Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till vårt nyhetsbrev om aktuella frågor inom hållbarhet!


Dags att kavla upp även här!


Nu är flyget på G igen. Har du kollat ditt totala klimatavtryck?


Dags att kavla upp!

Välkommen tillbaka efter denna varma soliga sommar! Ta del av rabatten på 15% på licenserna under september och oktober! Boka dina kollegor direkt på nätet! 

Men vad hör vi nu; klimatångest, extremväder, bränder, översvämningar etc etc. Nu har vi bytt fokus från pandemin till klimatet. Hur länge varar det tro?

Finns det medicin eller vaccin mot klimat-förändringarna. Nej, nåt fantastisk vaccin som kan få oss ur problemet snabbt, finns inte. Eller?

Nyligen meddelades att regn föll över toppen av Grönland något som aldrig hänt förr. Nederbörden oroar forskarna som under de senaste åren upplevt stora förändringar i vädret på inlandsisen. Det sällsynta regnfallet är ett tecken på att Grönlandsisen smälter i snabb takt, enligt dem.

När temperaturen i förra veckan steg över noll grader för tredje gången på ett decennium föll regn över den istäckta toppen.

Det kraftiga regnet riskerar att snabba på avsmältningen av den enorma isen. Under söndagen som gick lossnade sju gånger så mycket is som under en genomsnittlig dag, skriver DN.

Och lagom tills att IPCC släppte sin rapport om att det är mänskligheten som bär skuld till klimatets förändringar hörde vi om kraftiga skyfall, översvämningar, extremvärme och bränder. Av sällan skådat slag. Och allt på en gång. 

 På Naturvårdsverkets hemsida skriver man:

Rapporten med namnet Den naturvetenskapliga grunden (Climate Change 2021: The Physical Science Basis) är en omfattande sammanställning av det rådande vetenskapliga kunskapsläget kring klimatmätningar, klimatsystemet, klimatmodeller och scenarier. I rapporten hänvisas till över 14 000 vetenskapliga artiklar. Rapporten är en del av IPCC:s sjätte stora kunskapsutvärdering, AR6. 

Här finns också själva rapporten att hämta. 

"The climate emergency is a race we are losing, but it is a race that we can win," said UN Secretary-General António Guterres.

And in the race against the climate crisis, we can’t leave anyone behind.

Så är det inte dags att kavla upp ärmarna nu och hjälpa till?

Nu är det dags,  26 augusti kl 20.00, att kavla upp ärmarna för planeten, tycker iaf WWF och TV4. Vill du bli planetfadder är frågan. 

Kolla här:

https://www.wwf.se/stod/planet/

Kolla själva vad som skrivits: 

http://bbc.in/2u7ZhR9

Greenland: enough ice melted on single day to cover Florida in two inches of water | Ice |

https://www.theguardian.com/environment/2021/jul/30/greenland-ice-sheet-florida-water-climate-crisis

https://bulletin.nu/massiv-avsmaltning-pa-gronlandhttps://www.svd.se/extremvadret-slar-till-pa-flera-hall-i-varlden

https://www.dn.se/varlden/regn-foll-over-toppen-av-gronland-observerades-for-forsta-gangen-nagonsin/

-----------------------------------------------------------------
Men hur mycket tål planeten?

Utbilda dina medarbetare! 15% rabatt på licenserna under september och oktober! Välkommen att beställa på nätet.

Kolla gärna in dessa representativa filmer från våra kurser: 

Planetens gränser:

https://youtu.be/NNFY_1TcJbE

Klimatanpassning:

https://youtu.be/fCmVfDafTdc

Passa på att utbilda personalen via nätet! Hos oss finns grund- och fortsättningskurser för alla. 


Ha en fortsatt bra dag!


Var rädd om er och om alla era medmänniskor.

Håll avståndet och följ råden från myndigheterna. Har du koll på nedskitarna?

Utsläppen är ett enormt problem. Och nu är det konstaterat att det är våra mänskilga aktiviteter som står för uppvärmningen av planeten.

Senaste IPCC-rapporten skisserar på fem scenarier som visar att uppvärmningen kommer att nå 1,5 grader inom två decennier.

Hur vi lyckas minska utsläppen i närtid avgör om temperaturhöjningen bromsas upp eller om den fortsätter till upp mot 3-4 grader vid slutet av århundradet.

Men hoppet är inte helt ute. Ännu. Enligt IPCC är det fortfarande möjligt att vända trenden, men då krävs omedelbara, kraftiga utsläppsminskningar som leder till nollutsläpp. Globalt ska dessa nås senast 2050. Och blir det några positiva efferter av det så ser man inte dem förrän i slutet av seklet.

