Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Som mottagare av detta nyhetsbrev ska du vara minst 25 år gammal och medveten om att det innehåller information om produkter med alkohol. Om detta inte stämmer ber vi dig att avregistrera dig på länken längst ner.
Yes, som ni såg i ämnet för veckans nyhetsbrev så har vi alltså fått utmärkelsen "Årets Vita Nyhet" av Allt Om Vin och för det är vi såklart både glada och stolta.

Vinet i fråga är Nik Weis Schiefer Riesling Feinherb 2020 som ni hittar på Systembolaget via denna länk. 149kr kostar detta underbara vin. 

Vinet är en s.k. Gutswein, vilket innebär att druvorna endast kommer från egna vingårdar från olika lägen inom Mosel. Jordmånen består av grå skiffer (grey slate) som ger vinerna en ursprungstypisk mineralitet. Vinet fick jäsa med endast naturlig jäst, vid låg temperatur i ståltank. Efter avslutad jäsning fick vinet vila på sin jästfällning en tid för extra komplexitet.

Blommig doft av stenfrukt och mineral. Frisk och elegant smak med karaktär av exotisk frukt som persika och ananas, päron och mineral. Vinet är en Feinherb som kännetecknar ett vin i torr och elegant stil men med en viss restsötma. I detta fallet 22 g/L vilket balanseras fint av den friska syran. Servera kyld som aperitif, sällskapsvin, till färska skaldjur eller olika rätter av fisk, skaldjur och matiga sallader. Gärna till en ostbricka.

FYND ! / Allt om Vin nr 6 & 8,2021
Ett riktigt FYND / Dina Viner 2021-21
5p / DN (Alf  Tumble) 29 maj, 2021.
4+ / Nr 2 av "Bästa köpen fasta vinnyheter Juni -vita  / Vinbanken 
Topp 3 (2:a plats av fasta juni-nyheter) / Winetable - Andreas Grube

92p / James Suckling

Nik Weis grundades 1947 av Nicolaus Weis. Vingårdarna om 39 hektar sträcker sig över några av Mosels absoluta pärlor med cru-lägen som Piesporter Goldtröpfchen, Bockstein, Saarfeilser, Wiltinger m fl. Nik Weis är medlem i organisation ”Verband deutscher Prädikatsweingüter” (VdP) där vingårdarna indelas i Gutswein, Ortswein och Grosses Gewächs (”Grand” Cru). Nik Weis viner är certifierade med hållbarhetscertifierade med "Fair´n Green".


Allt Om Vin Stora Vinguiden Mousserande - 4 ****

Champagne Vielle France Blanc de Noirs 2012 - SB.2054 - 459kr

Skördat för hand hösten 2012, första jäsning i ståltankar, andra jäsning i flaska. Jordmån består mestadels av Limestone & Kalk. Vinet har legat på sin jästfällning i 6,5 år.

En utvecklad och nyanserad champagne med mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, nötter, kryddor, rostat bröd, torkade aprikoser

Vinet har fått en fin utmärkelse i tidningen Allt om Vin November nr 11

FYND *****

"Djup och nötig i stilen, med gott om mogna gula och röda äpplen, nougat, och lite hasselnötter. Stort och fylligt, med bra balans i avslutet"

Maison Charles de Cazanove är beläget i hjärtat i staden Reims och deras ikoniska Cuvée Vieille France varit en del av Champagnehistorien sedan 1811.

De är en familjeproducent som kombinerar fräckhet och innovation Med ett starkt rykte i Frankrike och en anmärkningsvärd expansion på de internationella marknaderna utmärker sig Charles de Cazanove genom sin oklanderliga kvalitet och dynamiska, livliga stil

Ägarskap/vinmakare är Christophe Rapeneau och med hans familj har de ägt huset sedan 2003 och har arbetat i Champagne i över 120 år. Christophe hedrades som Champagne Winemaker of the Year 2017 (International Wine Challenge), och har blivit invald i Hall of Fame för champagne och mousserande viner

De förfogar över totalt 200 hektar vingårdar bland 64 byar som är certifierade Haute Valeur Environnementale (nivå 3): ett konstant arbete och engagemang för hållbarhet.

