Nyhetsbrev nr 15, 26 augusti 2021
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att se nyhetsbrevet i din webbläsare.
Inte prenumerant än? Skriv upp dig för prenumeration här!
Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev! Klicka här

Varmt välkomna tillbaka.

Efter en varm och skön sommar vill jag hälsa alla välkomna tillbaka till en spännande säsong 2021-2022. Den ordinarie verksamheten har nu kommit i gång runt om i våra föreningar och för första gången på länge kan vi alla träffas på träningar och tävlingar. Det är efterlängtat!

I veckan hade förbundsstyrelsen sitt första styrelsemöte för hösten och vi arbetar intensivt med att färdigställa svensk konståknings verksamhetsdokument. Verksamhetsplanen för förbundets verksamhet säsongen 2021-2022 och förbundsutvecklingsplanen med en idrottslig utvecklingsmodell utgör grunden för vår verksamhet. Vi har dessutom arbetat vidare med uppdaterade uppdrag för distrikt och kommittéer samt med den nya tränarutbildningsmodellen.

Jag och vår förbundschef Bertil Ahlkvist kommer att träffa åkare och tränare i Team Sweden på landslagslägret i Uppsala. Det är något vi verkligen ser fram emot. Vikten av personliga möten är något som har blivit tydligt efter tiden med pandemin.

Åkarna i Team Sweden är viktiga för vår idrott. De ger svensk konståkning ett ansikte utåt, både nationellt och internationellt. De är också viktiga förebilder och inspiratörer för kommande generationer. Jag ser också fram emot kommande landslagsuttagningar under hösten inom synkro. Samtidigt är svensk konståknings styrka också bredd – alla som tränar och arbetar i våra föreningar är lika viktiga. Genom att ha en omfattande och bred verksamhet runt om i landet lägger vi en god grund för alla som vill satsa mer på sin idrott, på alla nivåer, inklusive för dem som drömmer om att få representera Sverige i landslaget. Flera av våra landslagsåkare har redan visat fina resultat på internationella tävlingar, vilket förstås är extra roligt.

Jag ser fram emot en härlig och spännande höst fylld med konståkning - på alla nivåer!

/ Helena Rosén Andersson, Förbundsordförande

 

Lyckad säsongspremiär för Greta och John.

Greta och John Crafoord var den 12-15 augusti på säsongens första internationella tävling, 2021 ISU Cranberry Cup International i Boston, USA. Det blev en fin säsongsdebut av syskonparet som klarade poängkriterierna för VM 2022. Stort grattis! 

 

Tips! On Ice Perspectives har gjort en kort video med Greta och John från ett träningspass tidigare i sommar, se klippet här.

 

Stark debut för Jonathan i JGP.

Första deltävlingen i Junior Grand Prix-serien avgjordes i helgen i Courchevel, Frankrike. På plats fanns Jonathan Egyptson som i debuten slog till med nytt internationellt personbästa i båda programmen och slutade på en åttondeplats.

Alla JGP-tävlingar livestreamas via Junior Grand Prix officiella YouTube-kanal. Här kan du även se tävlingarna i efterhand.

 

Internationell säsongspremiär för Julia och Casper i JGP.

I dag (26 augusti) inleds andra deltävlingen i Junior Grand Prix-serien i Courchevel, Frankrike. Från Sverige deltar Julia Brovall (juniorer damer) och Casper Johansson (juniorer herrar).

Alla JGP-tävlingar livestreamas via Junior Grand Prix officiella YouTube-kanal.

 

Team Sweden samlas i Uppsala.

Sveriges bästa konståkare samlas till helgen i Uppsala för säsongens första landslagssamling. Programutvärdering med domare och tekniska specialister, teori och mycket annat står på agendan.

Nästan hela landslaget kommer finnas på plats, däribland välkända namn som Matilda Algotsson, Josefin Taljegård, Anita Östlund och Nikolaj Majorov.

 

 
Läs mer →
 
 

Covid-19: Vad gäller nu?

Folkhälsomyndigheten har tagit bort de allmänna råden kring idrottsaktiviteter och råden riktade specifikt till idrottsföreningar. Det innebär att det inte längre finns någon särskild begränsning vad gäller träning, tävling och matcher i Folkhälsomyndighetens föreskrifter om allas ansvarDäremot gäller fortfarande pandemilagens maxantal för åskådare och utövare.

