Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Nyhetsbrev April 2022

Vad händer i Grästorp?

Från ord till handling på sex dagar - empati som ett kraftfullt verktyg
När kriget i Ukraina bröt ut kände Grästorps kommunalråd att de ville hjälpa de ukrainska flyktingarna på ett aktivt sätt. Med färska minnen och lärdomar från flyktingtillströmmen 2015 agerade man snabbt, två bussar skulle åka till Polen för att hämta ukrainska flyktingar. Onsdagen den 9 mars lyfte kommunstyrelsens ordförande Kent Larsson upp aktionen som ett initiativärende och en enhällig kommunstyrelse sa ja till aktionen. Dagen efter biföll ett enhälligt extrainsatt kommufullmäktige samma ärende.

Då aktionen låg utanför det kommunala ansvarsområdet bildades föreningen Grästorp för Ukraina. Föreningens uppdrag blev att arrangera en bussresa för att hämta flyktingar i Polen, hitta boende åt dem i privata hem i kommunen och samordna aktionen när flyktingarna anlände till Grästorp. Många familjer öppnade sina hem för att ge de ukrainska medborgarna en fristad. 

Lördagen den 12 mars åkte två fullpackade bussar med fyra chaufförer och fyra volontärer mot Tomaszow Lubelsk i Polen. Genom invånare i Grästorp hade kontakt redan etablerats med personer som tog emot och hjälpte till på plats i Polen. Under tiden jobbade förvaltningen hemma i Grästorp intensivt tillsammans med Migrationsverket för att få till en smidig inskrivningsprocess.

Tisdagen den 15 mars anlände 72 ukrainska flyktingar till Grästorp. De var då redan inskrivna hos Migrationsverket i Göteborg, och de välkomnades till sina nya hem av invånarna i Grästorp. Den här första veckan i april kommer många av barnen att börja i skolan i Grästorp och de som har möjlighet kommer fortsätta med distansundervisning med den ukrainska skolan. Ett par av de vuxna flyktingarna har redan varit på anställningsintervjuer.

När förtroendevalda och tjänstepersoner har samma vilja finns det alla möjligheter att forcera byråkrati och förkorta processer, i synnerhet i den lilla kommunen. (Mer info här ...) 

Sophia Vikström, kommunchef Grästorps kommun


Välkommen Tranemo och Vårgårda kommuner!

På styrelsemötet den 18 mars hade vi nöjet att anta ytterligare två kommuner som medlemmar i SmåKom. Det kändes extra högtidligt eftersom vi samtidigt nådde 70-strecket. Det innebär att knappt en fjärdedel av landets kommuner är medlemmar hos oss vilket ger oss god legitimitet att föra våra medlemmars talan.

Tranemo och Vårgårda är två kommuner belägna i Västra Götaland. Från Vårgårda härstammar de kända bröderna Fåglum som röjt många framgångar inom cykelsporten på 1960-talet. I Vårgårda bor det drygt 12 000 invånare på en yta av ca 440 kvadratkilometer. I Tranemo hittar man en av landets 12 centralkyrkor, en vacker sexkantig byggnad med ett fantastiskt läge vid Tranemosjön. Tranemo har knappt 12 000 invånare fördelade på ca 780 kvadratkilometer. 

Vi hälsar dem båda hjärtligt välkomna in i SmåKom-familjen!

Tranemo och Vårgårda

Vårmöte 27-29 april 2022

Välkommen att konferera med SmåKom den 27-29 april. Vi har sytt ihop ett varierat, intressant och aktuellt program som tar avstamp i små kommuners vardag. På onsdagen samlas medlemskommunernas förtroendevalda för Årsstämma och kommuncheferna för ett eget program. Under torsdagen och fredagen är konferensen öppen även för externa deltagare.

I deltagaravgiften, 2 195 kr/person, ingår konferens, mat och logi på Lerdalshöjden i Rättvik, vackert beläget med en hänförande utsikt över Siljan. Besök hotellets hemsida för mer information, www.lerdalshojden.se

>>> PROGRAM & ANMÄLAN <<<

Det finns fortfarande platser kvar, förlängd anmälan till den 8 april.