35 hektar tillägnad Champagne Vieille France olika cuvéer och är främst ifrån Montagne de Reims. Chamery, Ecueil, Champillon, Dizy, Ambonnay, Bouzy, Louvois, Sermiers, Mutigny, Taissy, Fontaine-sur- Ay, Tauxières-Mutry.


Årets Röda Vin i Beställningssortimentet - plats nr.5

Niepoort Nat' Cool Tinto 2020 1ltr flaska - SB.51900 - 199kr

Här är det årgång 2019 som testats men den har sålt slut så det är 2020 som nu finns att beställa och den är precis lika bra som 2019. 

100% Baga av 80 – 100 år gamla vinrankor från Quinta do Baixo med kalkrik jordmån. Vingården sköts biodynamiskt. Vinet jäser naturligt (utan tillsats av jäst) under 5 veckors tid med tekniken Maceration Carbonique. Buteljering utan filtrering. Drink Me ”naturally, cool and funky” är Niepoorts första vin i kategorin Nat Cool, ett koncept framtaget av Niepoort och flera producenter för viner med minimalt med SO2 (Svaveldioxid) och med moderat alkoholnivå. Dirk vill också visa en ny och modernare sida av druvan Baga.

Ljust röd i blommig, fruktig stil med smak av mogna röda och mörka bär, viol, kryddor och mineral. Vinet är mjukt och samtidigt komplext och påminner lite om en Beaujolais Cru eller Nebbiolo i stil. Servera lätt kyld till ost-och charkbricka, grillat ljust kött och fågel.


Allt Om Vin Stora Vinguiden Rött Vin - 3***

Marquis de Beys Red 2017 - SB.22325 - 199kr

100% Manuell skörd, jäst betongtankar i ca 10 dagar, med malolaktisk jäsning som påbörjas spontant. Sedan blandas vinet och lagras 18 månader på franska ekfat både nya och äldre fat.

Nyanserat, något utvecklat, Fylligt o kraftigt vin med stora inslag av mörka bär, svarta vinbär, kryddor, lakrits, peppar, fat och örter. Mjuka runda tanniner med en mycket elegant avslut. Ett vin som kan lagras länge för den som har tålamod.

Domaine des Tourelles grundades av franske Francois-Eugène Brun år 1868 i Chtaura. Familjen var ursprungligen jordbrukare med en djup förståelse för miljö och naturligt jordbruk.

Vid senaste sekelskiftet tog familjen Issa över Domaine des Tourelles från ättlingar till vinpionjären Brun och man har idag över 35 hektar vinmark och  ambitionen är klar – alltid kvalitet före kvantitet!!

I vineriet används naturliga metoder och ingen elektricitet behövs för kylning, vid framställning av röda viner. Allt sker naturligt. Firman återvinner också allt mtrl och pressrester etc. så inget går till spillo. 

Jordmånen är rik på kalksten och järn och bidrar till mineralrika viner. Man använder endast naturlig jäst och vid buteljering tillsätts minimalt med Sulfiter. Serien Marquis de Bey och Syrah du Libanon mognar i ekfat, övriga framställs i ståltank. De röda får mogna på flaska ytterligare ett år innan lansering. 

Domaine des Tourelles räknas som en av de allra främsta vinproducenterna i Mellanöstern och vinerna har erövrat flera internationella utmärkelser. Financial Times har förtjust utnämnt det till "Libanons mest förföriska vinegendom".


Allt Om Vin Stora Vinguiden Rött Vin - 3***

Langmeil Hangin Snakes 2019 - SB.72056 - 229kr

2017 har sålt slut och skall uppdateras till 2019

Framställt av 96% Shiraz och 4% Viognier. Vinet lagrades på ekfat under 12 månader. 90% på franska nya ekfat och 10% på amerikanska gamla »Hogsheads fat«.

Fyllig och komplex med inslag av mörka bär som björnbär och plommon med en balanserad ekfatskaraktär, pepprighet och en fräsch fruktighet från Viognierdruvan. Vinet har mjuka tanniner och en elegant lång eftersmak. Passar till mustig gryta, lagrade ostar och olika rätter av nöt och fläsk.