Läs mer om hur pandemin påverkar idrotten.

 

OBS! Rekommendationer för svensk konståknings tränings- och tävlingsverksamhet kommer inom kort.

 

Nytt från tävling.

 

Anmälan till A-tävlingar är öppen för Tävlingssäsongen 2021-2022 

Anmälan görs av samtliga åkare som avser delta på A-tävlingar under tävlingssäsongen 2021-2022. Anmälan ska gå via åkarens förening, dvs den förening som åkaren representera i tävlingar och uppvisningar under säsongen 2021-2022. 

Anmälan ska göras senast 27 september för de åkare som uppnått test för A-nivå senast 2021-09-27. 

För anmälan till A-tävlingar tävlingssäsongen 2021-2022 gäller följande: 

  • Åkare som uppnått test för A-nivå senast 210927 och vill tävla på A-tävlingarska anmäla sig via IndTA till tävlingen ”Anmälan A-tävlingar säsongen 2021-2022- första intaget ” senast den 27 september.  
  • Åkare som anmäler sig att deltaga i Elitserien ska inte anmäla sig till A-tävlingsfördelningen.
  • Åkare som ansöker till Elitserien men inte kvalar in kan anmälas i IndTA i Anmälan A-tävlingar säsongen 2021-2022- andra intaget ” senast 15 november 2021. 
  • Åkare som klarar testkraven efter 2021-11-15 och önskar delta på A-tävlingar ska anmäla sig till evenemanget ”Reservlista 2 A-tävlingar 2021-2022r” i IndTA. Åkare från Reservlista 2 kommer att prioriteras en (1) gång före övriga reserver, detta för att öka chanserna för att dessa åkare ska få tävlingstillfälle. 

Evenemanget ”Reservlista 2 säsongen 2021-2022” läggs upp 2021-11-16. Åkare som är anmälda till Reservlista 2 kan anmälas till de A-tävlingar åkaren är beredd att delta i. Observera att en sådan anmälan är bindande efter anmälningstidens utgång ocherbjuds åkare från Reservlista 2 plats 

 

 

FAQ Bulletin no 26

Den 1 april distribuerades Bulletin no 26 med information om regeländringar inför säsongen 2021/2022 samt om undantag från regler på grund av de begränsningar som pandemin medfört. Informationen har väckt en del frågor och Tekniska kommittén och Tävlingskommittén har tagit fram en FAQ med svar på de vanligaste frågorna

 

Nytt från sporten. 

Uttagna åkare till Junior Grand Prix 

Svenska Konståkningsförbundet har tagit ut följande juniorer till Junior Grand Prix serien 2021. Heja på de svenska åkarna och följ tävlingarna live via ISUs egna Youtube-kanal. 

18-21 aug Courchevel, Frankrike
Jonathan Egyptson (Se resultatet från JGP här) 

25-28 aug Courchevel, Frankrike
Julia Brovall och Casper Johansson  

1-4 sep Kosice, Slovakien     
Josefin Brovall och Oliver Praetorius 

15-18 sep Krasnoyarsk, Ryssland       
Andreas Nordebäck  

29 sep-2 okt Gdansk, Polen         
TBD (junior herre) 

6-9 okt Linz, Österrike                           
Emelie Ling och TBD (junior herre) 


Uttagningskriterier till European Youth Olympic Festival (EYOF)
 

Svenska Konståkningsförbundets uttagningskriterier av juniorer som har möjlighet att representera Sverige på European Youth Olympic Festival (EYOF) den 20-25 mars, 2022 i Voukatti, Finland, finns att läsa om här. Internationella kommittén fastställer uttagningen senast den 2 februari 2022. SKF nominerar sedan åkarna till Sveriges Olympiska Kommitté för anmälan.   


Virtuellt Event – Synkroniserad Konståkning, 2-3 oktober

Svenska Konståkningsförbundet bjuder in till ett virtuellt event för samtliga svenska synkrolag på senior-, junior- och ungdomsnivå. Eventet ger lagen tillfälle att visa upp sina program samt få feedback av tekniska funktionärer.  

Inbjudan och anmälan finns här. Sista anmälningsdag är den 10 september.  

 

Nytt från utbildning. 


Höstens utbildningar arrangerade av SKF

Svenska Konståkningsförbundet arrangerar flertalet utbildningar under hösten 2021, både fysiska och digitala. Det finns utbildningar för tränare, tekniska funktionärer, seminarium och arrangörsutbildningar. På vår hemsida hittar du alla utbildningar och hur du anmäler dig.  

