Min pappa köpte en robotgräsklippare som han gav namnet Figaro. En fyndig blinkning till Rossinis opera Barberaren i Sevilla.
Pappa representerar på många sätt 1900-talets svenska folkbildningsideal. Han var först i familjen med att ta studenten och hans allmänbildning är bred. Jag vågar påstå att utan bildningsideal hade hans gräsklippare fått ett tråkigare namn.
I boken Till bildningens försvar skriver Sverker Sörlin att bildning är det vi vet tillsammans. Alltså inte att förväxla med de färdigheter vi behöver för ekonomisk framgång eller yrkeskarriär. Det handlar om demokrati, om förmågan att sätta in kunskap i ett sammanhang och om omdöme.
Jag tjatar om bildning för att det är sant att kunskap är makt. Det är svårt att tänka sig ett frigörelseprojekt utan bildning, oavsett om det är personligt eller kollektivt.
Har du någon gång varit med om att kunskap har gett dig kraft att förändra? Vilka kunskapsluckor är du sugen på att fylla?
Några ord om förkortningar
Förkortningar i text kan vara motiverade om utrymmet är begränsat, som i källhänvisningar, uppslagsverk och tabeller.
I löpande text är det bättre att skriva ut orden så som de ska läsas. Oavsett om du skriver skönlitteratur, webbartiklar eller inlägg på sociala medier.
Tre nackdelar med förkortningar:
• De är fula.
• De stör flytet i läsningen.
• Du måste hålla reda på vilka uttryck du har förkortat så att du gör likadant i hela texten.
Bästa hälsningar!