Historien om Langmeil började 1841 med Christian Auricht, som emigrerade från Tyskland till South-Australia. 1843 planterade han de första Shiraz-stockarna i Barossa Valley som är idag de äldsta Shiraz-stockarna i världen. Vinet Freedom Shiraz 1843 är uppkallat efter honom. Idag drivs Langmeil av familjen Lidner som har ett mycket ambitiöst team, med målet att alltid producera toppkvalitet. Man använder sig av toppmodern utrustning och gamla traditionella metoder och har genom åren fått stora internationella utmärkelser och priser, inte minst för sin Freedom Shiraz 1843. Paul Lidner är ansvarig vinmakare. Bröderna Paul och James Lidner köpte Langmeil år 1996, som då stod övergivet. James Halliday Australian Wine Companion har klassat Langmeil med 5 röda stjärnor flera år i rad. 


Allt Om Vin Stora Vinguiden Rött Vin - 3***

Colinas Reserva 2012 - SB.2123 - 225kr 

70% Touriga nacional, 15% Cabernet sauvignon, 15% Merlot. Handskörd och jäsning med naturlig jäst i ståltank. 12 månader lagring i 225 L stora franska ekfat. 20% ny ek, resten är 1 och 2 år gammal ek.

Stor doft av mörka bär, mineral och kryddor. Smaken är fyllig med inslag av björnbär, viol, körsbär, mörk choklad, kryddor och mineral. Passar till smakrika rätter av ljust och mörkt kött, gärna vilt.

Årgång 2012 har lanserats med en ny design, men vinet är framställt av samma druvblend och liknande vinifikation och fathantering som årgång 2011.

GULD / DryckesListan.se v 53.

Vingården Colinas köptes år 2009 av Carlos Dias då han återvände till Portugal efter många framgångsrika år i Schweiz. Där hade han drivit upp och senare sålt klockvarumärket Roger Dubuis. Nu ville han satsa på kvalitet från Portugal och med mottot "Proudly Produced in Portugal" driver han nu totalt 7 olika vingårdar fördelat på 320 hektar i regionerna Dão, Vinho Verde och Bairrada. Pascal Chatonnet är konsult för alla vinerna och grappa-producenten Capovilla för de druvdestillat som snart lanseras. 

Colinas ligger i Bairrada där kalkrik jordmån och närhet till Atlanten ger förutsättning för eleganta viner av högsta kvalitet.


Allt Om Vin Stora Vinguiden Rosévin - 4****

Château les ValentinesRosé 2020 - SB.70019 - 209kr

30% Cinsault, 30% Grenache, 20% Syrah, 20% Mourvèdre från kalkrik jordmån i Provence. Handskörd, kort skalkontakt och jäsning i ståltank vid 18 grader. Vinet är ekologiskt certifierat.

Ljust rosa färg, blommig doft och fyllig smak av röd citrus, mogna hallon, tranbär och mineral. En lätt kryddighet finns av fänkål och anis, lång frisk eftersmak. Utmärkt aperitif och sällskapsvin samt till färska skaldjur, matiga sallader och fågel. 

Vingården köptes av familjen Pons-Massenot 1997, de har genom åren satsat på kvalitet och miljö och några viner har idag ekologiskt certifikat. Med 50 hektar vingård strax intill havet i Côtes de Provence framställs vita, rosé och röda viner med friskhet och elegans. De viktigaste druvorna är Cinsault och Grenache. Namnet Valentines är inspirerat från ett av barnen som heter just Valentin.


Allt Om Vin Stora Vinguiden Vitt Vin - 4 ****

Wolfberger Pfersigberg Grand Cru Riesling 2017 - SB.2513 - 299kr

Denna Grand Cru ligger på en höjd invid byn Eguisheim, jordmånen består av sandsten och kalk(limestone) och ger Riesling med distinkt terroir och markerad syra. Vingården är på 74,6 hektar och vetter mot sydost, läget är torrt och varmt. Med målmedveden kvalitets-säkring sedan år 2004 har arbetet varit hållbart (agri confiance), skördeuttagen har begränsats och kvalitén ökat markant. Druvorna skördades för hand vid perfekt mognad och pressades i pneumatisk press. Juicen fick rinna av genom gravitation till ståltank, för jäsning under 1,5 månads tid vid 16 grader. Efter avslutad jäsning fick vinet mogna i 9 månader på sin jästfällning.

