Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Från moll till dur

Julen står för dörren och 2021 lider mot sitt slut. Det har varit ett omtumlande år för RG. Året inleddes i moll med inställd och omställd verksamhet och avslutas i dur efter höstens alla kurser. Till nästa år satsar vi på nya projekt, ny träning med RG på Bosön och full fart med kurser, läger och övriga aktiviteter. Må 2022 bringa oss många härliga möten med våra medlemmar, kursdeltagare och ledare. För det är mötena med er som är vår livsnerv.

Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! På återseende 2022!


Tematräff för medlemmar:

Livskvalité, funktionsnedsättning och smärta

2022 års första tematräff blir den 7 februari. Denna gång kommer Kent Revedal att prata om ”Livskvalité, funktionsnedsättning och smärta – Hur kan vi jobba med att höja vår livskvalité oavsett våra funktionsnedsättningar?”

De flesta av oss upplever att kvalitén på livet påverkas mycket av de skador vi fått. Följdproblematiken vi upplever som ryggmärgsskadade (som smärta, spasticitet, inkontinens osv.) drar ner mycket på livskvalitén. Med smärtan som exempel tänker jag att vi ska prata om hur vi kan jobba med att höja livskvalitén i våra liv. Vad är livskvalité, och hur kan vi jobba för att öka njutningen och uppskattningen av livet och det som känns viktigt för oss?

Anmälan tematräff 7 februari »

Tematräffarna är för RG:s medlemmar. Saknar du medlemskap? Medlem kan du bli här»


Träna utomhus i vinter

Med skridskokälken får du bra träning och frisk luft samtidigt. Ett utmärkt alternativ den här vintern när vi helst ska träna utomhus. Kälkåkningen stärker bål- och ryggmuskler, och den ger även cirkulations-/konditionsträning.

Vi har åkning och uthyrning på fyra orter i landet. Information och anmälan »

Inga förkunskaper behövs. Och du – ta med en vän!

RG-dag skridskokälke 26 februari

Den 26 februari har du som medlem i RG chans att testa skridskokälke i Göteborg, Norrköping, Stockholm eller Luleå. Upplev friheten att ta sig fram på isen, sittandes i en skridskokälke!

Anhöriga, vänner och eventuella personliga assistenter är också välkomna.

Mer information och anmälan »


Coloplast SpeediCath Flex

NoSCoS 5–7 maj 2022

Vartannat år samlas the Nordic Spinal Cord Society (NoSCoS) för en gemensam konferens. Fokus ligger på forskning och utveckling och deltagarna är företrädelsevis personer inom professionen för ryggmärgsskador. 2022 är det Stockholms tur att ta hand om värdskapet den 5–7 maj på Quality Hotel Friends i Solna: NoSCoS2022 »

I samband med NoSCoS 2017 i Linköping inledde RG, Coloplast och NoSCoS ett samarbete med syftet att få fler personer med ryggmärgsskada till konferensen för att få en balanserad dialog och rätt perspektiv med brukaren/patienten i centrum. Upplägget föll mycket väl ut då och fortsatte i Köpenhamn 2019. I år är själva huvudtemat på konferensen ”Peer support” (förebilder), och Coloplast är även denna gång med och stöttar RG-medlemmars deltagande. Vi hoppas på att få med oss många RG-förebilder som kan lyfta vikten av Aktiv Rehabilitering och förebilder på konferensen.

Om du är intresserad av att delta som förebild på NoSCoS, kontakta RG:s verksamhetschef Veronika Lyckow, veronika.lyckow@rgaktivrehab.se. Mer information kommer under 2022.

Läs om det första samarbetet under NoSCoS 2017 på kick.se här »


Nu kan du söka till introkursen våren 2022

”Det bästa och mest mentalt utvecklande som hänt sedan jag skadade mig (förutom att bli Pappa, pretty damn good anyway 😉)” – deltagare Introkurs

För 2022 har vi finslipat kursinnehållet med ökat fokus på ADL-träning och rullstolsteknik.

  • All träning på kursen har en tydligare koppling till din vardagsmiljö.  
  • Du får introduktion till träningsformer som du kan fortsätta utveckla hemma.
  • Du får träffa och tränas av duktiga förebilder som själva har en skada liknande din egen.
  • Du får hjälp att sätta mål och kommer att uppleva tydliga framsteg på bara en vecka.
  • Vi samtalar i grupp och enskilt om aktuella ämnen som är viktiga för dig med ryggmärgsskada.

