Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV OKTOBER, 2021

Begränsade öppettider på seminstationerna 16-17 november

Den 16-17 november har vi i Köttföretagen våran årliga personalträff vilket påverkar våra öppettider dessa dagar. Seminkunder som har beställningar dessa dagar kommer att kontaktas. Övriga kunder som behöver semin dessa dagar ombeds kontakta ordermottagningen i god tid för planering av alternativ leveransdag.

Tisdag 16 november:
Ordermottagningen öppen till kl 10.00. Seminleveranser som vanligt.

Onsdag 17 november:
Ordermottagningen är stängd. Ingen produktion av semin på seminstationerna.

 

Framtidens Jordbruk - Mjölk och Nötkött

Den 18 oktober lanserades rapporten ”Framtidens Jordbruk: Mjölk och Nötkött” där man kartlagt utmaningar och möjligheter för en än mer hållbar produktion till 2050. Resultaten visar att den svenska produktionen av mjölk och nötkött kan minska klimatutsläppen i linje med Parisavtalet, samtidigt som produktiviteten ökar och biologisk mångfald gynnas. Aktörerna som står bakom rapporten är Arla, DeLaval, HKScan, Lantmännen, LRF, Svenskt Kött, Växa och Yara.

Rapporten hittar du här >> Rapport framtidens jordbruk Mjölk & Nötkött

 

Lika stor spridning på slaktvikter i Sverige som i övriga Europa

I ett projekt inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm har man svarat på frågan om svenska slaktgrisar har samma viktspridning och utveckling av slaktvikter som i Europa. Projektet har fått medel från branschutvecklingspengen. Första steget var att ta fram fakta och göra en internationell jämförelse. Statistiken visar något överraskande att utvecklingen i Sverige gällande slaktvikterna har följt utvecklingen i övriga Europa.

Läs mer >> Jämförelse av slaktvikter spridning samt BBI i olika länder

 

Film om hur djur blir till mat

Filmen “Hur djur blir till mat” finns på Youtube och på svensktkött.se. Filmen är ett samarbete mellan Svenska Köttföretagen och Svenskt Kött. Det är en film som visar djurens hela väg från födsel till tallrik och handlar om människorna som jobbar med djuren längs vägen. Vi som företag är stolta över filmen och hur den beskriver vår bransch.

I samband med releasen har vi publicerat texter om hur svensk slakt går till, från gård till produkt. Texterna finns publicerade på Svenska Köttföretagens hemsida och det är fritt att länka till eller använda hela eller delar av texten.

Läs mer >> Vårt ansvar – Hur djur blir mat

 

Nyhet! Skanna QR-koder i PigVision Mobile

Nu finns det QR-koder på semindoser från Svenska Köttföretagen. Scanna dessa med PigVision Mobile appen för enkel registrering direkt i stallet. Data synkroniseras automatiskt till WinPig.

Klicka på bilden ovan för att se filmen.

För instruktion och support, läs mer på >> www.winpig.se

NYHET I WEBBSHOPEN!

Semineringsbåge

Semineringsbåge är en insemineringshållare för förbättrad och snabbare insemination av suggor. Semineringsbågen imiterar en betäckning med galt och förbättrar suggans ståreflex.

• Förbättrar ståreflex och spermaabsorption
• Lätt och flexibel
• Pressar hårt på suggans ljumskar
• Passar alla suggor, oavsett storlek och ras
• Lätt att placera

Tillval
Till semineringsbågen kan även en hållare för semindos anslutas. Hållaren monteras med en stång som semindosen och kateter kan fästas på.

 

MÅNADENS VAROR

15% rabatt
på Piggyboost och Fasthydral

Hela NOVEMBER har vi 15% rabatt på Piggyboost och Fasthydral.
Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår webbshop!

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

 
WEBBSHOP
 

Piggyboost

Näringstillskott i pastaform till små och underviktigt nyfödda grisar. Innehåller energi i form av fettsyror och glykos, kolostrum, mjölksyrabakterier, vitaminer, järn samt växtextrakt. Ges oralt med doseringspump direkt efter födseln med uppföljning till de minsta och svagaste efter 5 timmar. Tester i Danmark visar på lägre dödlighet, högre tillväxt och lägre diarréfrekvens under de första 14 levnadsdagarna jämfört med kontrollgrupp. Förpackning om 250 ml, 125 doser och doseringspump.

Fasthydral

Används mot diarré hos kalvar och smågrisar. Fasthydral bör sättas in så snart symtom på diarré uppträder. 1 liter brukslösning bereds genom att en brustablett upplöses i 1 liter vatten. Förpackning om 42 tabletter.

Semin- och livdjursförsäljning september 2021

Seminförsäljningen ökade med 4,3% i september. Det innebär att vi nu ”bara” ligger -0,2% jämfört med föregående år. Vi har hämtat igen en del av den försäljning som vi tappade i början av året pga salmonellan samt att vi har några nya besättningar som börjar komma igång med sina semineringar.

Försäljning av semin från moderraserna ökade med 8,7% i september och har ökat med 2,7% sedan årets början. Topigs Norsvins moderraser står för 86% av volymen.

Försäljningen av semin från faderraserna ökade med 4% i september, men har minskat med 0,5% sedan årets början. Försäljningen från alla 3 faderraser ökade i september. Hampshire är fortsatt den största faderrasen med 78% av volymen.

Kvartalsstatistik

Seminförsäljningen ökade med 3,7% under kvartal 3 jämfört med 2020. Försäljning av semin från våra faderraser ökade med 1,3% och från våra moderraser med 1,1%.

Läs mer >> Seminförsäljning

Försäljningen av livdjur fortsätter att öka och ökade med 3,9% i september. Från årets början har försäljningen ökat med 4,9%.
Under september månad ökade försäljningen för alla djurkategorier. Dräktiga och obetäckta kategorier ökade med 0,8% vardera, medan försäljningen av ämne ökade med 4,1%.
Ämne är den största kategorin och står för 49% av volymen, medan dräktiga minskar och är nu nere på 20% av volymen. Dock är det ca 50% av våra livdjurskunder som köper dräktiga djur.

Kvartalsstatistik

Under kvartal 3 ökade försäljningen med 13,3% jämfört med 2020. Dräktiga djur fortsätter att minska och minskade med 8,3% under kvartal 3, medan obetäckta och ämnen ökade med 21,2 respektive 17%.

Läs mer >> Livdjursförsäljning

 

Fler livdjur till folket!

Som ni säkert läst om innan, har Svenska Köttföretagen tillsammans med Topigs Norsvin och Gård & Djurhälsan haft ett samarbetsprojekt på tre av våra livdjursgårdar, med syfte att förbättra och slipa på gårdarnas produktion. Våra livdjursproducenter är oerhört skickliga, men det finns alltid saker som kan skruvas på för att förbättra både ekonomin och produktionen.

Vi gjorde en djupdykning i allt som rör grisarna, från foder till management och allt däremellan.

Projektet löpte över ett halvår och nu har vi gjort det avslutande besöket på alla tre gårdarna.

Sex månader är en relativt kort tid för att se tydliga resultat, men vi är rörande överens om att projektet slagit väl ut och vi ser många förbättringar. Gårdarna var positiva och har fått många bra inspel att jobba vidare med.

Vi ser att samarbete med veterinär och rådgivning ger resultat och när vi jobbar tillsammans kan vi göra underverk!

 

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 | 541 31 Skövde
Tel 0500-48 30 65 | info@kottforetagen.se | kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!