Nyhetsbrev med senaste nytt. Bilderna är länkade. Problem att visa det?  Se det i webbläsaren.

I Rydebäck arbetar vi tillsammans för att skapa en attraktiv livsmiljö för människor, natur, kultur och rekreation.

NYHETSBREV


Nr. 5, 17 mars 2022   
Kontakt: info@rydebacksbyalag.se Facebook: Rydebäcks Byalag

Ansvarig utgivare: Rydebäcks Byalag,
Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör: Malin Persson

Nyhetsbrevet når varannan vecka ca: 5.000 personer i Rydebäck och omgivningar samt ledande politiker och tjänstemän i Staden.
Byalaget arbetar ideellt och utan personliga ersättningar.


Idrottshall blir tillfälligt flyktingboende

Den nya idrottshallen kommer den närmsta tiden att tjänstgöra som boende för personer som söker skydd undan kriget i Ukraina. Det fixas just nu för fullt för att kunna ta emot de första gästerna redan i helgen. Hallen blir ett tillfälligt evakueringsboende där de boende endast kommer att stanna i ett par dagar. Därefter kommer de att flytta vidare till Migrationsverkets egna boenden.

Totalt bedömer kommunen att det finns plats för 170 sovplatser i lokalen. Hur många av dem som kommer att användas återstår att se, men kommunen har meddelat Migrationsverket att platserna är tillgängliga från och med i helgen.

Bakgrunden är att Migrationsverket har ett ansträngt läge med anledning av den uppkomna krisen. Behovet av boendeplatser är stort och därför har myndigheten bett landets kommuner om hjälp.

Bemannat dygnet runt

Helsingborgs stad går in och hjälper Migrationsverket med mathållning och drift av boendet i Rydebäck. Lokalen kommer att vara bemannad dygnet runt. Kommunen har dessutom nära samverkan med Röda Korset.

– Behovet av boendeplatser är väldigt stort. Därför går vi in och hjälper Migrationsverket i det här läget, säger Jasmina Cacan, strategisk utvecklare inom migration och etablering på Helsingborgs stad i ett pressmeddelande.

Migrationsverkets huvudscenario är att 76 000 personer från Ukraina kommer att söka skydd i Sverige under första halvåret 2022, enligt en prognos från den 11 mars.

Läs hela pressmeddelandet genom att klicka här!


ÄLDREBOENDE

Bygget har nu varit igång under en period och vi som har vägarna förbi dagligen ser att det händer något litet varje dag. Byggföretaget Henrik Andersson Bygg AB är väldigt måna om att alla som är intresserade ska nås av löpande information. Därför skickar de med jämna mellanrum ut en liten informationsfolder. I informationsblad nummer två tackar de så mycket för den trevliga uppslutningen kring det första spadtaget som skänkte glädje till byggstarten.

Foto: Byalaget

Pågående och kommande arbeten

Schaktarbeten, underarbeten och armering är gjorda. Gjutningar är påbörjade och det inledande arbetet med hissar pågår. Bottenplattan till källaren gjöts den 15 mars och nu ska man påbörja schaktning av övrig mark. Byggkranen kommer att etableras under vecka 12 och innan dess kommer man börja att bygga källarväggarna.

Etablering och vägar

Byggstängslet runt arbetsplatsen kommer att stå kvar under hela byggnationstiden. Dock kommer det att flyttas ut något på Färingsögatan när bygget flyttar upp ur källaren, det gör att Färingsögatan kommer att bli enfilig med företrädesskylt. Som vi berättat tidigare kommer Ängesögatan vara enkelriktad mot skolan och stationen.

Vi tackar HA Bygg för matnyttig information och önskar lycka till i nästa byggfas!

Foto: HA Bygg AB


Närmsta skyddsrum finns på Råå

Vi har under den senaste tiden fått flera frågor om skyddsrum. I Rydebäck finns inga officiella skyddsrum, det närmaste är placerat på Sundsgården, där finns det plats för cirka 250 personer. Se karta över samtliga skyddsrum i Helsingborg genom att klicka här!

För cirka 30 år sedan ändrades bestämmelserna som tidigare gjorde gällande att om man byggde ett flerfamiljshus skulle det även byggas ett skyddsrum. När den regeln togs bort var det inte längre standard att bygga skyddsrum i anslutning till bostadshus.

Läs mer på Stadens hemsida, där finns mycket matnyttig information om hur Staden agerar med anledning av Ukrainakriget.

Klicka här för att komma dit!


