Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Anhörigcentrums Nyhetsbrev Januari - 2022


Januari 2022

Nu är vi inne i Januari 2022 och vi hoppas att ni har haft en fin jul och ett gott nytt år. Från 23/12 gäller nya restriktioner för oss på Anhörigcentrum. Vi behöver förhålla oss till en person per 10 kvadratmeter vilket innebär att några av våra aktiviteter och sammankomster blir framflyttade tills vi hör nya bud gällande restriktioner. Vi ser just nu över vilka typer av aktiviteter vi kommer att kunna ha och kommer att fortsätta med individuella samtal med avstånd eller samtalspromenader. 

För mer information kring detta kan du kontakta oss på 016-710 71 94 eller mejl anhorigcentrum@eskilstuna.se

Varma hälsningar,
Kerstin, Anna, Monika och Linnea


Anhörigcentrum

Kontakt telefon: 016-710 71 94

Mejl: anhorigcentrum@eskilstuna.se

Besöksadress för Anhörigcentrum:

Knut Hellbergsgatan 1 Eskilstuna

Vem är anhörig? Hur fungerar anhörigstödet? Vad kan vi erbjuda dig? 

Detta och mycket mer kan du få svar på i kontakt med någon av oss anhörigkonsulenter.

Har du någon i din närhet som har behov av den här informationen så förmedla informationen och våra kontaktuppgifter.

Önskar din arbetsplats information om anhörigstöd så är ni välkomna att höra av er.

Vi har tystnadsplikt och för ingen dokumentation, stödet är kostnadsfritt.

Anhörigkonsulenterna Kerstin, Monika, Linnea och Anna


eskilstuna.se/anhorig

För att enkelt hålla koll på aktiviteter och händelser som äger rum så kan du gå till vår sida på eskilstuna.se  där finns alla aktiviteter samlat. För att komma dit, klicka här.

Tänkvärt...

Om man tittar på det som ligger bakåt, så snubblar man lätt på det som ligger framför...

Royne Mercurio


Film om Specialistteam Demens

Eskilstuna kommuns specialistteam demens är ett multiprofessionellt team med flera olika yrkeskategorier. Teamets uppdrag är att stödja personer som har kognitiv svikt eller demenssjukdom, samt deras anhöriga och personal.

Anhörigkonsulenterna Anna och Monika ingår i teamet. Deras främsta uppdraget i Specialistteam Demens är att belysa anhörigperspektivet. Vi erbjuder råd och stöd till personal gällande anhörigfrågor. Vi stödjer anhöriga med samtal, utbildning samt erbjuder olika möjligheter att möta andra anhöriga i liknande situation.

Se den korta informationsfilmen om Specialistteam Demens här


Döttrar till äldre föräldrar sökes till forskningsprojekt

Uppsala universitet söker intervjupersoner till sitt forskningsprojekt om döttrars erfarenheter av att stötta eller hjälpa en äldre förälder.

Läs mer och delta här


Överförmyndarkontoret kommer och informerar - flyttas fram

Överförmyndarkontoret kommer och informerar om vad som krävs för att få God man och hur man går till väga. Vi får också information om hur det fungerar att vara God man och förvaltare samt hur man i vissa fall kan lösa det utan att vara God man. Skicka gärna dina frågor innan till oss per mejl.

Tid: Så fort vi får nya bud om förändrade restriktioner kommer vi med datum.


Yogagrupp - flyttas fram

Utifrån restriktionerna flyttas start av fysisk yogagrupp fram. Ni som anmält intresse till yogagrupp på Anhörigcentrum står kvar och vi kontaktar er när det blir aktuellt med en yogagrupp framåt.

Tid: Så fort vi får nya bud om förändrade restriktioner kommer vi med datum. 

PS: Håll utkik på vår Facebook, vi ser över eventuella digitala lösningar.


Yogarörelser för att mjuka upp ryggen

Här nedan visar AnhörigkonsulentLinnea lite tips på rörelser som kan mjuka upp ryggen. Kom dock ihågatt känna in rörelserna i din kropp så att du inte gör något som gör ont. 

Har du frågor och funderingar kring Yoga-rörelserna kan du kontakta Linnea på 016-710 73 75 eller mejla oss på anhorigcentrum@eskilstuna.se

Stående Katt och Ko

Är en uppvärmande övning för ryggen. Vid inandning pressar du bröstet framåt, armarna bak. Vid utandning krummar du ryggen och fortsätter sedan såhär i egen takt en liten stund. 

Handen ner till motsatt fot

Börja med att sträcka ut armarna åt sidan,  stå lite bredare än höftbrett isär. Därefter sträcker du ena handen ner mot motsatt fot och andra handen går upp mot taket, blicken åt sidan. Gör sedan likadant motsatt sida (kom upp emellan). Prova gärna att göra några gånger åt båda sidor. 

Twist i rygg

Börja med att sträcka ut armarna åt sidorna, twista sedan enbart i rygg åt ena hållet, stå kvar med benen, blicken åt sidan. Håll en stund, gör sedan därefter åt likadant åt andra hållet, håll en stund. Prova gärna göra även denna några gånger åt båda sidor.


Retreat-dag - flyttas fram

Utifrån rådande restriktioner behöver vi tyvärr flytta fram Retreat-dagen. Vi återkommer med nytt datum så fort vi får ny information om restriktioner. 


Samtalsgrupp för Anhöriga på webben - NKA

NKA (Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga) erbjuder nu samtalsgrupp på webben, se nedan vad de själva skriver om gruppen från deras sida:

Syftet är att ge anhöriga till personer med flerfunktionsnedsättning möjlighet till samtal och erfarenhetsutbyte med andra i samma livssituation.

Anhöriga – alla som har en nära relation till en person med flerfunktionsnedsättning. Med flerfunktionsnedsättning menar vi en svår rörelsenedsättning i kombination med medelsvår/svår intellektuell funktionsnedsättning ofta med medicinska komplikationer.

Vi har nu kommit igång med dessa samtalsgrupper, men tar gärna emot fler intresserade och skapar nya grupper utifrån de anmälningar som kommer in.

Gå in och läs mer samt anmäl ditt intressehär

Samtalscafé - flyttas fram

Samtalscaféerna ställs in under Januari och Februari. Vi återkommer så snart restriktionerna förändras och hoppas att vi då kan få bjuda in till samtalscaféer längre fram i vår.


Nästa Nyhetsbrev kommer i början av Februari

Kontaktuppgifter

Tfn: 016-710 71 94

Mejl: anhorigcentrum@eskilstuna.se

Besöksadress: Knut Hellbergsgatan 1, Eskilstuna

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!