Missa inte våra fina bilder! Kika i webbläsaren.

Världsmiljödagen 5 juni

Livsröset – för dem vi inte hann rädda

För att vi ska kunna agera kraftfullt för livet på Jorden behöver vi kunna ta in det som händer under det som kallats det sjätte massutdöendet. Vi behöver skapa utrymme för sorgen över arter som försvinner för att aldrig återkomma. Över hela världen gör människor det genom att bygga Livsrösen, Life Cairns.

På Världsmiljödagen den 5 juni träffas vi i en ceremoni vid Livsröset i Stockholm på Gärdet. Välkommen att delta. Evenemang på Facebook

Läs mer om Livsröset

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson lägger en sten på Livsröset i Stockholm.

Ekocidlagstiftning på S-kongressen!

Genom vårt speciella sändebud Birgitta Dahl, Sveriges första miljöminister och fd talman, överlämnades förslaget om ekocid som del av Romstadgan till statsminister Löfvén, justitiminister Morgan Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist, som lovade att tala med Margot Wallström.

Birgitta Dahl var drivande då ekocid för första gången var på den internationella agendan, under Vietnamkriget. Birgitta arrangerade den stora demonstrationen -68 mot ”miljömordskriget”.

"Mitt budskap fick ett positivt och intresserat mottagande så jag hoppas på det bästa", skrev Birgitta till oss.


Om ekocidlagstiftning i Almedalen

Under Almedalen arrangeras ett seminarium ”Ekocidlagstiftning som hävstång för hållbara investeringsflöden”.

Intresset för en internationell lagstiftning om brott mot naturen, ecocide, växer globalt. En sådan lagstiftning skulle kunna innebära stora förändringar i investeringsflöden. Vilka dörrar stängs och vilka öppnas? Är detta förslag möjligt att genomföra?

Arrangörer: End Ecocide Sweden, Ekobanken, Lodyn, Omställningsnätverket, Permakultur i Sverige, Cemus, REALS. Läs mer

Ett rundabordssamtal för företagsledare på samma tema arrangeras också. Vill du veta mer? Kontakta Jonas Roupé.


Ny film om ekocidförslaget - sprid gärna!

Towards a future worth choosing - ending the era of ecocide heter en fin liten film som vackert sammanfattar idén om ekocid som internationellt brott. 

Se den, sprid den!


Möte inom Romstadgan i november

Just nu undersöks förutsättningarna för ett möte om ekocidlagstiftning i samband med att de stater som är parter i Romstadgan och Internationella Brottsmålsdomstolen möts i Haag i november. Mötet skulle arrangeras av flera stater i samverkan och syftet är att:

  • uppmärksamma en möjlig internationell ecocidelagstiftning. Detta skulle samtidigt vara en signal för att sluta investera i verksamheter som skulle risera att vara illegala med ecocidelagstiftning på plats;
  • visa stöd för de stater som är mest utsatta för klimatförändringar;
  • introducera en möjlig ny väg med ett potentiellt mycket effektivt verktyg för att hejda klimatförändringar, om COP 21 misslyckas; 
  • stärka ICC genom att attrahera nya medlemmar;
  • stärka profilen för stater som är oroliga över den globala miljön.

End Ecocide Sweden arbetar för att Sverige ska delta i ett värdskap för mötet.


Media från Pollys senaste besök i Sverige

Ibland gnuggar vi oss i ögonen och tänker "Kan det vara möjligt att en så stor fråga kan vinna mark så fort?" Det hände många gånger i mars när Polly Higgins besökte Sverige två gånger. Det blev en hel del reportage i TV. radio och tidningar - de är samlade här.

Lyssna t ex på SR Klotets långa reportage.


för Livet,

Lodyn & End Ecocide SverigeFacebookDet finns en sak som är starkare än världens alla arméer, och det är en idé vars tid är inne. - Victor Hugo

Du får detta nyhetsbrev eftersom du på något sätt intresserat dig för frågorna om Naturens rättigheter och ecocide.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.