Uppdatering ang kick-off för tekniska funktionärer och tränare inom Synkroniserad konståkning 

På efterfrågan så förlänger vi utbildningen med en timme och upprepar fjorårets Q&A. Det finns alltså möjlighet att få svar på specifika frågor och funderingar. Skicka in dina frågor på förhand (senast 1 veckan innan kick-offen) till info@skatesweden.se så sammanställer vi det till föreläsarna. Ny tid blir därför kl 13-16. Välkommen att anmäla dig till kick-offen här. Sista anmälningsdag är den 5 september 2021. 


Digital träff för Team Leaders (singel och par)
 

Svenska Konståkningsförbundet anordnar en digital träff för de som under sommaren anmält intresse för att vara Team Leaders under säsongen 2021-2022. Syftet med träffen är att inspirera och visa på vad uppdraget som Team Leader innebär.  

När: Lördag den 28 september 19:00-20:30
Var: Digitalt via Teams 
Föreläsare:  Jennifer Park och Carina Skoog 

Mer information och anmälan. Sista anmälningsdag är den 21 september 2021.  

 


Tips på externa föreläsningar, utbildningar  och kurser
.

Motivera Barn & Unga till fortsatt idrottande  

Att behålla glöden i en tuff tid – Hur motiverar vi barn och unga till fortsatt idrottande? Att behålla barn och inga inom idrotten har aldrig varit viktigare! Många slutar som en effekt av pandemin och stillasittande riskerar att öka. Tillsammans med kunniga och engagerade Carolina Klüft fokuserar denna kväll på dig som ledare inom barn- och ungdomsidrotten och vad vi tillsammans kan göra för att vända trenden.  Föreläsningen genomförs via en digital mötesplattform.  

Datum: 31 augusti 18:00-20:00, digitalt. Mer information om föreläsningen och anmälanSista anmälningsdag är den 27 augusti 2021.  


Grundutbildning för tränare - unga ledare 14-20 år
 

Grundutbildning för tränare - unga ledare (för dig mellan 14 och 20 år) ger en bra grund att utgå ifrån i det fortsatta ledarskapet. Grundutbildningen är till för alla tränare, oavsett vilken idrott du är engagerad i eller om du är tränare för barn, ungdomar eller vuxna. Den ger dig en bra grund att utgå ifrån i din fortsatta tränarroll. Utbildningen kommer vara en obligatorisk del i Svenska Konståkningsförbundets tränarutbildning så om du vet med dig att du vill fortsätta utbilda dig som konståkningstränare inom Svenska Konståkningsförbundet, passa på att gå utbildningen redan nu.  

När: 8 september 18.00-20.00 och 25 september 09.00-17.00 
Var:  Digitalt via länk 
Kursledare:  Ulrica Kartengren, RF-SISU Västergötland 
Kostnad:  1 000SEK. I kostnaden ingå kurslitteratur. Er förening kan få stöd för  deltagaravgiften. För information kontakt er RF-SISU konsulent och fråga om  resursmedel.  

Mer information och anmälan till utbildningen. Sista anmälningsdag är den 29 augusti 2021.  

Just denna utbildning är det RF-SISU Västergötland som anordnar och är specifikt för unga ledare inom gruppen 14-20 år. Gå gärna in och kika på när just ditt distrikt anordnar Grundutbildningen.  

  

Ledarskap, arbetsgivarskap och HR 

Syftet med kursen är att rusta chefer inom idrottsrörelsen och civilsamhället att stärka den idéburna ledarskapet och öka kunskapen om gällande arbetsrätt och lämplig HR-strategi. Den ger också förståelse kring de unika förutsättningarna som det är att verka och leda i en idéburen organisation. Kursen riktar sig till dig som vill utveckla dig själv, din organisation och bli en bättre arbetsgivare.  

Mer information och anmälan . Sista ansökningsdag är den 1 september.  

