Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV JUNI, 2021

Nu publiceras topplistorna för svensk grisproduktion 2020

Varje år tar Gård & Djurhälsan fram topplistor med de bästa besättningarna utifrån de resultat som sänds in från besättningar med WinPig eller PigWin.

Klockan 12:30, 15 juni publiceras pristagarna i kategorierna:

 • Smågrisproduktion
 • Slaktgrisproduktion
 • Livdjursproduktion

Årets topplistor – för alla tre kategorier – hittar du här >> Topplistor 2020 

 

Vad påverkar smaken på lammkött 

Lammlyftet har tagit fram en svensk standard för lammköttskvalitet; Meat Standard Sweden lamm (MSS lamm). Standarden innehåller parametrar som påverkar olika kvalitetsegenskaper hos det svenska lammköttet. I projektet har det tagits fram korta föreläsningar om de olika kvalitetsegenskaperna.

Lär mer >> Lammlyftet - Faktorer som påverkar lammköttets smak

 

Äter vi för mycket kött i Sverige? 

I ett projekt, finansierat av Branschutvecklingspengen, har vi tillsammans med Svenskt Kött tagit fram fakta om kött. Materialet är fritt att ladda ner och använda för den intresserade. Frågor runt materialet besvaras av medarbetarna på Svenskt Kött. I filmen nedan får vi svar på frågan om vi äter för mycket kött i Sverige.

Film >> Äter vi för mycket kött i Sverige?

 

Ny rapport om klimatåtgärder på svenska gris-, nöt- och lammgårdar

Rapporten beskriver de tio viktigaste klimatåtgärderna för gris-, nöt- och lammgårdar. Åtgärderna är värderade efter effekt på utsläpp av klimatgaser, ekonomi och möjlighet för genomförande. I materialet beskrivs även åtgärder som ger stor klimatnytta men där de ekonomiska förutsättningarna i dagsläget saknas för genomförande. Vill du veta mer kan du ladda ner materialet på Svenska Köttföretagens hemsida. Här finns rapporten i sin helhet och de tio viktigaste åtgärderna för respektive djurslagen gris, nöt och lamm i form av PDF-filer. Illustrationerna i rapporten finns att ladda ner som pp-fil eller bilder.

Läs mer >> Klimatåtgärder för svenska gris-, nöt- och lammgårdar

 

Utlysning av Branschutvecklingspengen 2021

Sveriges köttbönder sätter årligen av 3 Mkr i form av Branschutvecklingspengen i syfte att utveckla näringarna inom gris, nöt och lamm. Utlysningen ska möta varje djurslags behov och utmaningar och samtidigt bidra till lönsamhet i hela värdekedjan. Sista datum för ansökan är den 31 augusti 2021.

Läs mer om utlysningen här! >> Branschutvecklingspengen

15% rabatt
på galtdoft och nulbid

Under JUNI månad har vi 15% rabatt på galtdoft och nulbid. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår Webbshop

Fraktfritt vid order över
1200 kr exkl. moms

15% rabatt
på scannergel och undersökningsgel

Under JULI månad har vi 15% rabatt på scennergel och undersökningsgel. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår Webbshop

Fraktfritt vid order över
1200 kr exkl. moms

Fler livdjur till folket! 

Svenska Köttföretagen har tillsammans med Topigs Norsvin och Gård & Djurhälsan startat upp ett samarbetsprojekt på tre av våra livdjursgårdar, med syfte att förbättra och slipa på gårdarnas produktion. Våra livdjursproducenter är oerhört skickliga, men det finns alltid saker som kan skruvas på för att förbättra både ekonomin och produktionen.

Vi gör en djupdykning i allt som rör grisarna, från foder till management och allt däremellan.

Projektet löper över ett halvår och efter det gör vi en utvärdering för att se om det är något vi kan ta vidare till våra andra livdjursproducenter.

 

Försäljningen av semin och livdjur ökar 

Seminförsäljningen ökade med 10,6% i maj och vände därmed den nedåtgående trenden. Sedan årets början har försäljningen nu ökat med 0,5%. Försäljningen av semin från någon av våra 3 faderraser ökade med 10,6% i maj och har ökat med 0,4% sedan årets början. Försäljningen av semin från våra moderraser ökade med 10,7% i maj och har ökat med 1,8% sedan årets början.

Läs mer >> Seminförsäljning

Efter en stor ökning i försäljningen i april med 19,6%, så minskade försäljningen med 3,7% i maj. Sedan årets början har dock försäljningen ökat med 3,8%. Hybridämne är den största kategorin med 48% av volymen.
Försäljningen av alla kategorier djur ökade i april.