Men snart är vi där, vid 1,5 graders temperaturhöjning, då  blir extremvädren mer frekventa och intensiva, med nya värmerekord som följd. Kommer vi upp till 2 graders global uppvärmning riskerar den extrema hettan ställa till det för vår hälsa och livsmedelsproduktion. 

Kolla mer t ex här:

https://www.carbonbrief.org/food-systems-responsible-for-one-third-of-human-caused-emissionsKlimatmålen. En utopi eller en nödvändighet?

Nu blir det åka av! En rad ambitiösa mål ska klubbas igenom de närmaste åren. Och det brådskar.. Men blir målen verklighet, verkligen.

Många viljor finns det och veto-rätten ställer till beskyyer oavsett vad som ska beslutas. Bli det en tummetott?

'

Ta del själva nedan:

https://www.europaportalen.se/tema/klimatforhandlingarna

Connecting Europe Facility 2021-2027 (europa.eu)Nu ska utsläpparna få slanta?!

Är det nu och så här EU ska nå sitt fastslagna klimatmål om att minska utsläppen med 55 procent till 2030? Och vad mer kommer att komma?  Det är frågan nu. Mer kommer vi säkert att få höra och uppleva i närtid.

EUs klimatmål ska nås genom utfasning av fossilbilar, dyrare utsläppsrätter, skatter och avgifter på fossila bränslen och omfattande renoveringar av byggnader. Paket som levererades av EU-kommissionen under sommaren vill se en kombination av utsläppsminskningar med åtgärder för att bevara naturen och sätta jobb och samhällsbalans i centrum för omställningen. Allt enligt EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen.

Utsläppshandeln är EU:s viktigaste klimatverktyg. Den reglerar sektorer som står för nästan 40 procent av EU:s totala utsläpp. Nu vill man ha en förstärkning av det befintliga systemet och därtill en rättvis klimatomställning, så att de som släpper ut mest också ska bidra mest. 

Man vill också att utsläppshandeln utvidgas till att omfatta fler sektorer som sjöfart, flyg, vägtransporter och uppvärmning av byggnader samtidigt som man ska minska tillgången på utsläppsrätter vilket gör det dyrare att släppa ut.

Ytterligare bland förslagen finns att det ska bli tuffare utsläppsregler för bilar med nollutsläpp senast 2035, högre skatter för fossila bränslen, fler laddstationer för fordon, större andel förnybar energi och att plantera tre miljarder träd.

Och det vore en underdrift att säga att detta inte är kontroversiellt, särskilt när man lägger in en rättviseaspekt i målen. Tanken är att för att hjälpa de fattigaste med omställningen ska man sätta upp en ny social klimatfond dit en del av inkomsterna från utsläppshandeln ska gå. Pengarna ska hjälpa till med omställningen i de fattigaste länderna. Kommissionen är angelägen att undvika ett scenario likt det i Frankrike för några år sedan då bland annat höjda bensinskatter var en av anledningen till gula västarnas protester.

 Kolla mer: 

Så ska EU nå klimatmålen | Nyhetssajten EuropaportalenMed tanke på extremväder, finns väl anledning att få fram denna typ av information även i Sverige nu?


EcoEducate - för dej och framtiden

Välkommen på provtur Kontakta oss idag!

Kontakt: info@miljoutbildning.se


facebookhomepage


Testa gratis!

Som vanligt bjuder vi här på en massa nyttiga länkar och rapporter som är rykande färska! Precis som i våra kursen om hållbarhet!

Dags att göra nåt? Skaffa mer kunskap och inhämta mer fakta. Hjälp till att hjälpa planeten.

Testa också vår grundkurs:
EcoEducate Basics. Miljö- och hållbarhetsutbildning på nätet.


Läs. Utbilda dig! Gör. Gör nu. Handla. Agera. Välj och välj bort. Det finns massor av hjälp att få. Och massor att göra och bra val att göra. Idag, i morgon, nästa vecka...Lev hållbarare! 


Redan klarat grundkurserna? Testa fortsättningarna:

Bygga en hållbar värld respektive kursen En hållbar livsstil och vägen dit. Med råd och tips för en hållbar livsstil. 

Väkommen på provtur! 

Kontakta oss gärna på info@miljoutbildning.se


KOLLA IN FILMER FRÅN VÅRA KURSER:

EcoDriving teori

https://youtu.be/natsLqicrmg

EcoEducate Care

https://youtu.be/vmhoIa5DhyI


KOLLA IN NÅGON AV VÅRA DEMOS:

http://www.miljoutbildning.se


EcoEducate Basics finns även på engelska nu. 
Mer info om innehåll kolla hemsidan.

Vill du inte längre ha detta utskick, avregistrera dig nederst i brevet. 


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!