Rapport från styrelsemöte

18 mars, SKR, Stockholm

På dagordningen i mars stod framförallt slutgiltig planering av Vårmötet och Årsstämman i Rättvik, det kommer bli superbra dagar!
Vi rapporterade också från möten med Stadsnätsföreningen, Adda kompetens, KEF och några till ... fullspäckad dag! 

När vi genomför möten i Stockholm bjuder vi ofta in externa gäster. Den här gången gästades vi av Michaela Stenman, sektionschef för Lokal och regional utveckling på SKR och Ilinca Benson (på bilden), vice vd och kommunikationschef på SNS. Michaela berättade för oss vad som är på gång på hennes avdelning, det är stort fokus på återstarten efter pandemin men också, förstås, hanteringen av krigets följder.

Av Ilinca på SNS fick vi en presentation av deras verksamhet som inrymmer väldigt mycket bra och nyttig kunskap. SNS arrangerar seminarier både digitalt och fysiskt utifrån aktuella ämnen och bedriver också egna forskningsprojekt utifrån ett samhällsperspektiv. SmåKoms medlemmar har kostnadsfri tillgång till ett stort urval av deras utbud under 2022, ett mycket generöst erbjudande som är väl värt att utnyttja. 


2G/3G-näten stängs ned, hur påverkas din kommun?

Det är nu hög tid att påbörja arbetet med att byta ut utrustning och system som är beroende av 2G eller 3G.

Även om näten inte används i någon större utsträckning för kommunikation mellan människor, så finns det fortfarande väldigt många apparater och lösningar som är beroende av de gamla näten för s k maskin-till-maskin-kommunikation. I en kommun kan det röra sig om trygghetstelefoner, hisstelefoner, larmanläggningar, pumpstyrningar, videoövervakning (3G), elektroniska lås, styrning av värmepumpar och fläktar med mera som inte kommer kunna kommunicera när näten stängs ned. Det är därför hög tid att se över vilka system och lösningar ni har i er kommun.

Vill du veta mer om vad som händer och hur det kan påverka er kommuns system och lösningar men även hur det påverkar era invånare? 

SmåKom arrangerar, den 5 maj kl. 10.00-11.00, ett kostnadsfritt webbinarium för sina medlemmar tillsammans med Tommy Ljunggren på TechSverige. Han kommer att berätta mer om vad som händer, hur och när operatörerna stänger sina nät och vad man måste tänka på. Han kommer också ge praktiska tips om hur man bör ta sig an frågan för att teknikskiftet ska går så smidigt som möjligt för kommunen och dess invånare.

En separat inbjudan skickas ut till våra medlemmar inom kort.


Riksdagen 15-17 mars

SmåKoms arbetsutskott; Kristine Hästmark, Peter Lindroth och Ingrid Hugosson

Åtta partier på två dagar

Den där känslan av upprepning och att inte komma ihåg vad som är sagt, den uppstår lätt efter ett antal möten med våra kontakter i riksdagen. Men oavsett, det här är värdefulla och viktiga dagar för SmåKom. Vår absolut bästa möjlighet att förmedla inspel från verkligheten i våra medlemmars kommuner. Och ni ska veta att vi tar chansen, det gör vi verkligen! 

Alla partier har möjlighet att träffa oss under 90 minuter, ibland blir det kortare, ibland längre. Vi spelar alltid in frågor i förväg för att partierna ska kunna ställa upp med rätt kompetens och vi träffade allt från en till tio representanter från partierna den här gången. De frågor som diskuterades mest handlade om landsbygdspolitiska program, Trafikverket och infrastruktur, kapitalförsörjning, social dumpning, utjämningssystemen, vindkraftsfrågan och, förstås, strandskyddet. 

Vi förhörde oss också om hur partierna ser på våra besök och samtliga var positiva till fortsatta träffar med infomationsutbyte och diskussion.


