Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till vårt nyhetsbrev om aktuella frågor inom hållbarhet!


Vi har ögonen på er beslutsfattare!


Vem har ögonen på oss?


Vi har ögonen på er, beslutsfattare

Eyes on you!!

Visst miljön och klimatet är i "ropet " nu, i alla fall ute i Europa. Och där märks det fr a på valresultaten. 

Nu har även Fridays for Future satt igång sina marscher igen runt om i Europa. Här i Sverige sätter vi vårt hopp till staten och regeringen? Och så alla utredningar förstås.

Och medan vi utreder dör skogen, bina och insekterna försvinner, odlingsbar jord spolas bort i översvämningar, plastberget ökar och så även flygtrafiken. Business as usual således. 

Men det räcker det inte vi funderar och utreder vad var och en kan göra ytterligare. En och annan har slutat flyga, men sen då? Hur mycket annat gör vi v g klimatavtrycken?

Kan det vara så att vi med anledning av rapporten om de rikastes konsumtionsmönster (kolla nedan) behöver ransonera de privata utsläppen? När kommer vi dithän? 

Och då ska man ha klart för sig att vi i Sverige ligger illa till och kommer att få det väldigt tufft. Se här t ex vad Naturskyddsföreningen säger: 

"En stor del av det vi konsumerar produceras utomlands och importeras, eller består av utrikes flygresor. Därför behövs ett kompletterande klimatmål för de konsumtionsbaserade utsläppen och styrmedel som gör att målet kan nås. Ett sådant mål skulle utgå från det av riksdagen antagna generationsmålet, som säger att vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där alla de stora miljöproblemen är lösta och detta ”utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser”. 

Kolla själva:

Vad gäller ekologiska fotavtryck tillhör vi de som har mest på planeten. Invånare i de oljeproducerande länderna ligger i topp; Förenade Arabemiraten och Quatar. Även Mongoliet har stort avtryck, här är dock invånarantalet lågt i jämförelse. I topp-15 finns även USA (8,4), Kanada (8,0), Danmark (7,1), Australien (6,9) och Sverige (6,6). Kina kommer på plats 65 (3,7).

 Ur

https://ourworldindata.org/co2-and-other-greenhouse-gas-emissions

Ta hand om dig och ta med dig skräpet hem! Även fimpen!


Men hur mycket tål planeten? Kolla gärna in dessa representativa filmer från våra kurser: 

Planetens gränser:

https://youtu.be/NNFY_1TcJbE

Klimatanpassning:

https://youtu.be/fCmVfDafTdc

Passa på att utbilda personalen via nätet! Hos oss finns grund- och fortsättningskurser för alla. 


Ha en fortsatt bra dag!

Var rädd om er och om alla era medmänniskor.

PS. novembers nyhetsbrev kommer att se lite annorlunda ut layoutmässigt eftersom vi byter utskicksföretag! D.SRika flyger och far mest.

Rikast skitar ned mest. Det visste vi väl redan?

Ju högre socioekonomist status, dvs ju rikare man är, desto mer energi använder man och därigenom konsumerar man mer och bidrar till oproportioneligt höga utsläpp. Dessa människor är ju såväl konumenter, som investerare, medlemmar i olika organisationer och står som modeller för vår välfärd, förutom att de är medborgare i samhället.

Vi vet redan att all vår konsumtion driver på ökningen av växthusgaser, men investeringarna är också en betydande faktor. Ju rikare du är desto mer kan man sätta av på företag som driver på konsumtionen/ökningen av koldioxidutsläpp.

Högstatus-människor har även oproportionerligt mycket makt, till exempel över politiska partiers och regeringars politiska innehåll, och även över människors beteendemönster och över samhällets i sin helhet.

Rapporten konstaterar att de rikaste är de som påverkar mest negativt v g utsläpp och utnyttjandet av naturens tjänster, de som förorsakat mesta problemen, men också att de kan vara mycket viktiga att få med sig då det gäller att vända våra beteendemönster in i nya, som är bra för klimatet och planeten. Men vi måste komma dit först.

Och det lär ta tid.

Kolla i här:

https://www.nature.com/articles/s41560-021-00900-y

Och denna kanske nåt att satsa på framöver?:

https://www.svt.se/nyheter/personlig-klimatbuget-ar-tillbaka-ny-teknik-mojliggorUtsläppen. Vem betalar mest?

Visst borde det kosta pengar att skita ner. Varenda en med en soptunna förstår att det kostar att få avfallet borttransporterat och åtgärdat på ett eller annat sätt. Och vi vet ju att sopor kostar väldigt mycket. Tänk bara på den senaste sopbergsskandalen som kommer att kosta en kommun miljontals kronor att sanera och tömma. Skattebetalarkronor, inget annat.

