Nyhetsbrev från Svenska Båtunionen. Problem med att se det? Öppna det i webbläsaren här!

 

Svenska Båtunionens nyhetsbrev december 2021

God Jul och Gått Nytt År önskar vi på kansliet och i Unionsstyrelsen till alla båtklubbsfunktionärer, båtförbund och prenumeranter. Kansliet är stängt 23 december men i övrigt försöker vi svara alla helgfria dagar. Dela gärna nyheter vidare i er klubb, på er hemsida eller i ert klubbblad.

 

Save the date Miljökonferens 2022

Svenska Båtunionens poulära miljökonferens planeras till den 17 februari, från kl 18. På miljökonferensen våren 2021 deltog närmare 200 båtklubbs- och båtförbundsfunktionärer. Lägg in en markering i din kalender redan nu, mer info kommer på batunionen.se och i nyhetsbrev.

 
SBU miljö
 
 

Titta in i nya BAS

Måndag 20 december och onsdag 12 januari kan du få en förhandstitt på “nya BAS”. Det handlar inte om utbildning, snarare små “aptitretare”. Grundligare genomgångar och utbildning kommer att erbjudas senare när systemet är mer färdigt och framför allt efter releasen i början av mars. (Foto Cecilia Sandén, Kristianstads kommun)

 
Anmälan
 
 

Passa på skrota båt före nyår!

Just nu pågår en båtskrotningskampanj där det är gratis att skrota båten. Transporten får dock betalas av ägaren men Båtretur bjuder på transporten om de kan hämta minst fyra båtar från samma plats med samma transport. (Foto Hans-Jörgen Alsing)

 
batretur.se
 
 

Nytt BAS februari-mars 2022

BAS kommer snart i ny version och blir ännu bättre. Om din klubb inte använder BAS idag är det nu verkligen läge att fundera på att lägga över administrationen i BAS.

Stängning av nuvarande BAS sker 17 februari och vi startar nya BAS senast 3 mars. Ni kommer alltså kunna avsluta 2021 och inleda 2022 i “vanlig ordning” i nuvarande BAS-system. All data kommer att migreras från befintligt system till det nya under den tid BAS är stängt. Alla era medlemmar, avgifter, fakturor m.m. kommer att finnas i nya BAS när ni öppnar det. Vi kommer att använda e-postutskick till “BAS Ansvarig” i båtklubbar och båtförbund som primär informationskanal rörande nya BAS. Se därför till att ni har registrerat rätt person på den funktionen i klubben och att det finns en fungerande e-postadress till personen.

I nya BAS kommer du inte att hitta en massa nya funktioner. Däremot kommer man att göra saker på nya sätt. En devis är att “det ska vara lätt att göra rätt”. Processer, som t.ex. att fakturera, kommer att vara mer guidade med tydliga steg. Detta ger bättre stöd för användaren men det innebär även högre grad av styrning vilket kanske kan göra att de som skapat egna “workarounds” och processer kan uppleva begränsningar. När nu sluttesterna börjar komma igång kommer vi också kunna göra förhandsvisningar och presentationer. Information om sådana förevisningstillfällen kommer att spridas så brett vi bara kan. Läs nyhetsbrev, kolla Svenska Båtunionens hemsida, kolla det regionala båtförbundets hemsida m.m.

 

Stora Båtklubbsdagen och Stora båtklubbskvällar 2022

Planeringen inför Stora Båtklubbsdagen 2022 har startat. Avsikten är att den återigen ska genomföras fysiskt på båtmässan i Göteborg lördagen 5 februari och i Stockholm 12 mars.

En nyhet inför 2022 är att vi även kommer att genomföra valda delar av programmet digitalt under rubriken Stora Båtklubbskvällen under ett antal vardagskvällar i mars. Där kan du som är båtklubbs- eller båtförbundsfunktionär ta del av innehållet i webbinarier där föreläsarna från Stora Båtklubbsdagen håller sin presentation live men digitalt.

Håll utkik i kommande nyhetsbrev och på batunionen.se för program och tider!

 
SBU kalender
 
 

SBU-akademin - kunskap för båtklubbar och båtförbund

På Svenska Båtunionens hemsida har vi samlat en mängd information om förenigsarbete och föreningsdemokrati till stöd för dig som båtklubbs- och båtförbundsfunktionär. Till våren kommer Svenska Båtunionen genom de regionala båtförbunden att erbjuda digitala utbildningar för båtklubbsfunktionärer. Utbildningar under planering är Styrelsens ansvar (2 x 1,5 tim), Att genomföra årsmötet (1,5 tim), Att genomföra Rorsmansmärket (1,5 tim), m.m. Utbildningarna genomförs kvällstid, vardagskvällar i mötesverktyget Zoom.

Håll utkik i kommande nyhetsbrev och på batunionen.se för program och tider! (Bild: Digitalmuseum.)

 
SBU-akademin
 
 

Båtriksdagen 2022

Svenska Båtunionens årsmöte, Båtriksdagen, kommer om pandeminläget tillåter att hållas i Karlstad 26-27 mars 2022.

