Antidopingnytt 2022-09-07. Klicka här för webbversion.

Uppdatera din e-post | Tipsa en vän | Dela på Facebook


Varning för vitamindropp!

Med anledning av ett dopingfall i somras, där amerikanska höjdhopparen Erik Kynard stängdes av i sex månader för att ha tagit en intravenös saltlösning, vill vi återigen uppmärksamma att dropp över 100 milliliter under en 12-timmarsperiod är en förbjuden metod enligt WADA:s dopinglista (M2 Kemisk och fysisk manipulation).

Det har på senare tid dykt upp företag som erbjuder vitamintillskott via dropp och som marknadsför sig mot personer som idrottar. Många av företagen erbjuder dropp, som långt överskrider WADA:s gränsvärden. 


Grundkurs i antidoping den 20 oktober

Grundkursen ger baskunskap om antidoping och vetskap om vilka regler som är viktiga att känna till. Den riktar sig till anställda med ansvar för antidoping, men även förbundstränare, förbundsledare samt förtroendevalda inom SF, SDF och RF-SISU distrikt. Även ledare och tränare från elitidrottsföreningar samt lärare och tränare på Riksidrottsgymnasier välkomna att anmäla sig. Grundkursen hålls för första gången på tre år i fysisk form på plats i Stockholm. 

Läs mer om kursen här


Tipsa om misstänkt doping

Har du:

  • hört att det snackats om doping i omklädningsrummet?
  • hittat misstänkta preparat?
  • sett en onormal utvecklingskurva hos en lagkamrat?
  • sett typiska biverkningarhos någon?
  • misstanke om att en ledare eller läkare förser någon med doping?

Om ja, meddela oss via www.dopingtips.se. På så sätt kan vi på ett organiserat sätt slå samman tipslämning från olika uppgiftslämnare och sätta in lämpliga åtgärder. Vi är intresserade av all information om möjliga dopingförseelser. Du har möjlighet att upprätta en digital postbox om du vill ha en helt anonym dialog med oss.


Flest vaccinerade klubbar inom styrkelyft

Med hjälp av Vaccinera klubben mot doping, tar föreningen fram en handlingsplan för antidopingarbetet. Förutom de förebyggande åtgärderna som tas fram får föreningen en beredskap för att hantera dopingfall i praktiken. Riksidrottsförbundet och Antidoping Sverige vill att alla föreningar tar sitt ansvar och vaccinerar sig enligt detta upplägg.

Vi vill passa på att lyfta Svenska Styrkelyftsförbundet, som på ett föredömligt sätt jobbar med Vaccinera klubben och nu ligger i topp vad gäller antalet vaccinationer. Förbundet har ställt krav att alla deras 150 föreningar ska vara vaccinerade. En förening med licensierade lyftare, som inte vaccinerat sig kan riskera tävlingsförbud. 

Här kan du kolla upp vilka föreningar inom din idrott som är vaccinerade. 


Antidoping Sverige, Box 90288, 124 20 Stockholm
Telefon 08-586 260 20 (växel), E-post info@antidoping.se

renvinnare.se I vaccineraklubben.sedopingtips.se

antidoping.se

facebookinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält din e-postadress. Vill du avsluta prenumerationen, klicka här.


Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!