Nyhetsbrev med senaste nytt.
Vi rekommenderar att du läser det i webbläsaren, särskilt om du läser det i mobilen! Se det i din webbläsare,

NYHETSBREV 4/2022

Välkommen till årets fjärde nyhetsbrev för fårägare från Gård & Djurhälsan!


Håll utkik; mer information kommer inom kort!

Restnoterat – IGEN!

Många av oss minns frustrationen förra säsongen när ett flertal avmaskningsmedel till får var restnoterade. Gjorda beställningar kunde inte levereras och ibland var det svårt att hitta likvärda alternativ. I slutändan drabbades djurägare och deras lamm. Från G&D hade vi fortlöpande dialog med apoteken och anskaffare; det vill säga läkemedelsbolagens veterinärer och deras ansvariga för leveranser och lager. Beskedet löd att det berodde på pandemin och Brexit och att det inte skulle upprepas kommande år.

Nu är vi dock i ett liknande läge, det finns i skrivande stund inga 1-litersförpackningar av Ivomec eller Noromectin att tillgå, och de första väntas nå Djurfarmacia tidigast vecka 33. Då en liter räcker till 50 får som väger 80 kg, är det ofta denna produkt som efterfrågas. Alternativen är i skrivande stund att ändra till minst 2,5 liter eller att byta till annan substans. Nu uppges pandemin, Brexit OCH kriget i Ukraina ha ställt till det.

Det är såklart inte bara djurslaget får eller bara läkemedel mot parasiter som drabbas av restnoteringar.

Vi får alla hjälpas åt att lösa de uppkomna bekymren så bra det går, och på G&D kommer vi fortsätta att diskutera med inblandade parter hur de ska kunna undvika liknande trassel kommande år.

Glöm inte att ta träckprov på dina lamm under sommaren!

Ta minst 6 individprover per grupp. Behöver du nytt träckprovsmaterial?

Som kund till oss kan du beställa nya påsar och kuvert här!

Dags för avvänjning?

Gratis mjölkprover – fortsatt erbjudande!

Kollen av vilka bakterier som orsakar akut juverinflammation hos tackor pågår. Provtagningsmaterial har skickats till alla besättningar i G&D med mer än 100 tackor.

I dagsläget har vi fått in cirka 30 prover och hittills har vi hittat mest av Staphylococcus aureus och Mannheimia hemolytica, men vi behöver fler prover för att dra slutsatser om vad som är vanligast och hur vi bäst behandlar tackor med denna besvärliga sjukdom.

Nu är det snart tid för att avvänja lammen, på vissa håll påskyndat av mindre tillgång på bra bete bland annat till följd av torka. När tackorna ska sinas ökar risken för att de drabbas av akut juverinflammation och då påminner vi om möjligheten till gratis koll av mjölkprov!

Hör av er om ni har frågor:

Katarina Gustafsson G&D katarina.gustafsson@gardochdjurhalsan.se

Ylva Persson SVA ylva.persson@sva.se

Planera för det nya fåråret!

För de besättningar som lammar i januari är betäckningen redan igång. I vårlammande besättningar finns ännu tid att planera inför höstens sortering av baggar och tackor, vilka djur platsar och vilka skall jag slå ut?

Läs mer här!

Snart dags för inköp av nya livdjur

Tänk alltid på risken att köpa med sig smittor vid inköp av nya djur till din besättning.

Läs våra samlade råd vid inköp av djur här!

Innan köpet; be säljaren om en hälsodeklaration.

Ledinflammationer hos lamm

Hälta orsakad av ledinflammationer drabbar såväl unga som äldre lamm och uppkommer både på stall och på bete. Det är viktigt att lammen snabbt undersöks och kommer under behandling eftersom det annars finns risk att hältan bli kronisk. Ledinflammationer hos lamm är både ett djurvälfärdsproblem och ett ekonomiskt problem.


Hur uppstår ledinflammationer?
Ledinflammation hos lamm orsakas framför allt av bakterier och kan drabba en eller flera leder. Den drabbade leden är svullen, varm och öm och lammet är halt och vill ogärna stödja på benet. Ibland har lammet också feber. Lammet har ont och ligger mer än normalt vilket kan göra att det diar mindre och tappar i tillväxt. Bakterier som orsakar ledinflammationer kan nå leden via ett närliggande sår, men kommer i de flesta fall in i lammets kropp genom sår i munslemhinnan t.ex. i samband med att tänderna bryter fram, via den oläkta naveln eller via sår i huden t.ex. från öronmärkning och sprider sig vidare via blodbanorna till en eller flera leder. Spridningen via blodet är orsaken till att ledinflammation hos lamm ofta drabbar mer än en led.

Läs hela artikeln: Ledinflammationer hos lamm

Nyhet inom Klövkontrollen

Har ni en stor besättning? Bra att veta inför höstens anslutningsbesök är att vi från och med i år endast undersöker en andel av era tackor.

Vid årets anslutningsbesök kommer vi i besättningar med fler än 60 tackor endast undersöka en representativ andel av djuren.

Läs mer om Klövkontrollen och hur anslutningsbesöken går till >> Regler i Klövkontrollen

Klövatlas för get

Veterinär Lovisa Waldemarsson har tagit fram en klövatlas för get med bilder på normala getklövar och de vanligaste klövförändringarna.

Arbetet är gjort i samarbete med Distriktsveterinärerna, SVA, SLU och Gård & Djurhälsan.

Ladda ner klövatlasen för get som pdf här!

Klövatlas för får

Du kan ladda ner klövatlasen för får som pdf här!


Klicka nedan för att komma direkt till vår Face book-sida med löpande nyhetsinlägg, vår Youtube-kanal med instruktiva filmer eller till vår hemsida med kunskapsbank med mera!

facebookyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!