Till Båtriksdagen utser de anslutna båtförbunden och två riksomfattande klubbar delegater.

Nominera till Unionsstyrelsen

Båtriksdagen väljer Unionsstyrelsen. Anslutna båtförbund och de två riksomfattande klubbarna kan nominera kanditater till Svenska Båtunionens styrelse senast 20 januari. Läs mer och ladda hem blanketter på batunionen.se.

Sista dag för motioner 15 januari

Motioner till Båtriksdagen lämnas från de regionala båtförbunden. Om er båtklubb vill att Svenska Båtunionen ska driva en fråga eller utföra en viss verksamhet så är det dags att kontakta ert regionala båtförbund som kan motionera till Båtriksdagen. Läs mer om Båtriksdagen 2022 här. (Bild: Tekniska museet.)

 

Årsrapportera i BAS senast den 31 januari

Statistiken i BAS läses automatiskt av 1 januari. Båtklubbens BAS-ansvariga behöver bekräfta/justera medlemstalen under januari månad. 31 januari är sista dagen för klubben att korrigera sitt medlemsantal, därefter låses medlemstalen och det är dessa som kommer att ligga till grund för er medlemsavgift till båtförbundet.

Medlemsredovisningen sker i BAS (Båtunionens AdministrationsSystem). Du når BAS via internet på adressen https://bas.batunionen.se, därifrån loggar du in. Om du glömt användarnamn och/eller lösenordet kan du skaffa nytt i inloggningsdialogen.

Om du inte har något användarkonto ännu kontaktar du ditt regionala båtförbund för att komma igång.

Det finns en film på Youtube med instruktioner för hur du gör årsrapporteringen. Filmen är ett år gammal men gäller fortfarande. Det enda som förändrats är inloggningen där du numer måste verifiera med antingen BankID eller engångskod via SMS. (Bild: Digitalmuseum.)

 

Nominera till Årets Båtklubb 2021

Priset är enastående: förutom äran och uppmärksamheten som året bästa båtklubb, en samling båttillbehör värda långt över 100 000 kr. Nynäshamns Segelsällskap utsågs till Årets Båtklubb 2020 och nu öppnas möjligheten att delta i kampen om 2021 års utmärkelse.

 
Nominera här
 
 

Båtklubbsförsäkring ingår i medlemsskapet

Årsskiftet kan innebära huvudförfallodag för båtklubbens försäkringar. Tänk på att båtklubbsförsäkring i Svenska Sjö ingår i medlemskapet i Svenska Båtunionen. Har båtklubben lite större verksamhet eller mer värdefulla byggnader och utrustning så finns det mycket prisvärda tilläggsförsäkringar också. Passa på att kolla så att ni inte är dubbelförsökrade eller betalar för mycket för ert försäkringsskydd, kontakta Svenska Sjö för mer information!

 
Läs mer här
 
 

Nominera till Båtlivets Unga Hjälte

Vem eller vilka blir Båtlivets unga hjälte 2021? Utmärkelsen Båtlivets Unga Hjältar ska gå till en ungdom eller en grupp ungdomar som gjort något utöver det vanliga i båtlivssammanhang. De kan ha startat en verksamhet för barn i sin klubb, räddat någon i nöd eller på annat sätt visat handlingskraft och civilkurage i båtlivet. Priset delas ut till en hjälte i båtlivet som är max 30 år gammal.

 
Nominera här
 
 

Unionsrådet hölls 20-21 november

Visioner och mål för Svenska Båtunionens verksamhet stod i fokus för årets Unionsråd. Ett 50-tal delegater från båtförbund i hela Sverige fanns på plats.

Det var efter önskemål från ordföranden i båtförbunden som Unionsstyrelsen hade vikt hela årets Unionsråd till denna angelägna diskussion.

Det övergripande förslag till vision som Unionsstyrelsen hade tagit fram var tydligt och klart: ”Tillsammans skapar vi det goda båtlivet”. (Foto Lars-Åke Redéen. Musikanten Åke Hellman levererade skärgårdskänsla till Unionsrådet.)

 
Läs mer här
 
 

Passa på att stärka klubbens kassa till jul - sälj lotter till Uppesittarkväll

Genom Svenska Båtunionens medlemskap i Folkspel kan båtklubbar och förbund tjäna extra pengar genom försäljning av lotter. Digital försäljning stöds nu också. Titta in på Folkspels kampanjsidor för att beställa lotter och ladda ned försäljningsmaterial.

 
Läs mer här
 
 
Home PageFacebookTwitterInstagram

Copyright © 2021 All rights reserved.

Du får detta meddelande för att du har ett funktionärsuppdrag i båtklubb inom Svenska Båtunionen, är användare med administratörsuppdrag i BAS eller själv anslutit dig till prenumerationslistan.

Postadress:
Svenska Båtunionen, af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm, Sweden

Uppdatera mina uppgifter eller avregistrera mig från nyhetsbrevet.

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!