När:  5-7 oktober 
Var:  Bosön 
Kostnad:  6 900 KR 
Kontaktperson:  Johanna S:t Clair Renard  


Förälder på arenan – så kan du stötta ditt barn
 

Ibland kan det vara svårt för dig som förälder att veta vad du ska säga och hu du kan stötta på tävling eller träning. För att öka kunskap och medvetenhet kring hur ditt beteende påverkar ditt barns glädje, motivation och prestation bjuder vi in till föreläsning där vi varvar forskningsbaserad teori med samtal och exempel på erfarenhet från verkligheten. Föreläsningen genomförs digitalt och är gratis att delta på. Anmäl dig här.  

När: 29 september, kl 12-13 
Föreläsare:  Ante Andersson & Isabel Expósito från We&Sports 
FrågorVictoria Johannesson 

 

 

Förening.


Kom ihåg att betala medlemsavgiften.

Sista betalningsdagen för medlemsavgiften till Svenska Konståkningsförbundet är 31 augusti 2021. Fakturor är utskickade till alla föreningar. Om ni saknar fakturan, kontakta info@skatesweden.se för att få en kopia. 

För att åkare ska ha rätt att delta i tävlingar måste föreningen vara medlemmar i Svenska Konståkningsförbundet och alltså betalat medlemsavgiften. Här kan ni läsa mer om föreningens rättigheter och skyldigheter. 

Nytt licensår för åkare öppet från 5 juli. 

Svenska Konståkningsförbundets åkarlicens behövs för alla åkare som får godkänd tävlingstest och/eller som deltar i tävlingsverksamhet. I åkarlicensen finns en försäkringspremie. Licenserna administreras av Pensum. Åkarlicensens ordinarie giltighetstid är 1 september – 31 augusti, men Pensum och Folksam erbjuder upp til två överlappningsmånader för åkare som löser licens juli-augusti. Fr.o.m. 5 juli 2021 är systemet öppet för att lösa licenser för säsongen 2021-2022. Dessa licenser är därmed giltiga till 31 augusti 2022. Licenser lösas via föreningen. Läs mer om Svenska Konståkningsförbundets licenser. 

 

Universitetsuppsats med fokus på konståkning och hållbarhet .

Hur effektiv och hållbar är svensk konståkning? Den frågan ställer sig Therése Dovinger som studerar vid Göteborgs Universitet och som under hösten skriver en uppsats på temat för att erhålla en internationell master i Idrottsvetenskap.

Syftet är att få en djupare inblick i hur effektiv och hållbar svensk konståkning är och visa på hur verksamheten kan vidareutvecklas avseende kvalitet och hållbart idrottande för alla åkare. Studien kommer att följa konståkares träning och välmående med daglig uppföljning under veckorna 33-52 för att få en djupare insikt om vad som krävs att träna och tävla som A- och Elitåkare.

Vill du veta mer om studien eller är intresserad av att delta? Här kan du läsa mer och anmäla dig. Sista anmälningsdag 30 augusti.

Vid frågor kontakta:

Therése Dovinger (student) gusdovth@student.gu.se
Daniel Arvidsson (handledare) daniel.arvidsson@gu.se

 

Glädje.Glöd.Gemenskap.

Tillsammans måste vi alla, styrelser, tränare, tekniska funktionärer, anställda, åkare och föräldrar, bidra till ett positivt klimat där vår värdegrund genomsyrar hela vår verksamhet. På vår sida för föreningsutveckling hittar ni material för arbete med värdegrund och trygga idrottsmiljöer. TIPS! För att underlätta diskussioner om värdegrund  - testa våra digitala diskussionskort.

 

#skatesweden.

Vi är nyfikna på vad som händer i konståkningssverige! Använd alltid #skatesweden när ni delar på sociala medier så dyker kanske just er bild upp i skateswedens flöde.

 

Föreningserbjudanden.

Riksidrottsförbundets samarbetspartners har flera erbjudanden för föreningarna anslutna till RF, bland annat rabatter på resor och boende.

Här hittar du alla föreningserbjudanden.

 

Webshop.

Du vet väl om att du kan beställa profilprodukter, skridskoskolemärken, utbildningsmaterial och testkort i vår webshop?

 
Webshop→
 
 

Tips och inspo.

Vi fortsätter samla tips om böcker, poddar m.m. under Att läsa själv på hemsidan. 

 
Tips och info →
 
 

Följ svensk konståkning.

FacebookInstagramYouTubeHome Page

 

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Svenska Konståkningsförbundet. Du får nyhetsbrevet eftersom du är en del av konståkningssverige. Ifall du inte vill ta emot fler nyhetsbrev, klicka på länken här nedanför:

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!