På gång i SmåKom

Kommunbesök

Ordförande Peter Lindroth och verksamhetsledare Charlotta Haskovec är på resande fot från och till under hela året för att inhämta kunskap, åsikter och inspiration hos de små kommunerna. SmåKom har som mål att besöka minst 15 kommuner per år. Under våren kommer vi att träffa kommunerna Mullsjö, Tidaholm, Vadstena, Ödeshög, Berg, Härjedalen, Bräcke, Ånge, Ragunda, Strömsund och Åre.

Att vid sittande bord, i samtal med beslutsfattare, kunna referera till verklighetens situationer ute i kommunerna ger oss ett stort förtroendekapital. Vi har våra medlemmars utsagor att utgå ifrån vilket blir ett mycket konkret och relevant verktyg för påverkan.

Vill din kommun ha besök av oss?
Hör av dig till charlotta@smakom.se.

Stort tack för att ni tar er tid att träffa oss!

Kommunbesök i Habo 24 februari 2022

Programberedning för hållbar omställning

SKR, som är vår enskilt största samarbetspartner, önskar hjälp av SmåKom att samla in kunskap från våra medlemmar inom området hållbar omställning. En programberedning är nyligen tillsatt med uppdrag att beskriva hur kommuners och regioners förutsättningar att arbeta ännu intensivare med klimatanpassning och minskad klimatpåverkan måste förbättras.

Samtliga medlemskommuner i SmåKom kommer att få en enkät utskickad via e-post. Genom att besvara den har du möjlighet att vara med och påverka, vi hoppas att du tar den chansen! Vi tar gärna emot flera svar från samma kommun.


SmåKom tipsar!

Välfärdsteknik

Erfarenhetsutbyte om välfärdsteknik

11 maj kl 13.00 – 15.00
En workshop om organisation och roller.
Den här workshopen är den första i en serie som tar upp olika teman inom välfärdsteknik. Du får ta del av goda exempel från andra kommuner men även dela med dig av egna erfarenheter. Den första workshopen har fokus på hur kommuner organiserat sitt arbete med välfärdsteknik samt vilka roller som finns kopplade till digitaliseringsarbetet.

Information och anmälan

Tipsa gärna berörda kollegor om workshopen.
Sista anmälningsdag 9 maj

SNS seminarier

Bör bostadsbidraget reformeras?

8 april kl 13.00–14.15
Är bostadsbidraget och underhållsstödet anpassat till dagens demografiska utmaningar? Bidrar stöden till att jämna ut livsvillkor och stötta ekonomiskt svaga hushåll? Vilka problem finns med dagens system? Regeringens särskilda utredare Åsa Karlsson Björkmarker gästar SNS för att presentera en översyn och förslag till förändringar av bostadsbidraget och underhållsstöden.

Information och anmälan

SmåKom har en överenskommelse med SNS vilken innebär att våra medlemmar kostnadsfritt får delta på webbinarier.


Bostäder i fokus

Sbo:s särskilda samhällsuppdrag är att bidra till fler bostäder för äldre genom att bygga om befintliga fastigheter och därigenom bidra till ökad rörlighet och ett effektivare nyttjande av bostadsbeståndet. I huvudsak handlar arbetet om att underutnyttjade eller otillgängliga fastigheter omvandlas till moderna bostadslägenheter för personer 65 år eller äldre. När marknaden är i balans säljer Sbo den utvecklade fastigheten på marknadsmässiga villkor på den öppna marknaden.

Nyfiken? Läs mer här; Sbo AB.

Adda Kompetens

Adda Kompetens har många bra böcker till försäljning på sin hemsida. Här finns flera titlar som lämpar sig för alla som är aktiva inom den kommunala sektorn. Nu i valtider kan det till exempel vara bra att förse sina nya (och gamla) förtroendevalda med information om bland annat den demokratiska processen, kommunallagen och nämndstrukturer. En bred kompetens borgar ofta för dynamiska diskussioner och välgrundade beslut. 

Att värna demokratin känns mer aktuellt än någonsin, här finns en god möjlighet.

Se hela utbudet på; Adda Kompetens


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepageinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!