Nyhetsbrev nr 11, 20 maj 2021
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att se nyhetsbrevet i din webbläsare.
Inte prenumerant än? Skriv upp dig för prenumeration här!
Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev! Klicka här

Tydliga riktlinjer skapar framtidens konståkning

Den 8 och 9 maj genomförde vi i förbundet vår verksamhetskonferens. Det var två intensiva dagar med digitala möten där vi från förbundsstyrelsen, förbundskansliet samt representanter från distrikt och våra olika kommittéer möttes och gick på djupet i vår verksamhetsutveckling. Tillsammans representerar vi förbundet där alla föreningar är medlemmar.

Syftet var att sätta svensk konståknings riktning framåt utifrån Strategi 2026. Vi gick igenom verksamhetsdokument som förbundets verksamhetsplan, förslag till Förbundsutvecklingsplan (FUP), utformning av det nya tränarutbildningssystemet, uppdatering av licenskriterier för föreningar från och med säsongen 2022/2023 samt förslag till uppdragsbeskrivning för kommittéer och distrikt. En viktig del var självklart också det fortsatta genomförandet av handlingsplanen för att säkerställa trygga och utvecklande idrottsmiljöer.

Konferensen var – som alltid – central för en positiv vidareutveckling av vår idrott. Vi hade givande diskussioner och jag upplevde att det finns ett stort engagemang och mycket energi inom förbundets olika delar. Alla strävar vi efter samma mål - att göra svensk konståkning ännu bättre!

Med förankring i konferensen har vi goda möjligheter att implementera svensk konståknings vägledande dokument hos distrikt och föreningar. Nu pågår ett arbete med att sammanställa och ta tillvara konferensens diskussioner och utifrån dessa färdigställa dokumenten så att de kan börja tillämpas inför uppstarten inför säsongen 2021/2022. Alla verksamhetsdokument syftar ytterst till att stödja föreningarna i det lokala arbetet och därmed samtliga medlemmar inom svensk konståkning.

Personligen upplevde jag konferensen och kontakten med alla deltagare som oerhört givande. Vi fick viktig input från distrikt om vilka behov som finns i våra föreningar. Här får jag också användning av min erfarenhet från föreningsarbetet efter tolv år som föreningsordförande. Jag förstår behovet av tydliga riktlinjer och stödjande dokument för att underlätta verksamhetsarbetet för föreningar och distrikt – som företrädesvis bedrivs på ideell basis. Allt för att vi tillsammans ska utveckla trygga idrottsmiljöer för aktiva och trygga arbetsmiljöer för tränare och ideellt arbetande funktionärer. På så vis kan vi tillsammans – med ledorden glädje, glöd och gemenskap – göra konståkningen ännu mer attraktiv, både för befintliga medlemmar och nya. Vi vill ju växa och utvecklas och ständigt bli bättre på det vi gör!

/ Helena Rosén Andersson, Förbundsordförande

 

 

Team Sweden 2021/2022.

Uttagningen till Team Sweden för kommande säsong är nu klar. Elva åkare och ett par har uppfyllt poängkriterierna inför säsongen 2021/2022.  

- Vi har ett starkt Team Sweden inför nästa säsong som även är ett OS-år. Vi har OS-platser i både dam- och herrklass, vilket är otroligt roligt och stimulerande. Nu behöver vi visa höga resultat för att SOK också ska dela ut OS-biljetter. På juniorsidan är säsongens stora mål att nå final på JVM, säger Anna Burwall, sportchef på Svenska konståkningsförbundet.

 
Läs mer →
 
 

Covid-19: Lättnader för idrotten från 1 juni.

Från den 1 juni införs lättnader för idrotten. Det gäller bland annat för läger och tävlingar. Lättnaderna innebär också att tester kan genomföras från 1 juni förutsatt att myndigheters och regeringens råd, riktlinjer och beslut avseende covid-19 efterlevs.

Här kan du läsa mer om lättnader för idrotten.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för idrotten och specifikt för svensk konståkning i nuläget (riktlinjer uppdaterade 30 april).

-------------------------------------

OBS! Nya riktlinjer för svensk konståkning från och med 1 juni kommer inom kort.

-------------------------------------

Tänk på!  Det är föreningen som är juridiskt ansvarig för sina aktiviteter och att dessa uppfyller gällande lagar, regler, allmänna råd och rekommendationer. 

 

Brev till regeringen: Alla unga vuxna behöver få träna: före höjt publiktak.

I ett brev till regeringen daterat den 12 maj skrev Svenska Konståkningsförbundets styrelse om vikten av att alla unga vuxna ska få träna i kommunala idrottsanläggningar igen. Och detta i vart fall innan kommunerna tar in mer publik i sina anläggningar.

 

 
Läs mer →
 
 

Sökes: Arrangörer till förbundsarrangemang säsongerna 2021/2022 och 2022/2023.

Att arrangera ett mästerskap eller en elitseriefinal ger minnen för livet! Arrangemanget genomförs som ett samarbete mellan arrangerande förening och Svenska Konståkningsförbundet med en tydlig avtalsreglerad fördelning mellan ekonomi och ansvar. 

Här hittar du mer information om arrangemangen
Här hittar du ansökningsformulär.

 

Svenska Konståkningsförbundet är 2020 års miljöförbund.

Nio konståkningsföreningar var med och städade Sverige under 2020. Deras insatser resulterade i att Svenska Konståkningsförbundet blev 2020 års miljöförbund. Det avslöjades på Städa Sveriges digitala årsmöte 6 maj.

 

 
Läs mer →
 
 

Nytt från sporten. 

Landslag

Team Sweden 2021/2022 (singel och par) 

Följande åkare är uttagna till Team Sweden, Svenska Konståkningsförbundets Senior- och juniorlandslag (singel, par och isdans) säsongen 2021-2022:

Seniorer damer och herrar
Matilda Algotsson, Cassandra Johansson*, Emelie Ling, Nikolaj Majorov, Illya Solomin*, Josefin Taljegård, Anita Östlund

Juniorer damer och herrar
Josefin Brovall, Julia Brovall, Jonathan Egyptsson, Casper Johansson, Emelie Nordqvist, Oliver Praetorius

Paråkning
Greta Crafoord/John Crafoord 

* Åkare som föregående säsong tillhört Team Sweden men som på grund av skada inte lyckats nå poängkraven hamnar tillfälligt på paus, under en säsong, tills dess att poängen är nådd.

Läs mer här.

 

ISU Synchronized Skating Development Training Seminar for Junior Age Skaters and their Coaches 

Svenska Konståkningsförbundet har tagit ut fyra åkare och två tränare ur Team Moonlights till ett internationellt utvecklingsprojekt i Vierumäki, Finland den 20-26 juli 2021.  

Läs mer om projektet här.

Olympic Development Project 2018-2021 

Nedanstående åkare och tränare kommer representera Sverige på ISU Olympic Development Project i Vierumäki, Finland den 26-31 Juli 2021. Projektet har pågått i fyra år, och träffen i sommar är den sista.  

Åkare:  Casper Johansson, Tibro KK och Emelie Nordqvist, Lerums KK                               

Tränare:  Girts Jekabson, Lerums KK och Jessica von Rosen, Enebybergs IF Konståkning 

Läs mer om projektet här.

 

Tips!  

Pratamera Sport – mental träning online 

I Pratamera Sports program bygger du en personlig tuffhetsmodell som du tar med dig ut på arenan. Med fokus på utförandet vässar du din förmåga att utmana dina begränsningar, ta dig an motgångar, prestera under press och nå dina mål.  Programmet bygger på vidareutveckling av KBT (kognitiv beteendeterapi) som kallas för ACT (acceptence and commitment theraphy). Med Pratamera Sports mentala träningsprogram för föreningar kan idrottare på både junior- och elitnivå maximera sina prestationer och må bättre på ett långsiktigt hållbart sätt. Läs mer om programmet här. Kontakta Pratamera Sport direkt vid intresse på hej@pratamerasport.nu 

Praktisk idrottspsykologi - för en hållbar hälsa och prestation 

Boken Praktisk idrottspsykologi fokuserar på den mentala träningen. Boken ger både teoretisk och praktisk kunskap på ett lättöverskådligt sätt. I denna andra upplaga finns två högaktuella kapitel om dubbla karriärer och psykisk ohälsa. Författare till boken är Göran Kenttä och Peter Hassmén. Mer info och beställ! 

 

Trygg konståkning - ärendehanteringspolicy.

Alla avsteg från en trygg idrottsmiljö är ett för mycket. Detta gäller missförhållanden som kan resultera i fysisk eller psykisk skada, men även alla former av konflikter, problem eller missämja som kan uppstå. Om problem eller konflikt skulle uppstå är det viktigt att vi agerar och att det finns ett tydligt, transparent och rättvist ramverk med respekt för individen att förhålla sig till. Därför har Svenska Konståkningsförbundet  tagit fram Trygg konståkning -  ärendehanteringspolicy med riktlinjer för hur olika typer av ärenden ska hanteras. Riktlinjerna ska fungera som ett stöd för föreningarna om problem eller konflikter uppstår. En mall på en likabehandlingsplan har också tagits fram som ett stöd för föreningarna i arbetet med trygg konståkning.

 
Läs mer →
 
 

Tips på föreläsningar, utbildningar  och kurser

Så många fler, så mycket längre – om talangutveckling och goda utvecklingsmiljöer 

Hur behöver föreningens verksamhet vara utformad för att vara en attraktiv utvecklingsmiljö för tränare, ledare, barn, ungdom och vuxna? Vad är det som möjliggör att någon kan utveckla sin fulla kapacitet och bli sitt bästa jag? Den inspirerande föreläsaren PG Fahlström ger sin syn på vad som kännetecknar en god idrottslig utvecklingsmiljö, hur vi kan se på begreppet ”talang” och hur vi bör hantera nivå- och gruppindelningar inom idrotten. Föreläsningen är gratis att delta på.   

När:  Tisdag 25 maj, 12:15-13:00 digitalt via Zoom 

Anmälan Senast måndag den 24 maj via den här länken 

Föreläsare:  PG Fahlström, Universitetslektor vid institutionen Idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet som bland annat medverkat till studien ”Goda idrottsliga utvecklingsmiljöer” utgiven av Riksidrottsförbundet som finns att läsa här.  


Mästerskapsveckan 
 

Under vecka 21, måndag till fredag erbjuder Malmö Idrottsakademi lunchseminarier med nytt tema varje dag; Idrottspsykologi, Idrottsnutrition, Varumärksbyggande, Rehab och skadeprevention och veckan avslutas med Styrketräning. Delta på en, två eller alla fem seminarier. Du väljer!  

När:  24-28 maj, 12:00-13:00 digitalt 

Anmälan:  Läs mer om programmet och anmäl dig till de olika föreläsningarna här.  

Gratis att delta på alla seminarier! 

 

Tips! Se över utbudet i ert RF-SISU distrikt efter digitala föreläsningar, kurser och utbildningar. 

 
 

Stipendium. 

Hugo Levin Priset 2021

Dags att nominera årets kandidater för Hugo Levin Priset 2021. Priset ska gå till unga framstående idrottsledare och idrottsorganisatörer för utmärkt engagemang och stort ledarskap till svensk idrotts bästa. Pristagaren får inte vara äldre än Hugo Levin vad vid sin bortgång, det vill säga, inte vara äldre än 32 år det år då priset tilldelas. Prissumman är 50 000 SEK. Förslag på kandidater önskas under mars – maj, men absolut senast 31 maj 2021. 

 

TIPS! Stipendiehandboken är ett stöd för alla som tänker ansöka om stöd från en fond eller stiftelse – i synnerhet de som verkar inom föreningslivet. Boken berättar också om hur stiftelser fungerar och hur de hanterar och bedömer ansökningar. Pengar från stiftelse - allt om hur du söker och blir bedömd.

 

Webshop.

Du vet väl om att du kan beställa profilprodukter, skridskoskolemärken, utbildningsmaterial och testkort i vår webshop?

 
Webshop→
 
 

#skatesweden.

Bidra till att berätta om vad ni gör i konståkningssverige! Använd alltid #skatesweden när ni delar på sociala medier så dyker kanske just er bild upp i skateswedens flöde.

 

Tips och inspo.

Vi fortsätter samla tips om böcker, poddar m.m. under Att läsa själv på hemsidan. 

 
Tips och info →
 
 

Följ svensk konståkning.

FacebookInstagramYouTubeHome Page

 

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Svenska Konståkningsförbundet. Du får nyhetsbrevet eftersom du är en del av konståkningssverige. Ifall du inte vill ta emot fler nyhetsbrev, klicka på länken här nedanför:

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!