Du får detta nyhetsbrev eftersom du är kontaktperson för ditt distrikt, din rasklubb eller lokalklubb. Skicka gärna vidare informationen till fler berörda.

Klicka på loggan för att komma till vår hemsida

SBK-info

Informationsbrev till distrikt, rasklubbar och lokalklubbar i Svenska Brukshundklubben. 


Klubb och organisation


Kongressprotokoll 2021

Det justerade protokollet från Svenska Brukshundklubbens (SBK) kongress som genomfördes den 8 maj finns publicerat.

Du hittar protokollet här.

Den övergripande verksamhetsplanen 2022 – 2024 som berör hela organisationen finns att läsa här.


Kongress 2022

2022 års upplaga av kongressen planeras att genomföras den 7 – 8 maj 2022 på Radisson Blu Arlandia Hotel, Stockholm. Distrikt och rasklubbar; Boka datumet i er kalender redan nu! Den 1 januari 2022 ska motioner från distrikt och rasklubbar vara inlämnade till förbundet.


Förlängd dispens för års- och fullmäktigemöten 2021

Förbundsstyrelsen har beslutat att följa Svenska Kennelklubbens förlängda dispenstid för års- och fullmäktigemötens genomförande till 2021-08-31. Det innebär att de eventuella föreningar inom Brukshundklubbens organisation som av olika anledningar ännu inte genomfört sina års- eller fullmäktigemöten 2021 måste göra det senast den 31 augusti.

Här finns frågor och svar (FAQ) kring års- och fullmäktigemöten 2021.

Här finns Svenska Kennelklubbens information från Föreningskommittén gällande årsmöten.


Utdelning av förtjänstmedalj

2020 års mottagare av Svenska Brukshundklubbens förtjänstmedalj, Claes von Gegerfelt, Åsa Lind och Klas Widén, har mottagit sina medaljer på ett, för året, lite annorlunda sätt.

Läs mer om utdelningen här.


Hundens vecka

Hundens vecka äger rum den 13-19 september. 

Förra året under Hundens vecka arrangerades hundratals föreläsningar, uppvisningar och andra roliga aktiviteter för både hundägare och hundar runt om i hela Sverige. Börja planera för vad ni vill arrangera i år under Hundens vecka och anmäl det till Studiefrämjandet!

Inför och under Hundens vecka tagga gärna #hundensvecka @brukshundklubben @studieframjandet på ert klubbs konto på Instagram. 

Hundens vecka arrangeras av Studiefrämjandet i samarbete med Svenska Kennelklubben, Sveriges Hundungdom och SBK.

SBK kommer från centralt håll att sända flera föreläsningar under veckan. 

Läs mer om Hundens vecka här.


Kommunikationspolicy


Hundägarutbildning


Lärarutbildning SBK Lärare Bruks- och tävlingslydnad

Den 17 augusti startar lärarutbildningen till SBK Lärare Bruks- och tävlingslydnad.

Utbildningen blandar digitala föreläsningar och hemuppgifter med en fysisk träff första helgen i oktober.

Läs mer om lärarutbildningen och anmäl här.


Utmaning mellan lokala brukshundklubbar inkl. rasklubbar

Syftet med utmaningen är att få fler klubbar att starta träningsgrupper på distans för att främja den fysiska aktiviteten för våra medlemmar tillsammans med sina hundar (framför allt under denna pandemi). 

Vi lägger ut två löparpass och ett styrketräningspass under varje färgnivå, varje måndag under åtta veckor (tre löparpass för svart nivå). Dessa läggs upp i Upp och hoppas Facebookgrupp. En rekommendation är att hundarna är minst 12 måndar gamla. Vi kommer sedan att springa på distans tillsammans den 8 augusti. 

Läs mer om utmaningen här.


Avel och hälsa


Ny ras i SBK-familjen

Vi välkomnar Svenska VEO rasklubben till SBK. Vostotjnoevropejskaja ovtjarka (VEO) är en ras som skapades i Sovjetunionen på 1940-talet för att få fram lämpliga tjänstehundar. Rasen har funnits i Sverige sedan 2013 och godkändes av Svenska Kennelklubben (SKK) 2017. Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen (NKU), men inte av den internationella (FCI).  

Läs mer om den nya SBK-rasen vostotjnoevropejskaja ovtjarka här.


Utställningar 2021

Verksamheten har ju nu börjat komma igång igen, och så även utställningarna. Några arrangörer väljer att genomföra sina utställningar 2021 medan andra väljer att ställa in. På hemsidan finns en lista som ständigt uppdateras över årets officiella SBK-utställningar. För att listan ska innehålla korrekt information är det viktigt att ni som arrangörer meddelar kansliet om ni önskar ställa in er utställning p.g.a. coronan. Vi måste även meddela SKK vid ändringar i utställningsprogrammet.

Du hittar listan över årets officiella SBK-utställningar här.


Utställningar 2023

Distrikt och rasklubbar ska ansökan om officiella utställningar inför 2023 via formuläret på hemsidan senast den 1 augusti. Lokalklubbar ansöker hos sitt distrikt senast den 15 juli.

För mer information och länk till ansökningsformuläret läs här.


RAS/RUS-konferens

Årets RAS/RUS-konferens äger rum under helgen den 15-17 oktober på Scandic Infracity i Upplands Väsby. Inbjudan och program kommer att skickas till distrikt och rasklubb senare, men boka in helgen i almanackan redan nu.

Läs mer om årets RAS/RUS-konferens här.


Ägare av SBK-ras - tyck till om MT

Som en del av arbetet med ett reviderat mentaltest (MT) finns det nu en enkät på hemsidan som riktar sig till alla ägare av hund av SBK-ras. Gå gärna in och fyll i den – vi vill ta del av så mångas åsikter som möjligt. Rasklubbarna och uppfödarna kommer också att få möjlighet att tycka till om MT, men era enkäter kommer att skickas direkt till er via mejl.

Läs mer om arbetet med ett reviderat mentaltest och enkäten här.


Prov och tävling


Medlemskap vid tävlande

I bruks, IGP, IPO-R och Mondioring krävs att föraren är medlem i en SBK lokalklubb eller rasklubb för att få tävla.

Vi vill påminna alla arrangörer att kontrollera medlemskapet på de som anmäler sig till tävlingar/prov i SBK Tävling.

En påminnelse till alla tävlande är att det är er skyldighet att känna till regler och anvisningar innan ni tävlar.

Det är också den tävlandes skyldighet hålla sitt konto i SBK Tävling uppdaterat, speciellt e-post och mobilnummer ska vara korrekta, men även medlemsnummer ska vara inlagt.


Tjänstehund


SM för räddningshundar

I år arrangerar Skaraborgs distrikt ett SM för räddningshundar i Skövde den 20-22 augusti. Har du certifierat en räddningshund är du välkommen att anmäla dig, senast den 10 juli.

Läs mer och anmäl dig här.


Facebook och Instagram

Ta del av kul och aktuell information som du kan vara med och kommentera genom att gilla vår sida på Facebook och följa oss på Instagram. 

Svenska Brukshundklubben på Facebook

Svenska Bruskhundklubben på Instagram

Brukshundklubbens facebook-grupp

Köp kurslitteratur i SBK-shopen


Våra samarbetspartners: