Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Lars von Triers dramaserie Riket Exodus får världspremiär på filmfestivalen i Venedig och visas även i Toronto. 

Festivalnytt: Venedig och Toronto

Filmfestivalerna i Venedig och Toronto är jämte Berlin och Cannes de främsta i världen, både för sina tävlingar eller visningar och som marknadsplats. Film i Väst har som uttalad målsättning att ha med samproduktioner på alla de fyra festivalerna.

I Venedig premiärvisas Lars von Triers dramaserie Riket Exodus och Oliver Hermanus Sundandcevisade Living

Efter Ruben Östlunds makalösa Guldpalmsvinst i Cannes är han åter i Toronto med Triangle of Sadness, liksom Lars von TriersRiket: Exodus, Ali Abbasis Cannesprisade film Holy Spider,Hlynur PálmasonsGodland och Cristian Mungius R.M.N (även de med i Cannes). 

Läs mer om festivalerna i Venedig, Toronto, Haugesund, Jerusalem och Sarajevo HÄR. Och om de regionala bolagens framgångar på norska Guldbaggegalan, Amanda, HÄR.


Pressträff i den lilla orten Trädet mellan Ulricehamn och Falköping för Lukas Moodyssons nya film Tillsammans 99. Bild: Sigrid Bersmann

Lukas Moodyssons nya film spelas in i Trädet

Fyra inspelningar har dragit igång i regionen, alla samproducerade med Film i Väst:

24 år efter sin stora biosuccé Tillsammans är Lukas Moodysson i Ulricehamn för att spela in sin uppföljare, Tillsammans 99. Med sig har han Gustaf Hammersten, Shanti Roney, Anja Lundqvist, Cecilia Frode, Olle Sarri och många andra.

Tittarfavoriten Bäckströmspelar in sin tredje säsong i Göteborg. Mästerdetektiven Evert Bäckström (Kjell Bergqvist) tar sig an mordet på sin barndomskärlek Sally. Utredningen för honom snart till Palma på Mallorca där resan tar en oväntad vändning. Serien produceras av Daniel Gylling på Yellowbird i samproduktion med ARD Degeto, C More/TV4 och Film i Väst och får premiär på C More och TV4 under 2024.

I Åmål pågår inspelningen av den norska regissören Thea Hvistendahls filmatisering av John Ajvide Lindqvists skräckroman Hanteringen av odöda.

Inspelningen av Detektiven från Beledweyne har pågått under sommaren i och runt Göteborg. I fokus står en vårdslös före detta åklagare som förpassats till ett jobb på ett flyktingförvar, och en asylsökande från Somalia som visar sig vara ett polisiärt utredningsgeni. 


Film i Väst och Göteborg Film Festival med samarbetspartners visar film på fyra orter i Västra Götaland.

Frivisningar under bar himmel

Film i Väst arrangerar tillsammans med Göteborg Film Festival och en rad andra samarbetspartners  fyra utomhusvisningar under augusti och september i Lerum, Trollhättan, Göteborg – Slottsskogen och Biskopsgården – och Ljungskile.

Det blir visning av några av Film i Västs samproduktioner, bland andra dubbelt Oscarnominerade Världens värsta människa av Joachim Trier. Visningarna är gratis, ta gärna med något att äta och dricka och din bästa sommarfilt. Kom i god tid! 
LÄS MER HÄR


Folkets Hus Kulturhuset i Ulricehamn - är det Sveriges vackraste? Där finns i alla fall en av Västsveriges många biografer. Bild: Boel Ferm/nuab.eu

Västsvensk turismsatsning på film

Tillsammans med Turistrådet Västsverige gör Film i Väst en satsning på upplevelser med filmen i centrum. Den 1 september drar Turistrådet Västsverige igång sin kampanj kring allt man kan uppleva under kulturhösten.

En av nyheterna för året är att lyfta fram Västra Götaland som Skandinaviens ledande filmregion, fylld av inspelningar, filmfestivaler och inte minst biografer. LÄS MER HÄR


Välkommen Jenny!

Jenny Gilbertsson har börjat som Senior Executive för Film i Västs svenska samproduktioner för långfilm och dramaserier. Hon kommer närmast från Svenska Filminstitutet där hon varit filmkonsulent för barn och unga.

Du når henne på mobil: 0735-97 93 35 eller mejl: jenny.gilbertsson@filmivast.se


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, tv-draman, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på filmfestivaler som Berlin, Cannes, Venedig och Toronto har Film i Västs samproduktioner varit framträdande.  Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Skandinaviens ledande filmregion.

youtubefacebooktwitterinstagram

Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!