Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Extra 2022-06-22 GG


Klimatriksdagen bjuder in till webbinarium 27 juni kl 19

Åsa Minoz, Viable City och Pierre Mesure, Digidem Lab


Medborgarjury till demokratins räddning

På senare tid har vi fått se många exempel på partipolitikens minskande representativitet, tilltagande polarisering och den parlamentariska demokratins inneboende kortsiktighet. Detta är oroande i sig, men framstår som direkt samhällsfarligt i en situation där multipla globala kriser eskalerar. Krisläge är dålig tajming för en haltande demokrati, helt enkelt.

Medborgarjury är ett intressant koncept som provats på en rad platser och i en rad frågor runt om i världen. Det är ett möjligt komplement på områden där den parlamentariska demokratin är svag, tex i komplexa eller långsiktiga frågor. Medborgarjury kallas ofta även medborgarråd. Vi går igenom grunderna i hur en medborgarjury fungerar, med de fyra faserna: beslut, förberedelse, genomförande, implementation av resultat. Vi diskuterar förutsättningarna för en medborgarjury kring klimat i Sverige. Vilka hinder finns? Vilka initiativ? Vilka frågor passar bra att ställa till en medborgarjury? Bör resultatet vara rådgivande eller beslutande? Vem behöver göra vad, när?

Till vår hjälp har vi Pierre Mesure från Digidem Lab och Åsa Minoz från Viable Cities. Digidem Lab är en av Sveriges mest insatta organisationer på deltagande demokrati i allmänhet och medborgarjurys i synnerhet. Åsa jobbar inom Viable Cities med ett nätverk av 23 svenska städer som tar på sig ledartröjan för att snabba på omställningen till klimatneutrala hållbara städer till 2030.

Moderator Jan Lindblad från Klimatriksdagen.

Webbinariet är kostnadsfritt. Programmet börjar 27 juni kl 19, men anslut gärna några minuter tidigare för att justera ljud och bild.

Välkomna

Här kan du anmäla dig


Medlemsbrev

Synpunkter på detta medlemsbrev och förslag till innehåll i nästa om ca 2 månader mottages tacksamt till  medlem@klimatriksdagen.se 


Besök oss på vår webbplats eller följ oss i våra sociala kanaler.

facebooktwitteryoutubeinstagram

Du får detta brev som medlem i Föreningen Klimatriksdagen.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!