VI SÖKER ELDSJÄLAR

Rydebäcks Byalag drivs helt och hållet av ideella krafter och vi behöver styrelsemedlemmar inför nästa verksamhetsår. Bland annat söker vi en sekreterare, en eventansvarig och någon som kan hjälpa till att stötta med hemsida och information. Vi behöver också fler suppleanter. Hjälp oss att utveckla Rydebäck i rätt riktning. Skicka ett mail till valberedning@rydebacksbyalag.se


GRÖNOMRÅDE I RYDEBÄCK

Staden arbetar just nu på ett projekt att utveckla grönområdena i Rydebäck och behöver vår hjälp. Tyvärr hann informationen inte in i Nyhetsbrevet i föregående utgåva och därav är tidsrummet något snävt. Fram till imorgon den 18 mars har vi chansen att svara på en enkät och ge våra synpunkter på utvecklingen av grönområdet vid dammarna öster om Sandövägen. 

Klicka här för att komma till enkäten. Här kan du också anmäla dig till projektets nyhetsbrev.


PAUS I UNGDOMSSATSNING

För en tid sedan berättade vi om vår nystartade ungdomssatsning Ung i Rydebäck. Inledande kontakter togs med Staden, föreningar och ungdomar. Vi kunde snart konstatera att intresset var svalt från samtliga håll. På grund av detta och på grund av att huvudansvarig för projektet har fått en kraftigt ökad arbetsbelastning kommer vi nu att ta en paus, utvärdera och ta ett omtag vid ett senare tillfälle.


TRÄFFPUNKTEN

Missa inte att idag den 17/3 får Träffpunkten besök av en biståndshandläggare klockan 13.30!

Program för mars 2022


MÅNGA VILL HJÄLPA

Med anledning av kriget i Ukraina har rydebäcksgrupperna på facebook fyllts med insamlingar och olika hjälpinitiativ. Så vill du hjälpa till finns det många sätt. Du kan till exempel kika in på Helsingborgs Stads hemsida där en uppsjö av frivilliginsatser listas. Dit hittar du genom att klicka här!


HANDLINGSPLAN

Klicka på bilden för att komma till hemsidan

UTGIVNINGSDATUM AV NYHETSBREVET

17 MARS

31 MARS

14 APRIL

28 APRIL

12 MAJ

26 MAJ

2 JUNI

Deadline för föreningar och näringsidkare som önskar innehåll publicerat är fredagen före varje utgivning. Vi förbehåller oss rätten att avgöra vilket material som blir publicerat samt rätten att ändra i inskickat material.

Vad vill du läsa om i nyhetsbrevet? Har du frågor som du vill ha besvarade, har vi missat något vi bör uppmärksamma eller har du något att berätta som kan intressera rydebäcksborna?

Du når mig på redaktor@rydebacksbyalag.se

Jag ser fram emot era bidrag!

/Malin, redaktör.

Observera att genom att maila oss godkänner du att vi sparar dina kontaktuppgifter. Läs mer om vår hantering av personuppgifter genom att klicka här!

Läs tidigare Nyhetsbrev
Kontakta Styrelsen - klicka
Styrelseprotokoll

Medlemsrabatter

Som medlem i Byalaget får du rabatter när Du handlar i vissa butiker. Klicka här för detaljerad information

5% medlemsrabatt gäller ej kampanj- och nettoprissatta varor
20-30% medlemsrabatt
10% rabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt på ord. priser
10% rabatt i butiken och 10% på arbetskostnad i verkstad
20% rabatt på arbetskostnad i verkstaden
10% rabatt på biltvätt
10% rabatt på tavlor
Salong Milepa 10% medlemsrabatt
10% rabatt till medlemmar
10% rabatt till medlemmar.
10% medlemsrabatt på böcker
10% på konditorivaror och kaffetår.
10% medlemsrabatt
Rydebäcks måleri. 20% på material vid beställt arbete.
15 % på material vid elinstallationer
15 % på material
10% på beställning
10% rabatt

Läsarservice

Klicka för hemsidorna

Träffpunkten
Rydebäcks Bibliotek
Rydebäcks IF
Rya Golfklubb
Varje onsdag på Torget kl. 18
Fortuna FF
Rydebäcks Scoutkår
Boule - klubben
Lions Club
Lions Club
Apoteket
Museiförening och Historia
Skulptör Mikael Liljeqvist
Sv. Pensionärsförbund
Vårdcentralen
Tel 073-146 46 68
Servicebutiken
tel: 0733-363347
Klicka för mer info.
Stefan Kjernholm Byggkonsult 0760-87 47 02
SÄRÖGATAN 12, RYDEBÄCK

info@rydebacksbyalag.se.  redaktor@rydebacksbyalag.se
Följ oss på Facebook: Rydebäcks Byalag
Rydebäcks Byalag, Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör:  Malin Persson
 © Rydebäcks Byalag 2013-2019

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Vill du ändra din E-mail adress så klicka här.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!