 • Försäljningen av dräktiga gyltor minskade med 23,9% i maj, och har minskat med 7,2% sedan årets början.
 • Försäljningen av obetäckta gyltor ökade med 35,5% i maj och har ökat med 10,3% sedan årets början.
 • Försäljningen av ämne minskade med 16,9% i maj, men har ökat med 1,3% sedan årets början.

Läs mer >> Livdjursförsäljning

 

Genetiken fortsätter att leverera

Gård & Djurhälsan publicerade nyligen de årliga medeltalsberäkningarna för svensk grisproduktion 2020. Resultaten visar på produktionsförbättringar inom både smågris- och slaktgrisproduktion. Suggorna både födde och avvande fler grisar år 2020 jämfört med 2019. Slaktgrisarna hade en fortsatt hög tillväxthastighet och utnyttjade fodret effektivare jämfört med föregående år.
Medelbesättningen ökade med +0,2 fler levandefödda och +0,2 fler avvanda och i de 25% bästa besättningarna var ökningen +0,3 fler levandefödda och +0,3 fler avvanda.

>> Medeltal suggor

>> Medeltal slaktgrisar

 

Snart är sommaren här! 

Under sommarhalvåret finns några saker som vi behöver fokusera på lite extra för att få så hög kvalitet på våra semineringar som möjligt!

Temperaturen har vi alltid i fokus, men tänk även lite extra på hygien och ståbrunst under den varma årstiden.

Våra tempererade budbilar är våra i särklass bästa leveransalternativ, där doserna transporteras i rätt temperatur och i en kontrollerad miljö hela vägen från seminstationen ända fram till utlämningsplatsen. Budbilen trafikerar i dagsläget Östergötland, Halland och Skåne två dagar i veckan och körs alltid av våra kunniga och erfarna transportörer. Bor du i något av dessa områden men inte använder budbilen idag men vill göra det, kontakta vår ordermottagning så hjälper de dig. Vi har även vanliga budbilar vissa dagar som trafikerar Mälardalen och Västergötland som kan vara ett bra alternativ om du bor i något av dessa områden.

Men minst lika viktig är temperaturen som doserna förvaras i på gård. Kontrollera regelbundet att temperaturen är rätt inställd i klimatskåpet, tex med hjälp av en Min/Max-termometer. Ta aldrig med fler doser ut till betäckningsavdelningen än vad du kan hålla rätt temperatur på. Du bör inte ta med doser tillbaka till klimatskåpet.

 1. Rätt temperatur på semindoserna i alla led är viktigt +17-18°C är en bra rikttemperatur.
 2. Använd handskar vid rengöring och seminering. Byt handskarna när de blir smutsiga.
 3. Tänk på att göra suggans/gyltans vulva ren innan seminering. Använd ett torrt & rent papper som inte luddar.
 4. Om du behöver rengöra ytterligare med vatten och tvål, tänk på att skölja noggrant och torka torrt efteråt. Både vatten och rengöringsmedel är skadliga för spermierna.
 5. Håll katetern ren vid seminering. Var försiktig med avföring. Blir katetern smutsig - ta en ny kateter!
 6. Seminera gärna tidig morgon när det är svalare. Då är suggorna/gyltorna aktivare och visar tydligare ståreflex.
 7. Sortera oanvända doser som brännbart material om du slänger någon.

Kontaktuppgifter ordermottagning
Tel: 010-130 89 32
E-post: order@kottforetagen.se

 

Fototävling

Har du lyckats fota en rolig, söt, tokig, vacker, galen bild på dina grisar. Vi letar bilder till vår almanacka 2022 och anordnar nu en fototävling. De tre bästa bidragen kommer publiceras i almanackan och personerna bakom vinner presentkort i vår webshop. Vi vill ha in era foton senast 31/7.

Skicka bidraget till >> order@kottforetagen.se

 

Transport- och öppettider i midsommar

Onsdag 23 juni

 • Sista dagen innan Midsommar att skicka postpaket.
 • Faderraserna skickas ut som longlife till baspris.

Torsdag 24 juni

 • Inga postpaket kan skickas.
 • Biltransporter går till vissa områden.
 • Ordermottagningen stänger kl. 10.00
 • Paket som ska skickas söndag 27 juni ska vara förbeställda senast kl. 10.00.

Fredag 25 juni Stängt

 

Vid frågor kontakta ordermottagningen 010-130 89 32. 

 

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 | 541 31 Skövde
Tel 0500-48 30 65 | info@kottforetagen.se | kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!