Förorenaren betalar är ju en princip som både EU och vår regering förordar. Det handlar om bensinskatt, koldioxidskatt, och utsläppsrätter för företagen. Men företagen kommer billigt undan har det visat sig, eftersom 183 av de 285 Sveriges största utsläppare/ största företagen helt sluppit betala för sina CO2-utsläpp i Sverige de senaste sju åren. Däribland Sveriges största utsläppare SSAB. Och varför då undrar man. Förklaringen är EU:s tilldelning av gratis utsläppsrätter.

Naturvårdsverket är kritiskt mot att utsläppsrätter delats ut gratis, men att systemet bidragit till att fler företag nu satsar på helt nya fossilfria tekniker, och att mängden kolkraft inom EU halverats på fem år, då kolkraften blivit mindre lönsam.  

Så med tanke på det system med utsläppsrätter vi har i EU så betalar de privata konsumenterna en oprortionelig del av kalaset. Skulle företagen få betala sin del av vad det verkligen kostar, undrar man hur börskurserna skulle se ut. 

För dyrt är det.

Kolla mer här:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/3-av-4-storforetag-betalar-inget-for-sina-co2-utslapp

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lista-sveriges-fem-storsta-utslappare

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/15-foretag-star-for-en-fjardedel-av-sveriges-utslappPlasten och härligheten. Igen.

Senaste rapporten om plasten i haven kommer från WWF. Illavarslande skriver de att globala plastsoporna i haven troligtvis kommer att tredubblas till år 2040. Från dagens 11 miljoner ton till 29 miljoner ton. Och kostnaderna för att försöka få bukt med detta är skyhög.

Av den anledningen är det märkligt att plastproduktionen av jungfrulig plast bara får öka och öka och omhändertagandet av, och återvinningen av, gamla plasten inte lönar sig. Det bör bero på att producenterna inte behöver betala för avfallet. Precis som på så många andra områden är priset för samhället och miljön enormt stort. Priset på  återvinning är väsentligt högre än priset på jungfrulig plast, enligt WWFs generalsekreterare.

I rapporten ”Plastics: The cost to society, environment and the economy”, visar WWF tydligt på hur svaga lagar, felriktade incitament, mycket lågt pris på jungfrulig plastråvara och brist på system för återvinning- och avfallshantering bidrar till ökad konsumtion av ny plastråvara, och därmed växande avfallsberg.

Hur man ska få bukt med denna ekvation finns inga svar på, det är återigen upp till politikerna att ta hand om. Och där finns ju inte mycket till vilja, så återstår att lita på  att allmänheten får upp ögonen på problemet i större grad. Precis som med allt annat som har att göra med utsläpp av alla de slag.

Kolla här:

https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/plast/mardromsutvecklingen-plasten-i-havet-tredubblas-och-kostnaderna-skenar/?utm_source=facebook&utm_campaign=ah_leads

och här:

wwf_pctsee_report_english.pdfsnart semester?


EcoEducate - för dej och framtiden

Bokat semesterresan?

Välkommen på provtur Kontakta oss idag!

Ju mer vi har desto mer förbrukar vi.
Kontakt: info@miljoutbildning.se


facebookhomepage


Testa gratis!

Som vanligt bjuder vi här på en massa nyttiga länkar och rapporter som är rykande färska! Precis som i våra kursen om hållbarhet!

Dags att göra nåt? Skaffa mer kunskap och inhämta mer fakta. Hjälp till att hjälpa planeten.

Testa också vår grundkurs:
EcoEducate Basics. Miljö- och hållbarhetsutbildning på nätet.


Läs. Utbilda dig! Gör. Gör nu. Handla. Agera. Välj och välj bort. Det finns massor av hjälp att få. Och massor att göra och bra val att göra. Idag, i morgon, nästa vecka...Lev hållbarare! 


Redan klarat grundkurserna? Testa fortsättningarna:

Bygga en hållbar värld respektive kursen En hållbar livsstil och vägen dit. Med råd och tips för en hållbar livsstil. 

Väkommen på provtur! 

Kontakta oss gärna på info@miljoutbildning.se


KOLLA IN FILMER FRÅN VÅRA KURSER:

EcoDriving teori

https://youtu.be/natsLqicrmg

EcoEducate Care

https://youtu.be/vmhoIa5DhyI


KOLLA IN NÅGON AV VÅRA DEMOS:

http://www.miljoutbildning.se


EcoEducate Basics finns även på engelska nu. 
Mer info om innehåll kolla hemsidan.

Vill du inte längre ha detta utskick, avregistrera dig nederst i brevet. 


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!