumenter i Sverige anses acceptabla.

Läs rapporten >> Vill matkonsumenter bli styrda mot klimatsmarta val?

 

Vägen mot fossiloberoende jordbruk

Den statliga utredningen "Vägen mot fossiloberoende jordbruk" har nu presenterats för regeringen. Utredningen visar på att låg lönsamhet och konkurrenskraft har identifierats som avgörande begränsningar för Jordbruksverkets klimatomställning. Utredningens huvudförslag är en grön skatteväxling genom att ett jordbruksavdrag införs som växlas mot en utfasning av den återbetalning av dieselskatt som jord-, skogs- och vattenbrukets företag i dag kan ansöka om.

Läs mer om utredningen och dess rapport >> Vägen mot fossiloberoende jordbruk

15% rabatt
på sårspray, Galtdoft
och Nulbid

Under SEPTEMBER månad har vi 15% rabatt på sårspray, galtdoft och nulbid. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår Webbshop

Fraktfritt vid order över
1200 kr exkl. moms

En toppentävling för Gård & Djurhälsans kunder

Nöttoppen är en tävling i slaktkroppstillväxt och är öppen fram till 15 september 2021 för Gård & Djurhälsans kunder som bedriver ungnötsproduktion. Vinnaren koras på Köttriksdagen 2021 då även topplista i slaktkroppstillväxt presenteras!

Läs mer och anmäl dig till tävlingen >> Nöttoppen – Ungtjur 2021

 

Fallande priser på griskött i Europa – men Sverige står emot!

Efter sommarens plötsliga prisfall på griskött så fortsätter priserna neråt denna vecka. I Tyskland går priset ner med fortsätter att falla till v 34 går noteringen ner i Tyskland med ytterligare 70 cent, men även i Danmark och i framförallt Polen så är prisfallen stora sista månaden. Det är i huvudsak lägre efterfrågan från Kina som innebär att exportpriserna faller.
Sverige står ännu emot detta pristryck och vi avviker kraftigt från övriga EU.

 

Dags att uppdatera er inköpsplan för gyltor

För er som köper gyltor och har rekryteringsavtal är det tid att uppdatera er inköpsplan av livdjur! Inköpsplanen hjälper oss och våra leverantörer av livdjur att planera och säkerställa att det finns de djur och de kvaliteter som ni efterfrågar, i rätt tid.

Är du inte redan kund idag, men vill börja köpa in din rekrytering med den senaste genetiken och de största avelsframstegen, kontakta livdjurskontoret så hjälper vi dig att titta på hur det skulle kunna ske på ett säkert sätt.

Du vet väl om att du som är livdjurskund hos oss kan lägga in din inköpsplan direkt på Köttföretagens hemsida? Det fungerar såväl på datorn som surfplattan eller mobiltelefonen! Du går in på ”Livdjur online”, som du hittar på hemsidan, för att lägga upp nya beställningar och här kan du även se dina befintliga beställningar.

Läs mer om hur du går tillväga och om fördelarna med detta på vår hemsida >> Inköpsplan

 

Två dagar med Topigs Norsvins genetik i fokus

Topigs Norsvin arrangerade, tillsammans med oss på Svenska Köttföretagen, två intressanta dagar fyllda med genetik. Arrangemanget riktade sig till rådgivare, veterinärer och foderfolk.
Vi fick bland annat höra Topigs Norsvin berätta om deras framgångar i Norden, utfodringsrekommendationer för TN70 och hur Norsvin Duroc kan öka ditt täckningsbidrag. Vi på SvKf pratade om hur genetiken tar sig från galt till gård och om InGene, som är ett verktyg för de besättningar som valt egenrekrytering. InGene hjälper dig kortfattat att rekrytera rätt genom att få avelsvärde på djuren. Är du intresserad att ta din rekrytering ett steg högre, kontakta oss på SvKf, så berättar vi mer.

 

Försäljningen av semin och livdjur i sommar

Seminförsäljningen minskade med 0,3% juli. Försäljningsminskningen innebär att vi nu totalt har en liten minskning jämfört med föregående år på -0,9%. Försäljningen av semin från faderraserna minskade med 0,3% i juli och har minskat med 1,1% sedan årets början. Även försäljningen av semin från morderraserna minskade under juli, 1,1%, där ligger det dock en ökning på 1,8% sedan årets början.

Läs mer >> Seminförsäljning

Försäljningen av livdjur ökar fortfarande och har i juli gått upp med 1,5% i juli. Från årets början har försäljningen ökat med 1,3%. Under juli månad såg vi dock en minskning på försäljningen av hybridämnen och dräktiga. Försäljningen av obetäckta ligger fortfarande kvar med en rätt så stor ökning på 43%.

  • Försäljningen av dräktiga minskade med 11% i juli, och har minskat med 9,4% sedan årets början.
  • Försäljningen av obetäckta ökade med 43% och har ökat med 4,9% sedan årets början.
  • Försäljningen av ämne minskade med 21,2% och ligger på samma volym som föregående år.

Läs mer >> Livdjursförsäljning

 

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 | 541 31 Skövde
Tel 0500-48 30 65 | info@kottforetagen.se | kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!