Gyllengul färg, fruktig doft av kanderad citrusfrukt och mineral. Smaken är torr, ren och frisk med inslag av äpplen, päron, citrus och bivax. Vinet har en viss mognad, komplex smak med markerad syra och mineralitet. Restsötma 2,9 g/L. Passar till smakrika rätter av skaldjur, gärna med heta kryddor, vitlöksfrästa räkor, smakrik fisk – och skaldjursgryta, lagrad ost och ljust kött/ charkuterier. Kan sparas upp till 10 år under rätt lagringsförhållanden.

Fynd! /Dina Viner Professional Edition 2021-26
91p / Dina Viner 2021-26
Prisvärt 15,5p / Vinjournalen 2021-05
Bra Köp **** / Allt om Vin 2021-08

Med 15 olika Grand Cru –lägen är Wolfberger den enskilt största producenten av Alsace Grand Cru, gällande antalet Grand Cru och total produktion. Företaget grundades av ett fåtal vinodlare i Eguisheim 1902, som det första cooperativet i Alsace. Idag har man en styrka av 120 årsanställda, 4 produktionsanläggningar och tot 1200 ha vingårdar genom 480 vinodlare som själva är delägare. Wolfberger är en premiumproducent med både storlek och bredd med allt från Edelzwicker (”W3”) upp till Grand Cru, däremellan olika stilar, bl a Signature –rangen som tas fram i samarbete med kända sommelierer. Antalet ekologiska viner växer och man är som första producent i Alsace fullt certifierad inom Sustainability, – ”agri confiance”


Allt Om Vin Stora Vinguiden Vitt Vin - 3 ***

Cune Monopole Blanco Seco 2019 - SB.84162 - 139kr

Druvor av 100% Viura. Vinet är jäst på ståltank som är temperatur kontrollerade.

Ljus gul i färgen. Torrt och friskt med inslag av blommor, päron, äpple och vinbär. Frisk o balanserad syra med ett långt bra avslut.

CUNE (Compañia Vinicola del Norte de España) är Riojas näst äldsta vinhus, och blev etablerat 1879 av bröderna Asua. Cune blev snabbt populärt som varumärke då spanjorerna tyckte det var svårt att uttala firmans hela namn, sedan dess har varumärket nästan byggts upp av sig själv. Cune ligger i Rioja Alta vid byn Haro.
Cune har en av Spaniens äldsta samlingar med Riojaviner och är fortfarande familjeägd. Cune är känd för sina Imperial viner som har haft stor framgång i över 50 år och blivit utsedd som Spaniens bästa vin av internationella vinskribenter.


EU:s nya dataskyddsförordning GDPR trädde i kraft 25 maj 2019, med anledning av det vill vi informera er som är mottagare av nyhetsbrevet om att er mailadress finns i vårt register, men inga övriga personuppgifter.

Vill ni avregistrera er från vårt nyhetsbrev är det enkelt att göra det via länk längst ner. Vill ni veta mer om vår uppdaterade dataskyddspolicy, vänligen kontakta oss på info@wickedwine.se

www.wickedwine.se

facebook.com/wicked.wine
instagram.com/wickedbeersociety
instagram.com/wicked_wine_club

twitter @ww_crew

---

Skicka vidare till en kollega

---

Telefon: 08-544 723 53 | info@wickedwine.se

Som mottagare av detta nyhetsbrev ska du vara minst 25 år gammal och medveten om att det innehåller information om produkter med alkohol. Om detta inte stämmer ber vi dig att avregistrera dig på länken nedan.

Din epost är registrerad antingen genom formulär på wickedwine.se eller att du har skrivit upp dig på någon av våra tävlingar på mässor och provningar.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!