Introkursen vänder sig till dig som nyligen har fått en förvärvad ryggmärgsskada eller som lever med liknande förutsättningar. För att delta är minimikravet att du har en manuell rullstol som du använder större delen av dagen. För personer med gå-/ståförmåga finns inget krav på rullstol.

När: 4–10 april (3–10 april för ledare)

Var: Bosön, Lidingö

Ansök senast: 21 februari

Till ansökan och mer information »


RG Aktiv Start

RG Aktiv Rehabilitering är stolta att meddela att Allmänna Arvsfonden har bifallit RG:s projektetansökan RG Aktiv Start. Syftet med projektet är att skapa en ny form för uppsökande verksamhet som är maximalt anpassad efter de förutsättningar som idag råder i samhället, inklusive en anpassning till nationell högspecialiserad vård, och som inkluderar fler målgrupper, främst anhöriga och personer med höga skador. Våra samarbetspartners är samtliga universitetssjukhus Umeå Universitetssjukhus, Akademiska sjukhuset Uppsala, Karolinska University Hospital, Department of Neurology, Rehabiliteringsmedicinska kliniken, US i Linköping, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Högsbo sjukhus samt Skånes universitetssjukhus (SUS). Övriga samarbetspartners är Stiftelsen Spinalis, Ryggmärgsskadecentrum Göteborg och Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa Stockholms län. I övrigt kommer allt arbete i projektet självklart att ske i nära samarbete med RG:s ordinarie uppsökarverksamhet, som också kommer också att fortgå parallellt med projektet. RG Aktiv Start är ett treårigt projekt och beräknas dra igång i april 2022. För frågor kontakta RG:s verksamhetschef Veronika Lyckow: veronika.lyckow@rgaktivrehab.se


Egen Assistans

Årsmöte 2022

Årsmötet är din chans som medlem att ställa frågor, lämna in motioner och påverka föreningens verksamhet. Du får också höra mer ingående om föreningens aktiviteter, aktuella frågor med mera. I och med omställningen till nationell högspecialiserad vård för viss vård för personer med ryggmärgsskada och flertalet projekt är föreningen inne i ett intensivt utvecklingsarbete. 2022–2023 ser ut att bli en spännande, rolig och nyskapande tid, och vi vill gärna ha dig med på resan!

Årsmötet 2022 går av stapeln lördagen den 9 april i samband med vårens Introkurs på Bosön. Det kommer finnas möjlighet att delta både fysiskt på plats och online – alla som vill kan delta, oavsett var de befinner sig. Boka datumet redan nu. Mer information kommer under början av 2022. Vi ses lördagen den 9 april!


Faktura för medlemskap 2022

Du som redan är medlem i RG Aktiv Rehabilitering kommer att få fakturan för 2022 i mitten av januari. Om vi har din e-postadress skickas fakturan dit, annars skickas den med vanlig post. Om du inte hittar fakturan i din e-post kan det vara värt att även kontrollera mappen för skräppost, så att fakturan inte av misstag hamnat där.

Har du ny e-postadress? Meddela oss på kansliet@rgaktivrehab.se, så kommer både faktura och information rätt framöver.

Du som ännu inte är medlem i RG är varmt välkommen som medlem. Mer information och anmälan finns här »


Nästa års kurser och läger

I mitten av januari kommer ett nyhetsbrev som presenterar hela RG:s kursutbud för 2022. 


Medlemstidningen Kick på nätet

RG ger ut tidningen Kick till medlemmar och andra intressenter. Här förmedlas innebörden av Aktiv Rehabilitering – dess målsättningar och hur man når dem. Numera publiceras 70 procent av artiklarna på kick.se. Läs kick.se »


Ditt medlemskap gör skillnad

Bli medlem och ta ställning för allas rätt till Aktiv Rehabilitering och ett självständigt liv efter vars och ens personliga förutsättningar.


Annonsera

Vill ni annonsera i nyhetsbrevet, i tidningen Kick eller på vår hemsida? Information om möjligheterna finns i annonsbladet »

Kontakta vår annonssäljare Peter Sundström på e-post peter@bs-media.se eller telefon 08-10 39 20.


 RG Aktiv Rehabiliterings samarbetspartner 2021

Coloplast
Decon
StarMobility
Zoomability
Panthera

Samarbetspartner på kurser och läger


facebookinstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i RG Aktiv Rehabilitering eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!